Velikonoce – nejlepší recepty
Jídlo je radost, ne starost.
A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.
Celý článek 28.3.2024
Hromada zlatavých palačinek, po které stéká javorový sirup, je sice krásná představa – ale je těžké se po takovéto snídani přinutit cokoli dělat, natož se úplně nepřejíst.
Pokud je vaše snídaně hodně sladká, plná rychlých cukrů, pravděpodobně bude celý váš den protkán myšlenkami na nějaké dobroty.
Když však vaše snídaně bude ze základu slaná, bude obsahovat jak škroby, tak proteiny, vlákninu i zdravé tuky, nikdy se vám nestane, že byste po její konzumaci padli únavou zpět do postele.
1 porce
V rendlíku přiveďte vodu k varu (pokud můžete, zaměňte vodu za kvalitní vývar), následně přisypte vločky a osolte. Za občasného míchání nechte vařit asi 5 minut. Mezitím na pánvičce s kapkou oleje orestujte nakrájená cherry rajčátka a jako poslední připravte volské oko (případně si ve vodě udělejte vejce ztracené, je lépe stravitelnější). Osolte, opepřete. Do misky dejte vločky, přidejte k nim ¼ zralého avokáda, orestovaná rajčátka a hotové vejce.
6 porcí
Tato snídaně určitě nebude patřit k těm, které si přichystáte třeba při pondělním shonu, kdy vám nezazvonil budík. Pečená kaše je výborná při nedělní snídani, kdy je čas posedět s rodinou/ partnerem u ranního šálku čaje a dát si něco netradičního. Pokud budete na pekáček jen dva, máte tak při jedné přípravě vyřešené hned 3 snídaně v týdnu.
6 porcí
Troubu zapněte na 170 °C. Chia smíchejte s vodou a nechte chvilku nasáknout. Mezitím nakrájejte cibuli na malé kostičky, žampiony na trochu větší kousky. Cuketu a mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.
Na kapce oleje restujte cibuli, přidejte žampiony, sůl, pepř, bylinky a dejte bokem. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky se semínky, přidejte restovanou cibulku, žampiony, cuketu, mrkev, chia semínka, mléko a důkladně vše spojte. Teď už jen šup s tím do zapékací mísy a pečte zhruba 40 minut.
Vyzkoušejte jednoduchou pomazánku ze tří ingrediencí – vejce, avokádo a koření.
2 porce
Uvařte vejce, nechte vychladnout, rozkrojte na půl, vydloubněte žloutky a smíchejte je s avokádem, solí a pepřem. Výsledkem bude krásně zelenkavá pomazánka, kterou můžete naplnit zbylé bílky a přikousnout k tomu pečivo či krekr, případně si pomazánku rovnou namazat na kus pečiva, poklást bílkem a přikousnout kus čerstvé zeleniny.
7.9.2017 Články, Recepty a výživa
Jídlo je radost, ne starost.
A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.
Celý článek 28.3.2024
S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.
Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.
Celý článek 24.3.2024
Vláknina je důležitou složkou našeho jídelníčku. Pozitivně působí na náš zdravotní stav a – co mnohé asi zajímá nejvíce – pomáhá při redukci váhy. Ptáte se jak?
Tak se na to pojďte podívat a vše se dozvíte.
Celý článek 20.3.2024