Zuzana Švédová: Je čas dýní, tak si vychutnejte jednoduchý recept na zdravé jídlo
Podzim nám každoročně přináší krásně zabarvené dýně, které mám ve velké oblibě pro jejich výživovou hodnotu.
Existují desítky nejrůznějších odrůd. Přiznám se, že já osobně upřednostňuji spíše hokkaido a dýni máslovou a špagetovou.
Dýně využívám v kuchyni často a ráda. Na velkého „goliáše“ si moc netroufnu. Tato dýně je oproti výše zmíněným méně výrazná a také, pokud ji člověk rozkrojí, jejím zpracováváním stráví povětšinou celý den.
Jaké jsou zdravotní přínosy dýní?
- platí za jednu z nejlépe stravitelných potravin, které lahodí slinivce i žaludku
- při pravidelné konzumaci upravuje činnost střev
- svým zásaditým charakterem tlumí pálení žáhy
- pro svůj vysoký obsah vlákniny patří na seznam detoxikační zeleniny
- je cenná pro svůj vysoký obsah karotenů
- je velmi dobrým zdrojem draslíku, za současného minima sodíku, čímž napomůže pacientům se srdečně cévními chorobami
- jsou výborné při redukci – díky vyššímu procentu vláknin krásně zasytí
K zesílení terapeutického účinku doporučuji konzumovat 3 x týdně.
Recept na pohankové těstoviny s dýní
Suroviny
- 350 g máslové dýně
- 6 stroužků česneku
- 3 PL medu, rozmarýn
- kokosový olej, špenát
- himalájská sůl, těstoviny
- dle chuti parmazán, sušená rajčata
Postup
- Dýni rozkrájíme na kostky, česnek na plátky, smísíme s rozmarýnem, olejem, medem, posolíme.
- Umístíme na plech a pečeme do měkka.
- Několik kousků dýně vybereme a odložíme stranou.
- Zbytek umixujeme a promísíme s těstovinami, přidáme kousky dýně.
- Dle chuti posypeme parmazánem, sušenými rajčaty, špenátem.
Ať vám chutná.
Zuzana Švédová
Působí jako nutriční terapeutka se zálibou v byliny, bylinkové produkty, léčivý potenciál přírody, který povzbuzuje na těle i duchu. Její velkou láskou je též publikační činnost, kdy přispívá do hezké řádky novin a časopisů. V nedávné době jí vyšly knihy Zdravou stravou proti únavě a Štědrý bylinářův rok. Je maminkou pětiletého syna, ráda cestuje, vaří a nahlíží do starých archivů, ze kterých čerpá inspiraci pro svou tvorbu.
27.10.2016
Zuzana Švédová
Články, Recepty a výživa