Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Dá se ve fast foodu zdravě najíst?

Fast food neboli rychlé občerstvení a zdraví, to nikdy nešlo moc dohromady.

Ale doba se mění…

Krátce o historii fast foodů

První fast foody a řetězce rychlých občerstvení vznikly v USA ve 40. letech, kde bylo potřeba nakrmit dělníky na stavbách nějak rychle a co nejvíce sytými jídly – to aby měli co nejmenší prostoje a samozřejmě dlouho vydrželi aktivní. Jídla sestávala ze sendvičů, toastů nebo houskových bulek, do nichž se narvala hromada smaženého či fritovaného masa na několik způsobů, zalilo se to hromadou majonézy nebo majonézové omáčky, a tady máte, jde se dál.

jak jíst zdravě ve fast foodu

Jeden z typických a slavných sendvičů té doby se dodnes jmenuje Sloppy Joe. Ve 40.letech šlo o levný sendvič za 10 centů, který obsahoval mleté hovězí, případně vepřové maso smažené na cibuli s rajskou omáčkou nebo kečupem a worcesterovou omáčku, vše v hamburgerové bulce. Protože z něj omáčka tekla ven, dostal název „bryndavý Joe“, přičemž Joe je něco jako náš Pepík. Tedy „brynda pro pepíky“.

V dnešní době existuje množství variací „bryndavého Joea“, některé i pěkně drahé (to víte, platíte navíc za historický příběh) a s původní verzí nemající nic společného, a také velké množství dalších podobných hamburgerů a sendvičů. Včetně těch v McDonaldu. Který mj. vznikl také v USA ve 40. letech.

Problémy s jídly z fast foodů

Současnost však již není plná dělníků na stavbách, kteří celý den makají jak šroubci, ale spíše kancelářských krys, které žel po podobné stravě nemají kde nadbytečné kalorie shodit, a tak tloustnou. Týká se to však i mládeže, která dnes netráví čas pohybem, ale u mobilů, tabletů a počítačů.

Na české obrazovky se tento měsíc dostane pořad televize BBC Pravda o rychlém občerstvení, kde agentura Food Standards Agency zjistila, že 16-20letí respondenti si dávají až dvě jídla z fast foodů denně. K tomuto trendu přispívají i mobilní aplikace pro dovoz jídla až domů. Pořad také sleduje patnáct dobrovolných účastníků, kteří se měli jídly z rychlých občerstvení živit celý měsíc, vést si deník a chodit na zdravotní kontroly. Zpočátku se do věci dobrovolníci vrhli s velkou chutí a nadšením, bodejť by ne, ale posléze se do jídla museli stále víc nutit. Nejenom že samozřejmě nabrali tělesný tuk, ale také začali mít problémy s krevním oběhem, se spaním, začali trpět pocity otupělosti, ztrátou motivace a neschopností vypořádat se s každodenními úkoly. Na konci pokusu se účastníci velmi ochotně vrátili k běžné stravě. Kompletní výsledky studie v angličtině a v PDF.

Ono totiž už jen jedno jídlo z fast foodu může pokrýt celou naši doporučenou denní dávku kalorií.

  • Jenom takový Big Mac s velkými hranolky a velká Cola obsahují 2 106 kJ + 1 815 kJ + 869 kJ, tedy celkem 4 790 kJ. Sladká tečka na závěr, a už byste celý den neměli nic dalšího jíst.
  • Nebo si dejte v KFC Double Grander Cheeser a přijmete 5 759 kJ, u Zinger KFC 3 547 kJ. Dejte si kuře hot & spicy a máte v sobě hnedle kolem 1 500 – 1 900 kJ. Z toho hodně tuku, a přitom málo masa.
  • Celá šunková pizza (350 g) má cca 5 000 kJ (což je více než polovina celodenní příjmu pro chlapa) a 45 g tuku, fish and chips (ryba s hranolky), jež se stávají i u nás nově opět moderní, obsahují 2 850 – 3 600 kJ a 45 g tuku, döner kebab něco kolem 4 300 kJ a 90 g tuku.

Když jsme u toho tuku, ve smaženém kuřeti je 20 g tuku, v burgeru asi 40 g. Doporučené denní množství příjmu tuků je však zhruba 70 g. A nesmíme zapomenout na hojně využívaný glutamát sodný, který používají nejen řetězce rychlého občerstvení, ale především asijská bistra, pro zvýraznění chuti.

