Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak nám může správná výživa pomoci, když ji pochopíme, a který minerál nám efektivně pomůže v boji se stresem

Velmi smutným tvrzením je fakt, že za mnoho chronických onemocnění a neduhů si můžeme sami. 

Pěstujeme si je bezohledným chováním k našemu tělu, svou ignorací k potřebám a přirozenosti, která je tělu vlastní.

Místo toho mu nabízíme pasivitu, stres, jednostrannou stravu a tím vším mu dáváme možnost, aby se jeho geneticky nastavený potenciál pro rozvoj nejrůznějších onemocnění opravdu naplnil.

Každý z nás se totiž rodí s genetickými predispozicemi – ať pozitivními, tak negativními. Z velké části jsme to my sami a naše chování, kdo je pomáhá naplnit. Z toho důvodu bychom na sebe měli vzít zodpovědnost a chovat se ke svému tělu co nejlépe tak, aby si zachovalo status zdravého organismu.

Ta nejzákladnější péče o náš vnitřní metabolický stroj a vlastně o každou buňku našeho těla spočívá v našem stravování – v úkonu, který provádíme dnes a denně za úkolem načerpat látky, které tělo použije ke svému provozu. Je důležité si uvědomit, že máme v rukou ohromnou moc, silný nástroj, vlastní svobodnou vůli, co do našeho těla vpustíme a co ne.

  • To, co jíme, ovlivňuje nejen náš vnitřní metabolismus, ale i naší náladu, naší efektivitu a hlavně, v dlouhodobém měřítku, naše zdraví. A to je přece to nejdůležitější.

Zdravá a vyvážená strava jako taková je lékem a zároveň i prevencí řady problémů. A funguje to i naopak. Na zdravé a vyvážené stravě je skvělé to, že často (podotýkám ne vždy) splňuje mnoho kritérií, které vyžadují specifické jídelníčky při nejrůznějších zdravotních obtížích či omezeních. Ať už je to pálení žáhy, cukrovka, histaminová intolerance, či redukční dieta, mnoho provázků, za které zdravá strava tahá, vedou právě k řešení již zmíněných problémů.

  • To, co jíme, často začínáme řešit bohužel až když se něco stane, až když se problém projeví… místo abychom se problémům snažili předcházet.

Pokud začneme dodržovat základní pravidla rozumné a racionální výživy, velmi často zcela přirozeně začnou příznaky chronických onemocnění ustupovat – ať už je to vysoký krevní cukr, vysoký cholesterol, či pálení žáhy. Nic není zadarmo, je potřeba do sebe investovat – a to hlavně čas. Čas na seznámení se s možná novými potravinami, čas na přípravu pokrmů, dokonce i čas nad přemýšlením nad vlastní stravou. A to bývá kámen úrazu.

  • Dokud své zdraví nepostavíme na přední příčky priorit, nikdy se úspěchu nedočkáme.

Zásady zdravého stravování se neustále opakují dokola tak, že je podvědomě všichni už známe. Nestačí se ale jen soustředit na pravidla, je důležité také zařadit konkrétní potraviny ve významném množství. Zaměřte se hlavně na potraviny obsahující bioaktivní látky – antioxidanty, polyfenolické látky a vitamíny. Sem patří hlavně kvalitní zelenina a ovoce, případně produkty z nich – šťávy (freshe), saláty, teplé pokrmy, a doplňky stravy s těmito látkami. Bez těchto potravin nebude váš jídelníček nikdy zdravý, s těmito potravinami ale pocítíte v mnoha případech opravdový rozdíl.

Praktický příklad využití stravy pro svůj prospěch

Vezměme si takový stres. Stres je kazisvět. Chronický stres, tak jak ho známe v moderní civilizaci, plíživě nahlodává zdraví každého z nás. Stres znamená pro tělo mnohonásobně vyšší zátěž a způsobuje řadu zdravotních problémů včetně negativního psychického rozpoložení.

  • Ústředním minerálem organismu zapojeným do boje proti stresu je hořčík, který se také velmi rychle vyčerpává.

Zařazením potravin bohatých na hořčík předejdete stavu deficitu a zároveň podpoříte zvládání stresových situací. Někdy je dobré se uchýlit přímo k potravním doplňkům, které poskytnou dostatečně vysoké dávky. Vyzkoušejte sami na sobě.

Mezi nejbohatší zdroje hořčíku patří zelená listová zelenina (díky obsaženému chlorofylu, který ho má ve své molekule zabudovaný), ořechy (hlavně mandle a vlašské ořechy), luštěniny (čočka, sója, hrách), mák, hořká čokoláda, kakao a káva, celozrnné obiloviny a také kvasnice.

Z vlastní zkušenosti nedám dopustit hlavně na hořkou čokoládu v kombinaci s praženými kakaovými boby. V náročnějších obdobích si klidně dopřeji týdenní suplementaci organického hořčíku. Ideální je zařadit několik potravin ve větším množství.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kuchařka ze Svatojánu: Jak vypadá můj den a jídelníček

RNDr. Bebová Michaela
biochemicka.cz

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně. Bojuji proti mediálním bublinám, výživovým trendům, dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším a jsem zakladatelkou webu Vitalweb. Mezi mou specializaci patří doplňky stravy. Jsem propagátorka suplementace vitamínu D, náročná uživatelka (protože nekvalitní doplněk je horší než teplé pivo), ale také nadšená experimentátorka. Věřím, že kvalitní a dobře sestavené doplňky stravy mohou pozitivně ovlivnit náš život a naše zdraví.

15.6.2017 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024