Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Skořepová Zdeňka: Kalorické tabulky mi umožnily orientovat se v přijmu kalorií a plánovat si tak vyváženou stravu i několik dní dopředu

Dnes představujeme další pěknou proměnu, jež byla uskutečněna i díky aplikaci www.kaloricketabulky.cz.

Samozřejmě vždy zdůrazňujeme, že nejvíce záleží na vás, zda chcete opravdu zhubnout/jíst zdravě.

KalorickéTabulky.cz jsou pouze průvodcem, jenž se snaží vás nenásilně udržet na vaší cestě. A v případě Zdeňky se to opět povedlo. Tady je její zpověď:

Je mi 21 let a v současné době studuji zdravotní fakultu. Mám ráda cestování, kulturu a rekreačně sport. Na úvod musím říct, že v tuto chvíli není můj zdravotní stav ukázkový, ale rozhodně je lepší než před hubnutím. To jsem při výšce 177 cm vážila 88 kg (pas 84 cm, boky  106 cm). Nyní mám 70,5 kg (pas 74 cm, boky 96 cm).

Proč jsem se rozhodla hubnout? Jedním z důvodů byla samozřejmě estetická stránka. Nebylo mi vůbec příjemné, když jsem měla jít například na plovárnu a svléct se do plavek. Navíc můj partner je spíše drobnější postavy, tak jsem se se svou předešlou váhou v jeho přítomnosti cítila i dost trapně. Díky snížení hmotnosti se mi vrátilo sebevědomí a dobrý pocit, že můj partner má přítelkyni, se kterou se rád pochlubí na veřejnosti.

Nutno ovšem dodat, že dalším důvodem byl zdravotní stav. Můj krevní tlak dosáhl rizikových hodnot, a tak jsem musela užívat léky na snížení tlaku. Měla bych ještě zmínit, že se potýkám s problémem slabé imunity, takže po dobu redukce jsem vůbec necvičila a veškeré změny mé postavy jsou pouze v důsledku změny stravy. Neměla jsem sestavený žádný jídelníček na objednávku, prostě jsem jen změnila stravování.

Jak? Přestala jsem jíst sladké potraviny (buchty, tyčinky, čokolády, sladké jogurty), vysadila jsem smažená jídla a snažila se jíst nejpozději v 19 hodin. Snídala pak většinou kolem osmé.

Myslím, že největšího pokroku jsem dosáhla pomocí Kalorických tabulek, které mi umožnily orientovat se v přijmu kalorií a plánovat si tak vyváženou stravu i několik dní dopředu.

Nejtěžší bylo samozřejmě začít. Několikrát před tím jsem se už pokoušela také hubnout, ale vydrželo mi to pokaždé do prvního rodinného obědu. Tučné jídlo a dezerty neodmyslitelně patří k nedělní hostině, že?

Od útlého věku mi byla vštěpovaná láska k jídlu, rodiče mě za úspěchy odměňovali jídlem. Za dobrý prospěch ve škole mě čekal dezert od mamky, nebo oběd v mé oblíbené restauraci. Na základě těchto návyků jsem si vytvořila silnou psychickou vazbu k jídlu.

Myslím, že můj největší úspěch je, že jsem se zbavila závislosti na sladkých potravinách. Představa, že bych byla po jídle bez sladkého nápoje byla pro mě vždy děsivá. Moje velká neřest byly čokolády. Tabulka mléčné čokolády na posezení? Bez problémů. Když mám teď chuť na sladké, dám si mísu ovoce (banán, jablko, mandarinka, pomeranč).

  • Mám radost, že rodina a partner mě podporují. Jejich podpora mě žene stále dopředu k lepším výsledkům.

Všem čtenářům tohoto článku bych vzkázala, aby si vážili sami sebe. Jak jsem již zmiňovala, začínala jsem mockrát, ale nevydržela jsem. Důvodem byla nedůvěra v sebe sama. Vím, že je těžké mít se rád, když vážíte o 20 kg víc, než byste si přáli, ale právě dokázat to je podle mě prvopočátek úspěchu.

Je velmi důležité uvědomit si fakt, že za vás nikdo hubnout nebude! Musíte se spolehnout pouze sami na sebe. Přeji všem pevnou vůli a optimistický přístup, protože bez toho to vážně nepůjde.

Skořepová Zdeňka

Poznámka redakce

A my – v Kalorických tabulkách – děkujeme za podobné příběhy a rádi zde zveřejníme i vaše úspěchy. Ozvat se můžete přes zprávy na naší facebookové stránce Kalorické tabulky.cz nebo prostřednictvím uzavřené skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, kde si naši uživatelé mezi sebou radí ohledně používání aplikace.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

29.3.2019 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024