Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Ověřeno v praxi nutriční terapeutky: Praktické tipy, jak o Vánocích tolik nepřibrat

Prosinec je pro mě časem, kdy nejen s klienty, ale i kamarády a rodinou diskutuji o tom, jak to udělat, aby se Vánoce, oslavy Silvestra a Nový rok tolik nepodepsaly na tělesné hmotnosti.

Své zkušenosti z praxe jsem sepsala do následujících řádků.

Zásadní otázky jsou: Jak se udržet a nesníst vše, co se v té době nabízí? A jak odmítat na návštěvách tuny jídla a alkoholu, abychom neurazili? Mimochodem, zrovna ta nemožnost odmítnutí je podle mě jen výmluva: “abych neurazil/a, tak si to musím dát“.

Ověřeno v praxi nutriční terapeutky: Praktické tipy, jak o Vánocích tolik nepřibrat

Osvědčených tipů mám samozřejmě spousta – od striktního odmítání všeho, přes různé kličky až po odlehčení jídel (například cukroví bez hory cukru, másla a pšeničné mouky, ovoce místo vánočky, pečená ryba místo smažené, bramborový salát s jogurtem, jednohubky bez pečiva ze sýrů a zeleniny, z alkoholu pouze suché víno, káva bez šlehačky atd.)

Hlavně ta poslední „metoda“ je na udržení si hmotnosti přes svátky velmi účinná, ale pro mnoho lidí nereálná. Vánoce jsou totiž časem, kdy si vědomě dopřávají v jídle často i ti, kteří se jinak přes rok docela „drží“. I mezi mými klienty jsou tací, co v tento čas nechtějí řešit stravování, ale užít si to, co se obvykle o těchto svátcích konzumuje.

Po každoročním zkoušení různých metod, jak to tedy udělat, když si chce člověk v jídle trochu dopřát a zároveň nenabrat mnoho kil, jsme s klienty došli na poměrně účinnou metodu, která dovoluje si o Vánocích dopřát vše, co se nabízí, ale zároveň (tolik) nepřibrat (jako za situace úplného stravovacího rozvolnění).

Talířková metoda

Jednoduchým, ale funkčním tipem je tzv. „talířková metoda“, která dovoluje jíst to, co je ve spojitosti se stravovacími zvyky v období Vánoc obvyklé, zároveň má však menší dopad na typický vánoční nárůst tělesné hmotnosti. Pojďme si ukázat tuto metodu v praxi na příběhu paní Nely, které se tato metoda velice zalíbila a praktikovala ji vloni posledních 14 prosincových dní. Díky tomu za toto období přibrala necelých půl kila, což po Vánocích považovala za velký úspěch na to, že si v tomto období dovolila zkonzumovat vše, co se nabízelo:

Paní Nela navštěvovala mojí nutriční poradnu již několik měsíců a postupně se zbavovala životem nasbíraných nadbytečných kil tuku. Když však přicházelo období Vánoc, začala se bát, že se neudrží a zase přibere několik kilogramů jako každé Vánoce. S paní Nelou jsme tedy probraly, jaké jsou možnosti (včetně těch, které jsem zmiňovala na začátku článku), protože se vždy snažím najít cestu, která by klientům vyhovovala a zároveň by byla pro ně realizovatelná a udržitelná.

  • Podle mého by měla být každá redukce hmotnosti pro klienty dlouhodobě snesitelná, udržitelná a celkově by to měla být příjemná cesta, ne utrpení.

Paní Nela o Vánocích jednoduše vyzkoušela tzv. „talířkovou metodu“, která spočívá v tom, že hlavní jídla dne (snídaně, oběd a večeře) se servírují na jeden dezertní talířek. A svačiny (o Vánocích respektive ani ne tak svačiny jako uždibování cukroví, občerstvení u návštěv v mezidobí hlavních jídel, atd.), se servírují na jeden talířek o velikosti klasického podšálku pod hrneček na kávu. V praxi to pak vypadalo tak, že si paní Nela dopřála vše, co s vánočním stravováním souvisí. Snídaně, obědy a večeře si nandavala na dezertní talíř. Cukroví a chlebíčky pak na jeden podšálek (jeden dopoledne a druhý odpoledne). Stejně tak to praktikovala se slazenými a alkoholickými nápoji. Pokud si někde chtěla dopřát alkohol či slazené pití, tak si dala jen jeden drink, kdy uspokojila svou chuť. A pak již pila opět jen vodu, neslazený čaj či kávu bez cukru.

Talířková metoda

Když to pak vyzkoušela v praxi, tak například zjistila, že na snídani se jí na jeden dezertní talíř nevejde víc než jeden plátek vánočky s medem a kelímek jogurtu. Na svačinu se jí na podšálkový talířek nevešlo víc než 8 kousků cukroví či dva menší chlebíčky nebo třeba hrst ořechů. K obědu si nandala vánočního kubu, smaženého kapra s trochou salátu nebo kachnu se zelím bez knedlíku, protože ten se jí už na dezertní talířek zkrátka nevešel.

  • Každý den si tak povolila zkonzumovat obsah na třech dezertních a dvou podšálkových talířích. Tato metoda je úsměvná, ale účinná. Jen musím ještě podotknout, že jídlo by mělo pokrýt dno talířku, a nemělo by se stavět do pyramidy do výšky (jako to samozřejmě napadlo i některé moje klienty).

Uvědomění na závěr:

Asi všichni víme, že období vánočních svatků je na udržení si hmotnosti či hubnutí velmí zátěžové. A ne každý člověk si dokáže celé Vánoce odpírat, protože těch lákadel bývá obvykle všude víc než dost. „Talířková metoda“ je tedy tak trochu „punková“, ale poměrně účinná metoda, která však nemusí mít zásadní dopad na přibírání na tělesném tuku či na žlučníkové záchvaty. Další skvělou metodou je pak zapisovat vše, co sníte, do aplikace www.kaloricketabulky.cz, protože ta naskakující čísla energie, cukrů a tuků vás pak také určitě brzy zbrzdí. Zásadní je však uvědomění, že ať se již rozhodneme ke stravování během Vánoc stavět jakkoliv, vždy je to naše rozhodnutí, kdy za případně přibraná kila není vhodné svádět vinu na Vánoce, hostitele či cokoliv a kohokoliv jiného. Stačí přijmout odpovědnost a v každé situaci se rozhodnout tak, jak chceme, i se všemi možnými dopady a následky.

foto: belchonock/cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

7.12.2020 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024