Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Václav Krejčík: Jóga vám pomůže zhubnout, nalézt životní rovnováhu a zmírnit řadu zdravotních problémů

Cvičení různých stylů jógy zažívá obrovský boom. Na lekce chodí ženy i muži každého věku. A je to dobře.

Jóga jednoznačně prospívá našemu zdraví. Je však třeba – jako u každého cvičení – respektovat individuální zdravotní omezení, jež řada z nás má.

Jak si vybrat tu správnou lekci jógy a na co si dát pozor, pokud cvičíme doma podle DVD, jsem se ptala zkušeného odborníka a autora řady knih a DVD Vaška Krejčíka.

Pojďme si, prosím, na začátek říct takové ty úplně základní věci: Pokud se člověk rozhodne začít se cvičením jógy, jak by měl postupovat. Předpokládám, že je dobré si aspoň pár lekcí vyzkoušet pod dohledem kvalitního lektora, aby se odchytla případná špatná provedení ásan, a určitě vyhodnotit aktuální zdravotní stav a podle něj vybrat příslušný druh lekce.
Jóga je pro všechny, kteří chtějí a mohou. Moci znamená respektovat svůj zdravotní stav. K němu je vždy třeba přihlížet, provádí-li člověk pozici, při které je instruktorem upozorněn nebo o které se dočetl, že není vhodná právě v případě jeho onemocnění. Toto upozornění však jen říká: Pozor, když máte daný zdravotní problém, respektujte ho. Pozici můžete provádět jinak, nebo ji nedělat, ale je to na vás.

Je jasné, že řada závažných diagnóz bude vyloženě kontraindikačních, nicméně pak jsou tu takové ty lehčí formy, u kterých zřejmě tedy stačí nahradit problematické polohy jinou variantou, aby celkově mělo cvičení pozitivní vliv na zdraví. Můžeš zmínit pár těch nejčastějších obměn?
Všeobecně lze říci, že lidé s vysokým krevním tlakem by si měli dát pozor na dlouhé výdrže v pozicích, zvednuté paže nad úroveň ramen, nekontrolované a rychle prováděné předklony, delší výdrž hlavy v předklonu dole, nebo pozice stlačující například břicho  nebo hrudník, kdy dochází ke zvýšení krevního tlaku.

  • Určitě by bylo vhodné volit jemnější způsob provádění ásan – hathajóga, jin jóga, nebo jógová terapie. Neznamená to však, že člověk s vysokým krevním tlakem nemůže cvičit dynamické jógy. Jen je třeba, aby vnímal signály z těla, které mu napovídají, jak má cvičit.

Při problémech s plotýnkami je třeba adaptovat pozice ve stoji a například cvičit pozdrav slunci s pokrčenýma nohama, neprovádět krkolomné rotace a opět vnímat, jak na pozici záda reagují. To je nejdůležitější.

Co se týká očí, jóga doporučuje sundávat brýle i čočky na praxi, ale někdo prostě neuvidí, tak si je nechá. Není to tak, že zdravotní problém zabraňuje cvičení jógy. Jen je nutné adaptovat dle daného typu onemocnění a konzultovat to s lékařem a pak lektorem jógy.

  • Myslím si, že je dobré na začátku začít cvičit  jógu s instruktorem jógy, který provede a poradí, když je třeba. Ale i s DVD nebo videi na různých kanálech se dá cvičit. A člověk, když bude přihlížet k pocitům, které má při cvičení a bude je respektovat, si neublíží.

Lze nějak zjednodušeně vysvětlit, co je na józe tak skvělého, proč ji všichni, kteří ji začali praktikovat, opěvují?
Vliv jógy na zdraví je zmiňován v každé knížce, kterých je k dostání celkem hodně. U každé pozice najdeme vždy výčet různých výhod, proč ji praktikovat. Vysvětlím nyní vliv pozic jinak – tak, jak pozice můžeme vnímat. Celkově je praktikování jógy holistický systém. Jde o očišťování mysli i těla pomocí všech jógových technik, které známe z lekcí jógy, a nebo skrz cílenou práci s myslí. To je základní a prvotní rozměr jógy. Primárně všechny ásany mají základ v hathajóze, ze které se potom rozvrstvily další jógové styly.

Pozice a polohy těla a trupu mačkají vždy určité části. Tedy například předklon mačká oblast břicha, tlak se projevuje v oblasti břicha, pánve i zad a celá zadní strana se natahuje. Endokrinní žlázy a orgány jsou rozmístěny po celém těle. Oblast, která je v tomto případě mačkána, je stimulována a následně, když se protáhne a uvolní, dochází ke “zdravotním” účinkům. Pohlavní žlázy, pohlavní orgány, ale i slinivka břišní, vylučovací i částečně trávící soustava, ledviny a nadledvinky – to jsou všechno orgány a žlázy, které jsou touto pozicí ovlivňovány. Nelze tedy hovořit jen o jednom orgánu nebo žláze. Ozdravujícím a vitalizačním efektem je to, že se mění prokrvenost všech částí těla a tím pádem dochází k “jógovému zázraku” – zlepšuje se vitalita a regenerace.

Každá jógová praxe, nebo chcete-li styl, působí na celý systém, a proto je důležité pracovat pravidelně a opakovat, opakovat a opakovat. Dech vše ovlivňuje a vědomá pozornost nebo vizualizace, kterou do mysli cvičícího vkládá instruktor, jsou rovněž důležitou součástí praxe jógy.

  • Je dobré vědět, proč člověk jógovou praxi dělá a co tím řeší. Vyřčený cíl nastavuje do mysli a působí jako placebo, což je víra. A víra tvá tě uzdraví.

