Velikonoce – nejlepší recepty
Jídlo je radost, ne starost.
A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.
Celý článek 28.3.2024
Velmi smutným tvrzením je fakt, že za mnoho chronických onemocnění a neduhů si můžeme sami.
Pěstujeme si je bezohledným chováním k našemu tělu, svou ignorací k potřebám a přirozenosti, která je tělu vlastní.
Místo toho mu nabízíme pasivitu, stres, jednostrannou stravu a tím vším mu dáváme možnost, aby se jeho geneticky nastavený potenciál pro rozvoj nejrůznějších onemocnění opravdu naplnil.
Každý z nás se totiž rodí s genetickými predispozicemi – ať pozitivními, tak negativními. Z velké části jsme to my sami a naše chování, kdo je pomáhá naplnit. Z toho důvodu bychom na sebe měli vzít zodpovědnost a chovat se ke svému tělu co nejlépe tak, aby si zachovalo status zdravého organismu.
Ta nejzákladnější péče o náš vnitřní metabolický stroj a vlastně o každou buňku našeho těla spočívá v našem stravování – v úkonu, který provádíme dnes a denně za úkolem načerpat látky, které tělo použije ke svému provozu. Je důležité si uvědomit, že máme v rukou ohromnou moc, silný nástroj, vlastní svobodnou vůli, co do našeho těla vpustíme a co ne.
Zdravá a vyvážená strava jako taková je lékem a zároveň i prevencí řady problémů. A funguje to i naopak. Na zdravé a vyvážené stravě je skvělé to, že často (podotýkám ne vždy) splňuje mnoho kritérií, které vyžadují specifické jídelníčky při nejrůznějších zdravotních obtížích či omezeních. Ať už je to pálení žáhy, cukrovka, histaminová intolerance, či redukční dieta, mnoho provázků, za které zdravá strava tahá, vedou právě k řešení již zmíněných problémů.
Pokud začneme dodržovat základní pravidla rozumné a racionální výživy, velmi často zcela přirozeně začnou příznaky chronických onemocnění ustupovat – ať už je to vysoký krevní cukr, vysoký cholesterol, či pálení žáhy. Nic není zadarmo, je potřeba do sebe investovat – a to hlavně čas. Čas na seznámení se s možná novými potravinami, čas na přípravu pokrmů, dokonce i čas nad přemýšlením nad vlastní stravou. A to bývá kámen úrazu.
Zásady zdravého stravování se neustále opakují dokola tak, že je podvědomě všichni už známe. Nestačí se ale jen soustředit na pravidla, je důležité také zařadit konkrétní potraviny ve významném množství. Zaměřte se hlavně na potraviny obsahující bioaktivní látky – antioxidanty, polyfenolické látky a vitamíny. Sem patří hlavně kvalitní zelenina a ovoce, případně produkty z nich – šťávy (freshe), saláty, teplé pokrmy, a doplňky stravy s těmito látkami. Bez těchto potravin nebude váš jídelníček nikdy zdravý, s těmito potravinami ale pocítíte v mnoha případech opravdový rozdíl.
Vezměme si takový stres. Stres je kazisvět. Chronický stres, tak jak ho známe v moderní civilizaci, plíživě nahlodává zdraví každého z nás. Stres znamená pro tělo mnohonásobně vyšší zátěž a způsobuje řadu zdravotních problémů včetně negativního psychického rozpoložení.
Zařazením potravin bohatých na hořčík předejdete stavu deficitu a zároveň podpoříte zvládání stresových situací. Někdy je dobré se uchýlit přímo k potravním doplňkům, které poskytnou dostatečně vysoké dávky. Vyzkoušejte sami na sobě.
Mezi nejbohatší zdroje hořčíku patří zelená listová zelenina (díky obsaženému chlorofylu, který ho má ve své molekule zabudovaný), ořechy (hlavně mandle a vlašské ořechy), luštěniny (čočka, sója, hrách), mák, hořká čokoláda, kakao a káva, celozrnné obiloviny a také kvasnice.
Z vlastní zkušenosti nedám dopustit hlavně na hořkou čokoládu v kombinaci s praženými kakaovými boby. V náročnějších obdobích si klidně dopřeji týdenní suplementaci organického hořčíku. Ideální je zařadit několik potravin ve větším množství.
15.6.2017 Články, Recepty a výživa
Jídlo je radost, ne starost.
A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.
Celý článek 28.3.2024
S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.
Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.
Celý článek 24.3.2024
Vláknina je důležitou složkou našeho jídelníčku. Pozitivně působí na náš zdravotní stav a – co mnohé asi zajímá nejvíce – pomáhá při redukci váhy. Ptáte se jak?
Tak se na to pojďte podívat a vše se dozvíte.
Celý článek 20.3.2024