Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kateřina Dobešová rozebírá dva odlišné jídelníčky aneb Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž!

Můžete jíst zdravě a dodržovat zdravý životní styl – ve svém jídelníčku přijímat všechny důležité živiny, jež  jsou nezbytné pro zdraví, nebo můžete do stejného množství energie napasovat jídla, která nesplňují zásady zdravého jídelníčku.

To druhé se stane, když používáte polotovary, jež produkuje potravinářský průmysl.

S průmyslově zpracovanými potravinami bohužel zdraví nepokvete, protože množství pro zdraví důležitých mikronutrientů (vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy, antioxidanty atd.) je v těchto potravinách nedostačující. Bez nich tělo strádá a nefunguje tak, jak by mělo. A intuitivně se těchto látek dožaduje.

  • Říká se tomu nutriční stres.

Dřív či později budete trpět některými civilizačními nemocemi jako je bolest hlavy, alergie, nízká imunita, překyselení, vyčerpání atd. To má za následek přejídání a domáhání se našeho organismu „vydolovat“ z potravin maximum. Ale jak se říká: „Kde nic není, ani smrt nebere!

Jak má vypadat vyvážený jídelníček

Jsem typický zrozenec ve znamení  Panny. Mám ráda věci jasné, naplánované, spočítané, funkční… Říkáte si, jak s charakteristikou mé osoby souvisí Kalorické tabulky?

Kalorické tabulky, ve kterých klientům vytvářím jídelníčky, se mi líbí, protože to všechno krásně sami sečtou, vypočítají, ukáží grafy, atd. Chce to jen trochu cviku a trpělivosti.

Proč neustále mluvím a zdůrazňuji slovo vyvážený jídelníček?

Dám vám příklad: Máme dvě ženy stejného pohlaví – věk, výška a váha, aktivita. To jsou údaje, které při registraci do Kalorických tabulek zadávají, takže jim vyjde shodné množství energie a makroživin – bílkovin, sacharidů a tuků. Chci vám ukázat, jak to vypadá, když dva dělají totéž, ale není to totéž. To je ostatně mé oblíbené motto.

První tabulka: s vyváženým jídelníčkem:

 tabulka s vyváženým jídelníčkem tabulka s vyváženým jídelníčkem

Druhá tabulka: s nevyváženým jídelníčkem:

katka141

  • Vyvážený jídelníček má 6770 kj, tedy zhruba 7000 kj, a druhý – nevyvážený – má 7208 kj, tedy také asi 7000 kj. Takže oba v průměru mají stejně.
  • Množství bílkovin u prvního je 82 g, druhý 88 g.
  • Množství sacharidů u prvního je 200 g, druhý 205 g.
  • Množství tuků u prvního je 52 g, druhý 46 g.
  • Množství vlákniny u prvního je 38 g, druhý 15 g.

Když si porovnáte složení obou, vidíte minimální rozdíl v množství přijaté energie a množství  B, S, T. Zásadní rozdíl tvoří složení jídel. První je složen z plnohodnotných jídel a splňuje zásady základního doporučení jako je 300 g zeleniny, 200 g ovoce, 30 g vlákniny atd. Druhý je složen z „prázdných kalorií“ a tyto kriteria nesplňuje.

Máte-li vyvážený jídelníček každý den, zdroj kvalitních potravin po celý rok, pohodovou práci bez stresu, která vás baví, skvělou rodinu, dostatek času na odpočinek a oblíbené aktivity, pak si můžete gratulovat.

Vyváženost hledáme ve všech aspektech života. Zdraví, vztahy, práce, peníze. Co vím ale jistě, že zdravé a dobře vyživené tělo je mnohem odolnější , když se nám v jiných oblastech zrovna nedaří. Budete spokojení, když budete bohatí, mít dobrou práci a skvělý vztah, ale zdraví mít nebudete?

Z archivu aneb přečtěte si také:

RNDr. Svobodová Lucie: Co nakoupit, abychom měli po ruce zdravé věci

Kateřina Dobešová
katerinadobesova.cz

Jsem cvičitelka, trenérka a výživová poradkyně ulítlá na zelené potraviny. Radím lidem, jak správně cvičit a jíst, aby se cítili dobře tak jako já. Protože radím lidem to, co žiju.

6.10.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

Pozvánka na konferenci Institutu Moderní Výživy

Pozvánka na konferenci Institutu Moderní Výživy

Rádi bychom Vás pozvali na čtvrtý ročník Mezinárodní konference Moderní výživy, která se letos uskuteční v sobotu 26. listopadu v Praze anebo on-line!

Konference totiž bude poprvé v tzv. hybridní formě, tedy s možností fyzické účasti přímo v sále anebo on-line z pohodlí Vašeho domova. Hlavním cílem konference je přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro laickou i odbornou veřejnost.

Celý článek 2.11.2022 0