Hodně se také mluví o pozitivním vlivu na zdraví žen v období menopauzy. Opravdu může tak pomoci?
Je-li žena v období menopauzy, měla by jógu v její dynamické formě cvičit. Potřebuje totiž pohyb jako mechanickou pumpu pro tělo, které se proměňuje. Potřebuje dýchání, pozice a meditaci + vizualizaci pro uvolnění a změnu stavu mysli, prostě celkové ladění. A to jóga umí.

Menopauza je přirozeně biologická část života a je třeba s ní nebojovat, ale přijímat a pracovat na tom, aby žena svému tělu pomohla jógovým pohybem, prací s dechem, meditací a také stravou.

Nemohu se nezeptat na populární hubnutí. Pokud chce někdo zhubnout, většinou začne běhat nebo se věnovat jinému vyloženě aerobnímu cvičení, přesto jóga přispívá k hubnutí také. Na jakém principu to funguje a čím případně lekce jógy doplnit, aby se hubnutí podpořilo?
Jóga pomáhá hubnutí v komplexnosti všeho, co člověk dělá. Za úžasný způsob hubnutí považuji kombinaci stravy, běhu a jógy. To i pro mě je tím, co drží mé tělo v určité formě. Spíš je vhodnější powerjóga nebo vinyasa – styly jógy dynamické, které tvoří sestavy pozic v rytmu dechu. Nejedná se o rychlost, ale o způsob praxe v plynulém dechu. To podpoří metabolismus, kardiovaskulární soustavu a tím pádem i hubnutí. Je to prostě aktivní pohyb. Jóga působí laděním vnitřního prostředí těla, včetně hormonálního systému jako celku. Lze zvolit i vhodné typy dechu – jako kaphalabhátí nebo agnisáru kriji – ale ne samostatně, vyjmuté z konceptu celistovosti, ale právě v celém systém.

  • Lekce na hubnutí s jógou nebude “rychlostní dostih”, ale bude to vědomá a kontrolovaná činnost, která nastartuje metabolismus. Zde tedy zklamu asi každého, kdo by chtěl rychle hubnout. Je-li tato idea v mysli, je lepší na jógu nechodit. To takto nefunguje. Důležitý je pravidelný pohybový a stravovací rituál – jako životní zvyk, jenž bude hubnutí podporovat.

Jaký máš vztah k populární restorativní józe? Co si máme pod tímto termínem představit a v čem nám může být toto „cvičení“ prospěšné? Ptám se, protože to vlastně jako cvičení totiž rozhodně nevypadá…
Já ji miluji. Je to jóga “nicnedělání“. Je hluboce relaxační a k relaxi dochází z hloubky pevného systému – kostra, kosti, klouby – a také z různých oblastí vědomí. Během 90 minut zvládnete maximálně 5-6 pozic. Jsou to relaxační pozice, které jsou ještě cvičeny s mnoha pomůckami, abyste se uvelebili a mohli v pozici setrvat delší čas, i 15-20 minut. V určité fázi se do procesu uvolnění zapojí i vůně a zvuky tibetských mís, aby si všechny smysly přišly na své a byly “omámeny” – daly pokoj. Mysl je prázdná a celý systém regeneruje. Restorativní jóga je o hlubokém uvolnění a o cvičení jako takové se nejedná.

Tvoje nejnovější DVD s názvem Flow & restore vyšlo letos. Čím se liší od těch předchozích a pro koho speciálně je určené? Co můžeme očekávat, když budeme podle něj pravidelně cvičit?
Je jiné v tom, že dynamická část – powerjóga (jang) je doplněná právě sekvencí restorativní jógy (jin), která se vkládá na závěr lekce. Tím spojením dvou protilehlých pólů se skládá celek, a tak nechybí ani aktivita, a ani hluboký odpočinek. A očekávání? Raději nic, než něco. Často očekávání zabraňuje právě tomu, co má nastat. Ticho a klid. Co čekat? Rozdmýchání trávícího ohně v organismus (podpoření metabolismus), aby spaloval, co má spálit v těle i mysli, a pak uvolnění.

A jsme u poslední otázky. V souvislosti s jógou se často zmiňuje praktikování meditace, což by bylo na celý další článek, ale prozraď nám na závěr, zda ty osobně medituješ. A pokud ano, jak často a čím by se od tebe mohli čtenáři v tomto směru inspirovat.
Netroufám si říkat, že medituji. Dle mého názoru meditace je stav, který nastává. Může to být stav, kdy jsem třeba v posledních dnech psal svou novou knihu o józe, která vyjde koncem roku,  a byl do toho naplno ponořený. Mysl neřešila nic jiného. Je to přítomný okamžik. K tomu, aby se tyto okamžiky rozvrstvily do celého dne, napomáhají různé techniky, kterými se trénuje. Je to práce s dechem, vizualizace a koncentrační techniky, relaxační trénink. To vše dělám. Pravidelně každé ráno i večer pracuji se svou myslí, aby nemyslela, koriguju ji a zkouším jen být být. To je pro mě meditace, stejně jako procházka s mým psem v lese nebo jen tak koukání do vysokých hor, hladiny horského jezera. Jen vidíte a nevíte, co vidíte. Jste ve stavu za myšlenkami – a to je meditace.

Děkuji za rozhovor.

Vizitka hosta:

  • Lektor s patnáctiletou praxí, od aerobiku přešel před lety k power józe
  • Autor úspěšných knih a DVD
  • Spolumajitel Power Yoga Akademie – akreditace MŠMT
  • Výživový poradce
  • Vydavatel časopisu JÓGA DNES

Odkazy:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Výživový poradce Pavel Furch: Jak si sestavit vyvážený jídelníček – aneb škola hrou

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

17.7.2017 Články, Fitness a wellness, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023