Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Fitness trendy podle trenéra Petra Dostála II. – Jak se orientovat v nabídkách na internetu a na co si dát pozor, abychom si nekomplikovali cestu k cíli

O trendech, technololgiích a aktuálních nabídkách fitcenter jsme si povídali minule.

Tentokrát budeme pokračovat o kladech a záporech informací z internetu, stanovení správného cíle a dalších zajímavostech.

Bohužel ve fitness rodině jsou v současné době trochu upozaděny velmi kondičně přínosné koncepty bojových sportů, i když třeba zavedené lekce fitboxu na návštěvnosti neztrácí. V zahraničí pro zvýšení atraktivity dostávají prostor třeba lekce jógy s různými tématy, jako goat yoga, gun yoga, horse yoga, puppy yoga. U nás se zatím z těchto konceptů typicky zavedla celkem s úspěchem beer yoga. Ovšem ta má s osvědčeným silově-meditačním cvičením společný jen název.

ilustrační foto: paddle jóga

ilustrační foto: paddle jóga

Firmy

Jednou z oblastí, která do fitness zasahuje, je také firemní politika. Velké firmy více a více pro udržení spokojených a loajálních zaměstnanců nabízejí formou benefitů různé typy vstupů do fitness zařízení třeba díky rozšířené multisport kartě nebo mají k dispozici vlastní prostor na cvičení (nejčastěji populární jógy). Pořádají pro ně také tématické sportovní teamové akce, protože vědí, že sportující zaměstnanci mívají teamový přístup, sportovního ducha a když jsou zdraví a v kondici, jsou i v práci pro firmu výkonnější a mají dobré pracovní výsledky.

Média

Určitě se díky internetu a hlavně díky sociálním sítím zlepšuje informovanost ohledně nepřesných dlouhodobě tradovaných informací ve výživě. Stejně tak v tréninku, kdy lidé hledají na internetu informace o těch nejlepších možných způsobech efektivního pohybu pro své zdraví. Ale bohužel je to i naopak. Prostor zde dostávají šarlatáni a podvodníci profitující z důvěřivosti a neznalosti klientů.

  • Jako nejabsurdnější bych zmínil prodej kopírovaných či aplikacemi generovaných jídelníčků nebo dokonce tréninků online.

V takovém případě trenér klienta ani nemusí/nechce osobně vidět, a tak nemůže dodat ani správnou a podstatnou část tréninkového procesu (jako například diagnostiku, zhodnocení pohybu a ani správné vyhodnocení jeho schopností). Je to holý nesmysl. Ani doktor vám přece online s komplikovanou diagnózou nepomůže. A že pohyb pro moderního sedícího člověka komplikovaný je!

  • S trochou nadsázky by se ovšem dalo říct, že nic jiného než sportovní oblečení a kecky na trénink nepotřebujete.

Přes velkolepě nekonečnou nabídku sportovních pomůcek, oblečení a doplňků, kdy se výrobci a prodejci předhánějí, kdo má nejefektivnější výrobek a kdo s ním už byl ve vesmíru, se trochu zapomíná na původní smysl pohybu a sportu. Mají upevňovat a zlepšovat zdraví a kondici, které by nám měly denně usnadňovat život, i když zrovna nemáme na sobě zapnutý měřič tepové frekvence a super kompresní prádlo, které zvýší výkonnost skoro o 5%. Ale nejsem si jist, jestli to běžná populace ve fitness patřičně ocení.

Některé tyto způsoby jsou pak často jen komerční snahou o zvýšení zájmu o upadající pohybové aktivity a v neposlední řadě slouží ke zvýšení příjmů za návštěvnost lekcí a produkty. Ale s opravdovým přínosem pro zdraví a kondicí mají málo společného. Ovšem sociální stránka těchto aktivit je pozitivně neoddiskutovatelná. Jen to je pro kondici a zdraví moc málo.

Děti a mládež

Naše budoucnost, naše naděje, naše děti. Bohužel, pro jejich sportovní a pohybové aktivity není tolik příležitostí jako mají jejich rodiče. Nabídka obsahuje spíše jen výkonnostní sportovní kluby a málo specifické pohybové aktivity všeobecného charakteru pro přípravu sportovních dovedností. Je ale dobré vědět, že mnoho rodičů je ochotno investovat nemalé částky do vybavení a členství ve sportovním klubu.

  • Pokud je to ale klub moderní a s dobrými trenéry, tak vedou a vychovávají děti od jednoduchých pohybových aktivit až ke konkrétním sportovně specifickým specializacím.

Vlaštovkami na tomto dětském hřišti jsou společnosti, které tvoří pro děti pohybové sportovní kurzy, semináře a akce a nebo dětem udělají diagnostiku sportovních dovedností a navrhnou vhodnou sportovní aktivitu, ve které by časem mohly dosáhnout i sportovních úspěchů.

Náš cíl

Aby cvičení mělo patřičný efekt, je hlavně potřeba zvolit vhodnou intenzitu vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu a kondici. Středobodem úspěchu a očekávaných výsledků je pravidelnost v tréninku i životním stylu a zejména ve zlepšeném jídelníčku.

  • Sportovní aktivita by měla být pohybově co nejpestřejší a pokud se nerozhodnete pro sportovní specializaci, zkoušejte ke své oblíbené aktivitě sem tam jako doplněk i jiné druhy cvičení.

Naučit se cvičit s osobním trenérem je v dnešní době plné novinek základ i pro skupinové lekce. Základní pohybové vzory nemáme všichni dobře zvládnuté, a přitom se nám v životě a v každém typu sportování velmi hodí. Trénink není o utrpení a bolesti. Pokud ano, něco děláte špatně. A rozhodně přece nechcete platit za bolest a zranění, že!?

I když je nabídka fitness trhu obsáhlá a variabilně sezónní, tak by ale každý, kdo chce sportovat a být v dobré formě, měl dělat to, na co se cítí, na co stačí, co se mu zamlouvá a k čemu má dispozice. Někomu je dobře při běhu, jinému pod činkou, někdo rád tráví čas na procházce a další v bazénu. Nedělejte to však jenom proto, že je to trendy a že to přece dělají kamarádi.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Petr Dostál
www.petr-dostal.cz

Osobní trenér, instruktor, lektor a coach s letitými zkušenostmi nejen z bojových sportů, ale i silového či nápravného tréninku. Držitel tuzemských i mezinárodních certifikátů.

Kromě osobního tréninku pro široké spektrum klientů se věnuje i skupinovým lekcím různého zaměření. Zajímá se o nové poznatky a moderní postupy a techniky cvičení.

6.5.2019 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023