Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Martina Jandová: Chutné recepty z pořadu Sama doma aneb jak ubrat sacharidy v jídelníčku, když jich máme moc

Většinou už se každý seznámil s termínem low carb, často se o tomto výživovém směru hovoří a skloňuje se ve všech pádech.

Já tady nejsem od toho, abych tento směr chválila, nebo hanila. Každý má svou cestu, která mu vyhovuje. A tak je to v pořádku…

Já osobně jsem zastáncem toho, že jíst by se mělo všechno, ale jen v určitém množství. Neexistuje nezdravá potravina, jen nezdravé množství. Low carb zastánci jsou velice kreativní, takže si od nich nějaké nápady sem tam vypůjčím a pak předělám do své podoby. Experimentuji moc ráda.

Martina Jandová: Chutné recepty z pořadu Sama doma aneb jak ubrat sacharidy v jídelníčku

Výživová poradkyně Martina Jandová

Už jste zkoušeli těsto bez mouky? Z vajíček, psyllia a sýru mozzarella? Je to super nápad, jak v jídle ubrat sacharidy, kterých máme většinou v jídelníčku nadbytek (pokud se nestravujeme low carb). Protože ráda peču zdravější verze moučníků, zkusila jsem použít toto těsto a po přidání skořice a sladidla, vznikla sladká alternativa. Upekla jsem jablkový štrúdl, který měl velký úspěch i v pořadu Sama doma na České televizi, kde jsem byla hostem. Tady je recept:

Recept na jablečný štrúdl – fitness varianta bez mouky

Ingredience na těsto, z kterého uděláte jeden závin, tj. 15 kousků:

  • 125 g mozzarelly
  • 3 vejce
  • 3 lžičky psyllia (vláknina) – k zakoupení v lékárně
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky xylitolu = březový cukr (případně jiné sladidlo dle svých preferencí)

Na náplň pak:

  • 4 menší oloupaná jablka
  • citrón (na zakápnutí jablek)
  • 2 lžíce namletých ovesných vloček
  • 4 lžičky xylitolu = březový cukr (případně jiné sladidlo dle svých preferencí)
  • 1 lžička skořice
  • hrst vlašských ořechů
  • hrozinky (lze namočit do trochy rumu)
  • 5 g přepuštěného másla (ghí) – na potření hotového závinu

Jablečný štrúdl - fitness varianta bez mouky

Rozmixujte vajíčka s mozzarellou a psylliem do hladké konzistence. Přidejte skořici se sladidlem a promíchejte. Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem (papír možné potřít rozpuštěným ghí, ale není třeba) a rozetřete stěrkou rovnoměrně po celém plechu. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut.

Mezitím oloupejte jablka a nastrouhejte je klasicky na hrubém struhadle. Nezapomeňte pokapat citrónovou šťávou. Upečené těsto (když nahoře začíná zlátnout) posypte namletými ovesnými vločkami (místo tradiční strouhanky) a pak přidejte nastrouhaná jablka, namleté ořechy a hrozinky. Vršek posypte skořicí smíchanou s xylitolem či jiným sladidlem. Pak už jen zavinete jako obvykle. Takto pečte ještě cca dalších 30 minut při 170 stupních. Po upečení štrúdl potřete rozpuštěným ghí, případně lehce pocukrujte (nemusí být).

Energetická hodnota na 1 kus 323 kJ:

  • Sacharidy – 7 g
  • Bílkoviny – 3 g
  • Tuky – 4 g

Také moje slaná roláda s lososem v pořadu Sama doma obstála. Vyzkoušejte.

Recept na lososovou roládu low carb

Ingredience na těsto jednu roládu (15 kousků):

  • 125 g mozzarelly
  • 3 vejce
  • 3 lžičky psyllia (vláknina) – k zakoupení v lékárně
  • špetka soli

Na náplň pak:

Recept na lososovou roládu low carb

Rozmixujte vajíčka s mozzarellou, špetkou soli a psylliem do hladké konzistence. Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Papír lze opět potřít rozpuštěným ghí. Těsto stejně jako u štrúdlu rozetřete stěrkou rovnoměrně po celém plechu. Pečete do růžova v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut.

Po upečení těsto společně s pečícím papírem srolujte a nechte chvíli vychladnout. Pak potřete čerstvým sýrem, přidejte čerstvý špenát, rajčata a nahoru uzeného lososa. Nakonec vytvořte roládu.

Energetická hodnota na 1 kus 220 kJ

  • Sacharidy – 0 g,
  • Bílkoviny – 4 g,
  • Tuky – 4 g

Dobrou chuť.

Sobě i svým klientům tvořím jídelníčky, kde jsou ve vyváženém poměru zastoupeny všechny makroživiny (sacharidy, bílkoviny i tuky). Nevynechávám přílohy ani pečivo. Je důležité co nejvíce omezit jednoduché cukry a upřednostnit kvalitní zdroj sacharidů. Pokud budeme jíst ovesné vločky, luštěniny, brambory, rýži, těstoviny i pečivo v rozumném množství, nemůže nám škodit. Vlivem tlaku sociálních médií, máme ale často pocit, že kousek chleba nebo rýže je téměř jedovaté. A hodně si tím škodíme. Vyvolává to v nás domněnku, že zhubnout nelze, pokud jsme zdroj sacharidů dostatečně neeliminovali.

Také to na vás tak působí?

Zapomínáme na to, že stále platí jednoduchá rovnice. Pokud chceme zhubnout, musíme být v lehkém kalorickém deficitu. Takže ani vynecháním zdrojů sacharidů a nekontrolované přijímání tuků a bílkovin nám nezajistí snižování váhy.

Doporučuji sledovat poměr mezi přijatou a vydanou energií a zároveň si ohlídat, aby se náš jídelníček převážně skládal ze základních surovin. Pokud budeme co nejméně konzumovat zpracované potraviny a naše strava bude vyvážená a pestrá, nemůžeme udělat chybu. Kalorické tabulky nám toto všechno ohlídají.

Svým článkem jsem rozhodně nechtěla naštvat zastánce low carb nebo podobných výživových směrů. Každý ať se řídí způsobem, který je pro něj ideální a vyhovuje mu. Vadí mi jen přílišný extremismus a černobílé rozlišování: zdravé vs. nezdravé. Já si z low carb ráda občas vypůjčím nějaký recept, ale jdu svou cestou bez striktních zákazů a omezení.

Poznámka redakce KalorickeTabulky.cz

Další recepty (včetně energetických hodnot) najdete na stránkách Martiny Jandové a také samozřejmě v naší databázi, kam si svá vyzkoušená jídla můžete zadat sami. A aktuálně také získat speciální talíř Kalorických tabulek s barevnou inspirací na rozložení živin (únor 2020).

Z archivu aneb přečtěte si také:

Víte, že bílkoviny vám mohou pomoci při hubnutí?

Martina Jandová
www.martina-jandova.cz

Výživová poradkyně, jež mimo jiné radí:

  • Zapomeňte na slovo dieta!
  • Naprogramujte se na nový životní styl, který nikdy neskončí!
  • Mějte se rádi a změnu dělejte pro sebe, ne pro nikoho jiného!

Najdete ji také na facebooku a Instagramu.

6.2.2020 Články, Recepty a výživa

Komentáře

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Mléko – z farmy, nebo pasterované?

Mléko – z farmy, nebo pasterované?

Podobné dilema řeší hodně lidí. Mně to bylo donedávna jedno.

V krámě jsem sáhl po tom, co bylo, a když k nám ještě zajíždělo Mléko z farmy, ze zvědavosti jsem občas koupil mléko od nich.

Celý článek 24.2.2020 2