Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Skořepová Zdeňka: Kalorické tabulky mi umožnily orientovat se v přijmu kalorií a plánovat si tak vyváženou stravu i několik dní dopředu

Dnes představujeme další pěknou proměnu, jež byla uskutečněna i díky aplikaci www.kaloricketabulky.cz.

Samozřejmě vždy zdůrazňujeme, že nejvíce záleží na vás, zda chcete opravdu zhubnout/jíst zdravě.

KalorickéTabulky.cz jsou pouze průvodcem, jenž se snaží vás nenásilně udržet na vaší cestě. A v případě Zdeňky se to opět povedlo. Tady je její zpověď:

Je mi 21 let a v současné době studuji zdravotní fakultu. Mám ráda cestování, kulturu a rekreačně sport. Na úvod musím říct, že v tuto chvíli není můj zdravotní stav ukázkový, ale rozhodně je lepší než před hubnutím. To jsem při výšce 177 cm vážila 88 kg (pas 84 cm, boky  106 cm). Nyní mám 70,5 kg (pas 74 cm, boky 96 cm).

Proč jsem se rozhodla hubnout? Jedním z důvodů byla samozřejmě estetická stránka. Nebylo mi vůbec příjemné, když jsem měla jít například na plovárnu a svléct se do plavek. Navíc můj partner je spíše drobnější postavy, tak jsem se se svou předešlou váhou v jeho přítomnosti cítila i dost trapně. Díky snížení hmotnosti se mi vrátilo sebevědomí a dobrý pocit, že můj partner má přítelkyni, se kterou se rád pochlubí na veřejnosti.

Nutno ovšem dodat, že dalším důvodem byl zdravotní stav. Můj krevní tlak dosáhl rizikových hodnot, a tak jsem musela užívat léky na snížení tlaku. Měla bych ještě zmínit, že se potýkám s problémem slabé imunity, takže po dobu redukce jsem vůbec necvičila a veškeré změny mé postavy jsou pouze v důsledku změny stravy. Neměla jsem sestavený žádný jídelníček na objednávku, prostě jsem jen změnila stravování.

Jak? Přestala jsem jíst sladké potraviny (buchty, tyčinky, čokolády, sladké jogurty), vysadila jsem smažená jídla a snažila se jíst nejpozději v 19 hodin. Snídala pak většinou kolem osmé.

Myslím, že největšího pokroku jsem dosáhla pomocí Kalorických tabulek, které mi umožnily orientovat se v přijmu kalorií a plánovat si tak vyváženou stravu i několik dní dopředu.

Nejtěžší bylo samozřejmě začít. Několikrát před tím jsem se už pokoušela také hubnout, ale vydrželo mi to pokaždé do prvního rodinného obědu. Tučné jídlo a dezerty neodmyslitelně patří k nedělní hostině, že?

Od útlého věku mi byla vštěpovaná láska k jídlu, rodiče mě za úspěchy odměňovali jídlem. Za dobrý prospěch ve škole mě čekal dezert od mamky, nebo oběd v mé oblíbené restauraci. Na základě těchto návyků jsem si vytvořila silnou psychickou vazbu k jídlu.

Myslím, že můj největší úspěch je, že jsem se zbavila závislosti na sladkých potravinách. Představa, že bych byla po jídle bez sladkého nápoje byla pro mě vždy děsivá. Moje velká neřest byly čokolády. Tabulka mléčné čokolády na posezení? Bez problémů. Když mám teď chuť na sladké, dám si mísu ovoce (banán, jablko, mandarinka, pomeranč).

  • Mám radost, že rodina a partner mě podporují. Jejich podpora mě žene stále dopředu k lepším výsledkům.

Všem čtenářům tohoto článku bych vzkázala, aby si vážili sami sebe. Jak jsem již zmiňovala, začínala jsem mockrát, ale nevydržela jsem. Důvodem byla nedůvěra v sebe sama. Vím, že je těžké mít se rád, když vážíte o 20 kg víc, než byste si přáli, ale právě dokázat to je podle mě prvopočátek úspěchu.

Je velmi důležité uvědomit si fakt, že za vás nikdo hubnout nebude! Musíte se spolehnout pouze sami na sebe. Přeji všem pevnou vůli a optimistický přístup, protože bez toho to vážně nepůjde.

Skořepová Zdeňka

Poznámka redakce

A my – v Kalorických tabulkách – děkujeme za podobné příběhy a rádi zde zveřejníme i vaše úspěchy. Ozvat se můžete přes zprávy na naší facebookové stránce Kalorické tabulky.cz nebo prostřednictvím uzavřené skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, kde si naši uživatelé mezi sebou radí ohledně používání aplikace.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

29.3.2019 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnout

Z archivu

S každou změnou začínám na jaře, protože se sluníčkem to jde lépe, říká osmatřicetiletá Jana, jež s aplikací Kalorické tabulky zhubla 40 kg!

Přinášíme další úžasnou proměnu uživatelky aplikace Kaloricketabulky.cz.

A protože Jana prý vždycky začíná s novými věcmi na jaře, věříme, že právě v těchto již téměř jarních dnech bude její příběh pro všechny tou nejlepší motivací.

Celý článek 11.3.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner