Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Neuvěřitelná proměna sympatického Dušana, jenž říká, že mu opravdu hodně pomohlo při hubnutí zapisování do aplikace Kaloricketabulky.cz

Po delší době přinášíme další svědectví o úspěchu uživatelů aplikace Kaloricketabulky.cz. Podívejte se, jak muž, který ještě v roce 2011 při výšce 175 cm vážil 120 kg, vypadá dnes.

A věřte, že to nebyla jednoduchá cesta. Dušan má nepravidelnou pracovní dobu a často i noční směny…
Když se podíváte na fotografie, které nám Dušan poskytl, skoro nevěříte, že je na nich stejný člověk.

Narodil se v roce 1971 a celé dětství se pohyboval jako většina dětí té doby venku. V pubertě jezdil na čundry, při kterých se prý toho hodně nachodilo. „Ještě krátce po vojně jsem patřil mezi štíhlou populaci, ale po narození syna nastal obrat. Málo času na sport, noční služby, nedostatek spánku a nepravidelná strava skládající se hlavně ze sladkého,“ popisuje toto své období Dušan, jenž přiznává, že se večer často najedl k prasknutí, protože tělo prostě mělo hlad.

Postupně se dopracoval k svým 120 kilogramům.

  • S takovou váhou se samozřejmě začaly objevovat zdravotní potíže –  cukrovka, tlak 180/120, bolesti hlavy, zažívací problémy, které řešil polykáním předepsaných prášků.

Zlom nastal v roce 2012, kdy už to nešlo dál. Rozhodl jsem se, že s sebou musím něco udělat, protože mám rodinu, o kterou se chci postarat,“ vysvětluje Dušan, který dodává, že prášky neprospívaly ani jeho psychice.

V té době prý jeho kolega v zaměstnání prodával starší horské kolo, a tak jej koupila začal jezdit do práce. Dva kilometry mu přidaly jako velká dálka.

Nakonec mě to chytlo takovým způsobem, že jsem začal pravidelně jíst, přestal pít sladké hnusy a začal držet dietu. Zaregistroval jsem se na Kaloricketabulky.cz, koupil hodinky s měřením tepu a nové kolo, na kterém jsem první rok najezdil po lesích 8 000 km,“ vypráví s nakažlivým nadšením.

Jen manželka prý byla na nervy, protože bylo třeba vážit každé sousto, které poctivě zapisoval do aplikace spolu se spálenou energií z jízd na kole. „Prvních deset kilo šlo dolů hodně rychle, a to mě nakoplo,“ svěřuje se a zároveň tímto děkuje své ženě, která pro něho vařila zvlášť podle jeho požadavků.

Rok jsem neměl omáčku, knedlík, nic sladkého. Místo toho jsem si dělal zeleninové kaše a zjišťoval jak je ovoce vlastně sladké. To jsem si dřív vůbec neuvědomoval,“ popisuje dílčí kroky svého snažení.

Oblečení mu začalo být velké a jeho skříň obsahovala několik velikostí, neboť za deset měsíců zhubnul skoro 65 kg.

Ten pocit byl naprosto skvělý. Strčit triko do kalhot, nenosit splývavé košile. Připadat si jako jiný člověk.  Kolo bylo pro mě pořád jednička, ale začal jsem pokukovat po běžcích…

Dušan na závodu RunTour v Plzni.

Dušan na závodu RunTour v Plzni.

A pak si koupil rádoby běžecké boty, oblékl tepláky, bundu na kolo a 7. února 2015 vyrazil. „První den jsem uběhl asi 6 km, běh střídal s rychlou chůzi. Domů jsem se ale vrátil plný vyplavených endorfinů a rozesmátým,“ vzpomíná a dodává, že v té době udělal také velkou chybu, když pravidelně běhal, ale neodpočíval. Ozvalo se koleno, kyčel a přišla i únavová zlomenina.

Vše však překonal a běhá dál. Proběhl už asi deset párů bot. A naučil se odpočívat. Dva dny v týdnu.

Díky běhu si držím stálou váhu, pravidelně jím – a to normálně. Tělo si zvyklo neukládat, “ říká radostně s tím, že vloni se zúčastnil závodu RunTour v Plzni. „Skvělý zážitek, skvělá atmosféra, dobré umístění – vzhledem k tomu, že jsem desítku odběhl s tím prokletým zlomeným obratlem, o kterém jsem nevěděl, že je zlomený,“ říká muž s atletickou postavou, který už se těší na další ročník.

Jak se stravuje Dušan:

Snídaně

Každé ráno už 4 roky snídá 100g ovesných vloček s oříšky, rozinkami a 10 g chia semínek – to vše zalito ½ litrem kefírového mléka. (směs si připravuje už večer)
K tomu popíjí ½ l černé kávy bez cukru a mléka.

Svačina

Jablko, pomeranč atd.

Oběd

Maso krutí, kuřecí, hovězí, ryba, ale i libové vepřové, brambor, rýže, těstoviny. První rok nejedl smažené, omáčky, knedlíky a sladké.

Odpolední svačina

Opět ovoce nebo zelenina.

Večeře

Kvalitní šunka, tuňák, sýry do 30% tuku. A večer 2 dcl červeného vína.

  • Přes den pije vodu z kohoutku.  Porce už si teď moc nehlídá, protože hodně sportuje. První rok hodně mixoval zeleninové kaše. Vše ostatní dělal na vodě.

A na závěr několik zdravotních aspektů:

  • Tlak se mu upravil na 110/75
  • Cukr má v naprostém pořádku
  • Srdeční tep klesl ze 110 v klidu na 50
  • Z devatenácti tabletek, které bral denně, neužívá dnes žádnou

Gratulujeme!

Dušanův vzkaz čtenářům zní:

Když se chce, všechno jde! Řeči „nemám čas jít běhat, na kolo“ jsou jen výmluvy, protože místo hodiny u TV můžu vzít boty a jít si zaběhat – a to v každém počasí.  Jako řidič u České pošty vstávám nepravidelně ještě v noci různě v rozmezí od jedné do čtyři hodin a končím tak kolem deváté až jedenácté dopoledne. A odpoledne znovu nastupuji kolem jedné, až třetí hodiny, končím někdy i ve 22 hodin.  Na sport si čas najdu zkrátka mezi tím.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Moje tělo, moje volba: Velký omyl o principech hubnutí aneb proč to někdy nejde, i když se tak snažíme

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

27.2.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024