Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak za 11 měsíců zhubla Andrea 45 kg a ubrala 39 cm v pase!

Podívejte se na další úžasnou proměnu, ke které tak trochu přispěla naše aplikace. Samozřejmě největší kus práce odvedla sama Andrea, která si řekla, že takto to dál nejde.

Gratulujeme k nádhernému úspěchu a věříme, že její příběh pomůže někomu, kdo zatím váhá a hledá své důvody, proč to nejde…

V úvodu bychom moc rádi poděkovali dvaadvacetileté studentce 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která nám poskytla nejen fotografie, ale také informace o své cestě za novým životem. Uvědomujeme si, že není úplně snadné po odhozených kilogramech prezentovat své původní já.

Andrea je menší postavy – měří 159 cm – ještě v roce 2016 jí ručička váhy ukazovala 103 kg. Ostatní startovní míry si už dnes nepamatuje, ale ví, že přes její nejkritičtější oblast – břicho – to bylo 126 cm!

Celý život jsem věděla, že má hmotnost není ideální, proto jsem se váze vyhýbala velkým obloukem,“ říká mladá žena, jež tvrdí, že dnes je jejím největším koníčkem kdysi nenáviděný běh. „Nepřipouštěla jsem si ani fakt, že z hlediska mé profese jsem já ten, kdo by měl jít lidem příkladem. A to byl také první a hlavní důvod mé proměny. Druhým důvodem bylo samotné číslo. Žena, jež měří pouhých 159 cm přece nemůže mít přes 100kg! Nemohla jsem nosit žádné oblečení, které se mi líbilo.“

Přestože Andrea neměla žádné zdravotní komplikace (pomineme-li zadýchávání a celkovou špatnou fyzickou kondici), byla její proměna i tak záchranou hlavně ze zdravotního hlediska. A celé to prý bylo „JEN“ o změně stravovacích a pohybových návyků.

Jak se Andrea stravovala před tím?

Přiznávám, že mé dřívější stravování bylo velmi nezdravé: chipsy, Coca-Cola, sladké, slané, tučné, mastné – nejlépe všechno dohromady. Stačilo vyřadit tyto potraviny z jídelníčku a začít žít aktivním životem. Nejdřív jsem na sebe byla hodně přísná. Vyřadila veškeré pečivo, přílohy a cukry. Postupem času jsem zjistila, že jde hlavně o vyváženost stravy a energetický příjem. Začala jsem jíst daleko více a pravidelně. V žádném případě nešlo o hladovění.

Na co Andrea přišla?

Důležité je si uvědomit, že vše, co sníme i vypijeme, má svoji energetickou hodnotu. Kontrolu nad vším jsem měla právě díky aplikaci Kaloricketabulky.cz, které využívám dodnes. Co se výdeje týká, můj pohyb byl nulový, takže zařazení jakékoliv pohybové aktivity by bylo ku prospěchu.

Jak probíhaly začátky proměny?

Dnes už vím, že jsem nezačala úplně ideálně – zvolila jsem běh a plavání. S odstupem času jsem zjistila, že běh s tak velkou startovní váhou je problematický. Naštěstí to na mně nezanechalo žádné zdravotní následky. A doufám, že se postupem času už ani neprojeví. Doposud jsem vyzkoušela spoustu sportovních aktivit, ale nejvíc mě nadchnul jumping (trampolíny) a právě zmiňovaný běh.

Co bylo pro Andreu nejtěžší?

Asi překonání chuti na sladké. Kompenzovala jsem ji Coca-Colou Zero (netvrdím, že je zdravá, neboť je plná chemie, umělých sladidel, ale energeticky opravdu „zero“).

  • Krize se dostavovala ve chvílích, kdy se mi zastavila váha. Řešení? Nepodlehnout tomu. Vydržet. Nevzdat se – a váha se zase hne.

Za 11 měsíců se mi podařilo zhubnout 45 kg a 39 cm kolem břicha.

Jaká byla reakce okolí?

Ohlasy jsem zaznamenala pouze pozitivní. Lidé, kteří se mnou nebyli v každodenním kontaktu, mě nepoznávají, mnohdy mi začínají vykat. Ve své podstatě jsem ráda, protože ke svému „starému já“ se nechci nikdy vrátit. Ve svém novém těle se cítím mnohem šťastnější, zdravější a plná energie.

Vzkaz uživatelům aplikace Kaloricketabulky.cz:

Důležité je se rozhodnout. Pokud chcete něco změnit, změňte to hned. ,,Od zítra“ nefunguje. Samozřejmě je zapotřebí pevná vůle a hlavně k tomu přistupovat jako k TRVALÉ změně životního stylu.

Rada na závěr:

Vyberte si pohybovou aktivitu, která vás bude bavit a nebude utrpením. Naučte se poslouchat své tělo, mějte se rádi a pamatujte, že hřešit je lidské.

Poznámka redakce:

Zkuste si také zapisovat do aplikace Kaloricketabulky.cz a napište nám, jak se vám nový životní styl daří.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

21.8.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024