Jak se tedy najíst ve fast foodu zdravě?

Některé restaurace na výše uvedené skutečnosti reagovaly již před mnoha lety, ale znáte to – když někdo pokládá za zdravé vegetariánské jídlo smažený sýr s hranolky, těžko mu vyprávět o zdravé výživě.

Lze se najíst ve fast foodu zdravě?

Třeba vám ve fast foodu nabídnou zeleninový salát, v němž je většinou jenom ten salát, dvě tři malá rajčátka a plátek okurky, aby se neřeklo. A k tomu vám nabídnou grilované kuřecí kousky, tučný sýr, krutonky a nějakou tu majonézovou zálivku. A je po zdravém jídle.

Asi je nejdůležitější položit si otázku, proč vlastně chodím na jídlo do fast foodu? Pokud vím, spousta z nás to dělá nejčastěji z toho prostého důvodu, že nemá čas. Tady se dá docela rychle objednat a v podstatě skoro ihned se pustit do jídla. Když nepočítáme fronty na výdej. Ale stále to vyjde o hodně rychleji, než si jít sednout do restaurace na polední menu.

Protože se v poslední době objevilo množství zdravých řetězců (Ugo, Dhaba Beas, Vegg Go, Green Factory, Puzzle Salads aj.), podívejte se když tak nejprve, zda kolem své práce či domova nějaký nemáte. Často také nemusíte čekat na přípravu a ušetříte tak onen pro vás potřebný čas. Můžete si kolikrát jídlo i sami seskládat podle svých preferencí a chutí.

Nebo si můžete vybrat z řetězců, které skutečně nabízejí zdravější a méně kalorické varianty (třeba Subway či Bageterie Boulevard) a kde si sami opět můžete vybírat podle svého. Subway například nabízí veganské alternativy svých sendvičů, celozrnné bagety, vegetariánské quesadilly nebo různé zeleninové saláty.

  • Když už se rozhodnete pro ty z kalorického hlediska nejtragičtější fast foody jako KFC a McDonald, prostudujte si dopředu pozorně nutriční hodnoty jejich jídel.

Ne že by se na jejich stránkách daly lehce dohledat. Často jde o adrenalinový sport. Napadlo by vás u KFC, že musíte nejprve kliknout na Mapa stránek, potom na Podmínky a právní předpisy, a teprve poté na konci stránky hledat Alergeny a nutriční hodnoty?

U „mekáče“ pak klikněte na odkaz Menu, sjeďte na stránce úplně dolů a vpravo dole najdete Nutriční kalkulačku, jejíž ovládání je mimochodem velmi neintuitivní, nepohodlné a zdržující. A třeba u Bageterie Boulevard opět musíte až na dno úvodní stránky, tam kliknete na odkaz O produktech a opět poté musíte až na samý spodek stránky, kde nutriční hodnoty najdete.

Zkrátka, přečtěte si sami dopředu složení a počet kalorií u jídel z fast foodu, abyste věděli, kolik a co do sebe přijímáte, a do čeho to vlastně jdete. Samozřejmě řadu z nich máme také již v naší aplikaci www.kaloricketabulky.cz. A ty chybějící tam můžete nechat velmi snadno doplnit. Děkujeme.

A když už tedy jste v ráji tučných, sacharidových jídel, zkuste dodržet alespoň pár pravidel:

  • Místo jakýchkoliv jiných nápojů si kupte obyčejnou vodu.
  • Vykašlete se na meníčka, i když se vám zdá, že finančně ušetříte. Neušetříte, a navíc do sebe dostanete víc kalorií, než jste chtěli.
  • Místo hranolek si dejte jako přílohu salát bez jakýchkoliv přídavků.
  • Ignorujte dresinky, především ty na majonézovém základu.
  • Zkuste si někdy zakombinovat. Třeba vyhodit housku a dát si jen to maso se zeleninou v něm samotné. Vynechejte slaninu. Řekněte při objednávce, že nechcete majonézu.
  • Místo housky si dejte wrap. Grilovaný kuřecí McWrap má jen 1 519 kJ, Snack Wrap dokonce jen 1 184 kJ.
  • Nevšímejte si žádných smažených jídel, běžte raději do grilovaných.
  • Kávu si dejte bez cukru a mléka.

Náš tip:

Mějte svůj jídelníček snadno pod kontrolou díky aplikaci v mobilu: Co jsou Kalorické tabulky a jak je používat? (instruktážní video)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

5.3.2020 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024