Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Slané snídaně trochu jinak – tři recepty, které nadchnou vaše chuťové buňky i zdraví

Hromada zlatavých palačinek, po které stéká javorový sirup, je sice krásná představa – ale je těžké se po takovéto snídani přinutit cokoli dělat, natož se úplně nepřejíst.

Pokud je vaše snídaně hodně sladká, plná rychlých cukrů, pravděpodobně bude celý váš den protkán myšlenkami na nějaké dobroty.

Když však vaše snídaně bude ze základu slaná, bude obsahovat jak škroby, tak proteiny, vlákninu i zdravé tuky, nikdy se vám nestane, že byste po její konzumaci padli únavou zpět do postele.

Ovesná kaše pro ploché bříško

1 porce

  • 1 vejce
  • 35 g ovesných vloček (fajn jsou ty bez lepku)
  • ¼ avokáda
  • olivový olej
  • hrst cherry rajčátek
  • voda/ vývar dle potřeby
  • sůl, pepř

V rendlíku přiveďte vodu k varu (pokud můžete, zaměňte vodu za kvalitní vývar), následně přisypte vločky a osolte. Za občasného míchání nechte vařit asi 5 minut. Mezitím na pánvičce s kapkou oleje orestujte nakrájená cherry rajčátka a jako poslední připravte volské oko (případně si ve vodě udělejte vejce ztracené, je lépe stravitelnější). Osolte, opepřete. Do misky dejte vločky, přidejte k nim ¼ zralého avokáda, orestovaná rajčátka a hotové vejce.

Slaná verze pečené ovesné kaše

6 porcí

Tato snídaně určitě nebude patřit k těm, které si přichystáte třeba při pondělním shonu, kdy vám nezazvonil budík. Pečená kaše je výborná při nedělní snídani, kdy je čas posedět s rodinou/ partnerem u ranního šálku čaje a dát si něco netradičního. Pokud budete na pekáček jen dva, máte tak při jedné přípravě vyřešené hned 3 snídaně v týdnu.
6 porcí

  • 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 menší cibule
  •  malá cuketa
  • 1 hrnek hub
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 5 lžic semínek (mix dle chuti)
  • sůl, pepř
  • tymián, rozmarýn
  • 1 hrnek rýžového mléka

Troubu zapněte na 170 °C. Chia smíchejte s vodou a nechte chvilku nasáknout. Mezitím nakrájejte cibuli na malé kostičky, žampiony na trochu větší kousky. Cuketu a mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.

Na kapce oleje restujte cibuli, přidejte žampiony, sůl, pepř, bylinky a dejte bokem. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky se semínky, přidejte restovanou cibulku, žampiony, cuketu, mrkev, chia semínka, mléko a důkladně vše spojte. Teď už jen šup s tím do zapékací mísy a pečte zhruba 40 minut.

Avokádo ve vajíčku

Vyzkoušejte jednoduchou pomazánku ze tří ingrediencí – vejce, avokádo a koření.

2 porce

  • 2 celá vejce
  • 1 bílek
  • 1/2 avokáda
  • sůl a pepř podle chuti

Uvařte vejce, nechte vychladnout, rozkrojte na půl, vydloubněte žloutky a smíchejte je s avokádem, solí a pepřem. Výsledkem bude krásně zelenkavá pomazánka, kterou můžete naplnit zbylé bílky a přikousnout k tomu pečivo či krekr, případně si pomazánku rovnou namazat na kus pečiva, poklást bílkem a přikousnout kus čerstvé zeleniny.

 

Bc. Daubnerová Renata www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

7.9.2017 Bc. Daubnerová Renata Články, Recepty a výživa

Z archivu

Věčné téma – je cukr skutečně takový strašák?

Mnoho z uživatelů Kalorických Tabulek je při využití PREMIUM verze zaskočeno, ba i zděšeno, že denní množství přijatého cukru překročí i dvojnásobně oproti tomu, co jim aplikace nastavila jako výchozí hodnotu.

Opravdu se musí dodržet oněch cca 20 – 30 g za den?

Celý článek 8.6.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner