Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak nám může správná výživa pomoci, když ji pochopíme, a který minerál nám efektivně pomůže v boji se stresem

Velmi smutným tvrzením je fakt, že za mnoho chronických onemocnění a neduhů si můžeme sami. 

Pěstujeme si je bezohledným chováním k našemu tělu, svou ignorací k potřebám a přirozenosti, která je tělu vlastní.

Místo toho mu nabízíme pasivitu, stres, jednostrannou stravu a tím vším mu dáváme možnost, aby se jeho geneticky nastavený potenciál pro rozvoj nejrůznějších onemocnění opravdu naplnil.

Každý z nás se totiž rodí s genetickými predispozicemi – ať pozitivními, tak negativními. Z velké části jsme to my sami a naše chování, kdo je pomáhá naplnit. Z toho důvodu bychom na sebe měli vzít zodpovědnost a chovat se ke svému tělu co nejlépe tak, aby si zachovalo status zdravého organismu.

Ta nejzákladnější péče o náš vnitřní metabolický stroj a vlastně o každou buňku našeho těla spočívá v našem stravování – v úkonu, který provádíme dnes a denně za úkolem načerpat látky, které tělo použije ke svému provozu. Je důležité si uvědomit, že máme v rukou ohromnou moc, silný nástroj, vlastní svobodnou vůli, co do našeho těla vpustíme a co ne.

  • To, co jíme, ovlivňuje nejen náš vnitřní metabolismus, ale i naší náladu, naší efektivitu a hlavně, v dlouhodobém měřítku, naše zdraví. A to je přece to nejdůležitější.

Zdravá a vyvážená strava jako taková je lékem a zároveň i prevencí řady problémů. A funguje to i naopak. Na zdravé a vyvážené stravě je skvělé to, že často (podotýkám ne vždy) splňuje mnoho kritérií, které vyžadují specifické jídelníčky při nejrůznějších zdravotních obtížích či omezeních. Ať už je to pálení žáhy, cukrovka, histaminová intolerance, či redukční dieta, mnoho provázků, za které zdravá strava tahá, vedou právě k řešení již zmíněných problémů.

  • To, co jíme, často začínáme řešit bohužel až když se něco stane, až když se problém projeví… místo abychom se problémům snažili předcházet.

Pokud začneme dodržovat základní pravidla rozumné a racionální výživy, velmi často zcela přirozeně začnou příznaky chronických onemocnění ustupovat – ať už je to vysoký krevní cukr, vysoký cholesterol, či pálení žáhy. Nic není zadarmo, je potřeba do sebe investovat – a to hlavně čas. Čas na seznámení se s možná novými potravinami, čas na přípravu pokrmů, dokonce i čas nad přemýšlením nad vlastní stravou. A to bývá kámen úrazu.

  • Dokud své zdraví nepostavíme na přední příčky priorit, nikdy se úspěchu nedočkáme.

Zásady zdravého stravování se neustále opakují dokola tak, že je podvědomě všichni už známe. Nestačí se ale jen soustředit na pravidla, je důležité také zařadit konkrétní potraviny ve významném množství. Zaměřte se hlavně na potraviny obsahující bioaktivní látky – antioxidanty, polyfenolické látky a vitamíny. Sem patří hlavně kvalitní zelenina a ovoce, případně produkty z nich – šťávy (freshe), saláty, teplé pokrmy, a doplňky stravy s těmito látkami. Bez těchto potravin nebude váš jídelníček nikdy zdravý, s těmito potravinami ale pocítíte v mnoha případech opravdový rozdíl.

Praktický příklad využití stravy pro svůj prospěch

Vezměme si takový stres. Stres je kazisvět. Chronický stres, tak jak ho známe v moderní civilizaci, plíživě nahlodává zdraví každého z nás. Stres znamená pro tělo mnohonásobně vyšší zátěž a způsobuje řadu zdravotních problémů včetně negativního psychického rozpoložení.

  • Ústředním minerálem organismu zapojeným do boje proti stresu je hořčík, který se také velmi rychle vyčerpává.

Zařazením potravin bohatých na hořčík předejdete stavu deficitu a zároveň podpoříte zvládání stresových situací. Někdy je dobré se uchýlit přímo k potravním doplňkům, které poskytnou dostatečně vysoké dávky. Vyzkoušejte sami na sobě.

Mezi nejbohatší zdroje hořčíku patří zelená listová zelenina (díky obsaženému chlorofylu, který ho má ve své molekule zabudovaný), ořechy (hlavně mandle a vlašské ořechy), luštěniny (čočka, sója, hrách), mák, hořká čokoláda, kakao a káva, celozrnné obiloviny a také kvasnice.

Z vlastní zkušenosti nedám dopustit hlavně na hořkou čokoládu v kombinaci s praženými kakaovými boby. V náročnějších obdobích si klidně dopřeji týdenní suplementaci organického hořčíku. Ideální je zařadit několik potravin ve větším množství.

RNDr. Bebová Michaela

iochemicka.cz

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně. Bojuji proti mediálním bublinám, výživovým trendům, dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším a jsem zakladatelkou webu Vitalweb. Mezi mou specializaci patří doplňky stravy. Jsem propagátorka suplementace vitamínu D, náročná uživatelka (protože nekvalitní doplněk je horší než teplé pivo), ale také nadšená experimentátorka. Věřím, že kvalitní a dobře sestavené doplňky stravy mohou pozitivně ovlivnit náš život a naše zdraví.

15.6.2017 RNDr. Bebová Michaela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Zuzana Klingrová: Jóga a dech aneb naučte se správně dýchat

Proč vlastně praktikovat dechové techniky v józe? Pro některé lidi, kteří se věnují józe, jejich praxe končí jen u jógových pozic.

Dechové techniky či meditace jim přijdou příliš dlouhé a nudné…

Celý článek 9.11.2017

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner