Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak se zrodila krásná Helena: Další motivační příběh o hubnutí s konkrétními tipy, které pomohou i vám!

Na blogu Kaloricketabulky.cz pravidelně zveřejňujeme příběhy našich uživatelů, kteří díky svému rozhodnutí a změně životního stylu odhodili nadbytečné kilogramy.

Dnes vám představíme krásnou Helenu…

Proměny, které zde pro vás pravidelně připravujeme, vznikají na základě skutečných příběhů, které k nám „doplují“ různými způsoby. Obvykle se nám sami ozvou úspěšní uživatelé naší aplikace, jindy si jejich změny všimneme na facebooku, případně na ně upozorní někdo z okolí.

Čtyřiatřicetiletou Helenu, kterou vám představíme dnes, znám osobně mnoho let. Pravidelně jsme se setkávaly díky naší práci a lásce ke knížkám na veletrhu Svět knihy. Vždy se mi líbilo její nadšení pro to, co dělá. Ráda jsem pozorovala, jak jako PR manažerka knižního nakladatelství svou prací skutečně žije. A nejen to. Dokázala barvitě vyprávět také o divadle, psaní, kterému se sama věnuje, a háčkování, jež je dalším jejím tvořivým koníčkem.

Ano, bylo vidět, že nemá postavu modelky, ale víc člověka vždy upoutala její pozitivní energie, veselé oči a radost ze všeho, co dělá.

Nelze si nevšimnout, že vedle sedavého zaměstnání, proseděla Helena vlastně většinu času i při svých zálibách. „To ale není omluva pro to, kam jsem svůj stav a váhu nechala dojít,“ komentuje stručně svoji minulost žena, jež při svých 170 cm vážila 103 kg a nosila velikost oblečení 52-54. Dnes váží 77 kg a kupuje si velikost 40!

Když jsem ji letos na veletrhu potkala, zaváhala jsem. Poznala jsem ty její oči, ale tím ostatním jsem byla zmatena. Přede mnou stála prostě bohyně, jež kromě nového těla přidala také módní oblečení a pro ni nezvyklé výraznější nalíčení. Jak si přečtete níže, nebyla jsem jediná, kdo ji nepoznal.

Co ji vedlo k rozhodnutí změnit životní styl

Předloni jsem nebyla při výletě schopná vyjít kopec na hrad a nebavilo mě, že v mé velikosti nebylo k sehnání nic hezkého na sebe. Tak už jsem to tak nehodlala nechat. Další popud mi dal kamarád, který mi velmi upřímně řekl, že jsem dost mladá na to, abych byla tlustá a ošklivá. (smích)

Jak zhubla Helena – osobní tipy

  • Nejdříve jsem přestala večeřet chleba. Postupně jsem zjistila, že mi pečivo nechybí vůbec, naučila jsem se třeba míchaná vajíčka snídat se zeleninou.
  • Začala jsem jíst více zeleniny a luštěnin.
  • Omezila jsem, nebo úplně vyřadila, jednoduché bílé sacharidy (mouka, rýže, pečivo, těstoviny, apod.). Postupně jsem přestala jíst a používat tradiční mouku a místo ní vařím z pohankové, kukuřičné či hrachové.
  • Snažím se jíst pravidelně a tak, abych neměla hlad.
  • Začala jsem také hodně chodit. Snažím se ujít minimálně 5-10 km denně. Ne vždycky se to podaří, ale každá procházka je radost.
  • K nastartování změny jídelníčku a životního stylu jsem využívala především rad kamaráda a informace z knih. Recepty jsem čerpala třeba z knížky Superpotraviny do všech jídel nebo Wholefood: Energie pro zdravý životní styl.

Co bylo při hubnutí nejtěžší?

Nejhorší bylo asi vydržet tu dobu, kdy se úbytek váhy na čas zastavil – a zmenšovala se kůže. To trvalo asi půl roku. Žádnou velkou krizi jsem asi neměla, změna životního stylu mě bavila a pořád stejně baví. Vůbec mi to nepřijde omezující, naopak jsem zjistila, že vaření je teď mnohem zábavnější.

Jak se teď Helena cítí

Mám radost pokaždé, když se podívám do zrcadla, to rozhodně nezastírám. A zcela materiálně musím říct, že jsem si začala užívat nákup oblečení. Navíc si myslím, že mi celá ta změna zlepšila i náladu a vnímání světa. Jsem prostě šťastnější a spokojenější.

Jaký je ohlas okolí

Měla jsem několik vtipných zážitků, když mě vlastní kamarádi nepoznávali na ulici. Podle reakcí myslím, že všechny kolem mě ta změna potěšila stejně jako mě, nebo v to aspoň doufám.

Vzkaz na závěr

Všem, kteří plánují zhubnout, bych chtěla vzkázat, že hlavní je se nebát, nevymlouvat se a začít. Pak pomůže i samo tělo a vy si to začnete užívat.

Přejeme, ať se daří.

Náš tip

Zkuste si zapisovat stejně jako Helena do aplikace Kaloricketabulky.cz a napište nám, jak se vám nový životní styl daří.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Zimní lavina zážitků horského resortu Dolní Morava

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

12.6.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024