Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Proč jíst švestky, mango a ředkvičky? Zázračný vliv ovoce a zeleniny na zdraví člověka II.

Minule jsme si řekli,že ovoce a zelenina jsou v našem jídelníčku nezastupitelné.

Od dětských lete se učíme, že bychom je měli jíst v dostatečném množství. Bohužel tomu tak stále není…

Dnes se podíváme na další tři produkty přírody a jejich zázračné účinky.

proč jíst ovoce

Švestky

Švestek je větší množství druhů. Všechny spadají do skupiny slivoní a patří sem především fialové švestky a blumy, tmavě modré slívy, zlatavé mirabelky a modročervené renklódy.

  • Pocházejí z oblasti předního Východu a Středomoří, avšak u nás zdomácněly už dávno. Dozrávají v období léta, které je také nejvhodnější pro jejich konzumace.

Slupka bývá většinou pevná a ukrývá šťavnatou silnou dužinu. Uvnitř se nachází nepoživatelná pecka.

Slivoně jsou všeobecně velmi bohaté na vlákninu, která podporuje funkci a pohyb střev. Jejich konzumace je tedy ideálním prostředkem proti zácpě. Obsahují také spoustu vitamínů, např. B, C a E. Ze stopových prvků můžeme zmínit draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Slivoně obsahují 15 % ovocných cukrů, které jsou rychlým zdrojem energie, a také okolo 80 % vody.

Slivoně před konzumací důkladně omyjeme a vypeckujeme, protože pecka obsahuje kyselinu kyanovodíkovou. Slivoně mají velmi široké využití. Můžeme je jíst čerstvé, sušit, mrazit, vyrábět z nich povidla, kompoty, omáčky, slivovici, přidávat je do buchet, knedlíků, dezertů apod.

proč jíst švestky?

Léčivé účinky slivoní:

  • mají projímavé účinky
  • působí močopudně
  • posilují nervovou soustavu
  • zlepšují odolnost vůči stresu
  • pomáhají při revmatismu a dně
  • posilují imunitní systém
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • podporují růst vlasů
  • upravují krevní tlak

Tip navíc:

Pokud trpíte zácpou, vyzkoušejte švestkový trik. Každé ráno nalačno snězte několik sušených švestek a zapijte je vodou. Můžete je také nakrájet na kousky a vhodit do sklenice vody. Když je necháte přes noc vylouhovat, ráno stačí vypít pouze scezenou vodu.

Mango

Mango indické je dlouhověký strom, který pochází z tropické jižní a jihovýchodní Asie. Dosahuje výšky až třiceti metrů a jeho plody jsou seskupeny v trsech. V jednom trsu může být až 5 kusů manga.

Mango má oválný tvar a je dlouhé okolo 15 cm. Výjimkou nejsou plody vážící až 2 kg. Voskovitá slupka může být zelená, žlutá, oranžová až červená. Pod ní se nachází sytě žlutá měkká dužina s velkým plochým jádrem v dřevitém obalu. Mango může chuťově připomínat broskev, je však aromatičtější. Kupujeme pevné plody a raději je necháme doma chvíli dozrát, aby se při stisku prstů poddalo. Zralé mango je velmi šťavnaté. Jenže příliš měkký a otlačený plod je už přezrálý.

Mango obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Kromě vitamínů A, B, C a E obsahuje draslík, hořčík, mangan, měď a zinek. Obsahuje také hodně vody a cukru, proto je ideálním ovocem při nadměrné zátěži (např. pracovním stresu či sportu). Mango pomáhá chránit buňky před škodlivými volnými radikály. Můžeme je jíst jak čerstvé, tak i ve formě kompotu nebo teplé přílohy k masu.

Mango před přípravou důkladně opláchneme.

proč jíst mango?

Jak naporcovat mango?

Existuje několik způsobů, jak se do něj dostat. První způsob je, že nejprve oloupeme nepoživatelnou slupku a opatrně okrájíme dužinu od pecky. Ta je totiž obalená dřevitou hmotou, která se velmi těžko dostává z mezizubních prostor.

Dalším způsobem naporcujeme mango tak, že do něj zapíchneme nůž až po pecku a celou ji objedeme. Potom dovnitř vložíme lžíci a postupně oddělíme dužinu od pecky. Mango pak rozdělíme na dvě poloviny. Stejným způsobem vyjmeme celou pecku. Poté dužinu buď vydlabeme lžičkou, nebo ji opatrně nakrájíme na kostičky a slupku přetočíme na druhou stranu. Pak stačí kostičky jen seříznout.

  • POZOR! Abychom předešli zažívacím obtížím, nezapíjíme mango ani vodou, ani alkoholem.

Léčivé účinky manga:

  • zklidňuje nervovou soustavu a bojuje proti stresu
  • pomáhá při nespavosti
  • posiluje imunitní systém
  • aktivuje látkovou výměnu
  • zlepšuje soustředění
  • podporuje štěpení bílkovin
  • odstraňuje únavu očí
  • podporuje produkci hormonů štítné žlázy
  • je rychlým zdrojem energie

Tip navíc:

Z manga se dá připravit výborná zmrzlina. Ze dvou kusů manga vydlabeme dužinu a vhodíme do mixéru. Přidáme malý kousek čerstvého zázvoru, lžíci citrónové šťávy a 120 g moučkového cukru. Vše rozmixujeme dohladka. Asi 280 g šlehačky ušleháme v jiné nádobě a posléze promícháme s připraveným krémem.  Směs pak přeneseme do plastové nádoby a necháme v mrazáku ztuhnout.

Ředkvičky

Ředkvička pochází pravděpodobně z Asie. Je příbuzná ředkvi, od které se liší svou štiplavou chutí. Existuje více druhů ředkviček, u nás lze však sehnat zejména ty červené. Z ředkviček můžeme konzumovat nejen bulvu, ale i listy, které mají poměrně pikantní chuť. Ředkvičky se dají pěstovat po celý rok (v zimě ve skleníku), a proto jsou pořád k dostání.

Při nákupu vybíráme pouze pevné (ne gumové) bulvy se svěžími zelenými lístky, které jsou známkou čerstvosti. Nekupujeme také popraskané nebo jinak poškozené bulvy. Ředkvičky skladujeme v chladničce, kde nám mohou vydržet zhruba týden. Před tím z nich však odstraníme listy, které by z bulviček zbytečně odebíraly vodu a vysušovaly je.

Ředkvička je velmi bohatá na vlákninu a kyselinu listovou, čímž je ideální zeleninou při hubnutí. Z minerálních látek je v ní v největším množství obsažen selen. Dále můžeme zmínit draslík, síru, vápník a vitaminy B a C. Ředkvička obsahuje velké množství hořčičných olejů, které jí propůjčují výraznou štiplavou chuť. Pomáhají hlavně v boji s plísněmi a bakteriemi a také dezinfikují organismus.

proč jíst ředkvičky?

Ředkvičky se nejčastěji konzumují v syrovém stavu, protože tak je v nich obsaženo nejvíce vitaminů. Přidávají se do salátů, pomazánek nebo jako obloha studených pokrmů a mís. Ředkvičky se dají také tepelně upravovat. Většinou jsou součástí zeleninových polévek nebo příloh k masovým pokrmům. Před konzumací je potřeba ředkvičky důkladně opláchnout, čímž je zbavíme zeminy. Nakonec ještě odstraníme zbytek kořene a listů. Ředkvičky krájíme nebo strouháme až těsně před konzumací, abychom zabránili zbytečné ztrátě vitaminů.

Léčivé účinky ředkviček:

  • bojují proti plísním v organismu
  • podporují trávení
  • posilují imunitní systém
  • chrání buňky před volnými radikály
  • odstraňují plynatost
  • mají dezinfekční účinky
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • uvolňují hleny při rýmě a kašli
  • podporují funkci štítné žlázy
  • působí jako prevence proti kamenům v organismu
  • odstraňují zácpu
  • posilují nervovou soustavu
  • působí preventivně proti infekcím

Tip navíc:

Zbavit se hlenů a obnovit sliznice pomáhá ředkvičková šťáva. Svazek čerstvých ředkviček i s listy důkladně omyjeme a zbavíme veškeré hlíny. Poté je vhodíme do kvalitního odšťavňovače. Ředkvičková šťáva by se nikdy neměla pít samotná, protože je velmi silná. Nejvhodnější je rozředit ji vodou.

Barbara Drobíková

blog.kaloricketabulky.cz/author/fit

Poradkyně pro výživu, zdravý a aktivní životní styl, instruktorka fitness, bioložka a máma dvou synů..

29.9.2016 Barbara Drobíková Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak cvičí a co jedí postarší hvězdy akčních filmů

Když přišel Sylvester Stallone s nápadem na Postradatelné, nesetkal se s příliš vřelým přijetím. „Koho zajímají staré, vyhaslé hvězdy akčňáků 80. let?“ psalo se ve filmovém tisku.

Jenže Stallone i se svými hereckými kolegy dokázali, že na skládku nepatří.

Celý článek 2.5.2016

Související články

Zimní superpotraviny: Jaké potraviny vám dodají energii a podpoří zdraví

V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.

Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…

Celý článek 19.11.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Chůze jako nejvýhodnější celoroční pohybová aktivita

Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.

K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.

Celý článek 17.11.2024

Co je světelná hygiena a proč je světlo klíčový hráč ve hře o kvalitní spánek?

Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.

Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.

Celý článek 13.11.2024

Eliška: Minimalistický styl života ve Švédsku mi dal prostor soustředit se na to, co je podstatné

Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.

Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?

Celý článek 10.11.2024

Kalorické Tabulky v praxi: Co znamená well-being a co pro to můžeme udělat?

V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.

Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.

Celý článek 6.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner