Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hubnutí není jen o kilech: Jak a proč měřit obvod pasu a boků

Člověk se snaží zvlášť nyní po svátcích zhubnout, a přitom o váhu až zase tolik nejde.

Spousta z nás se každý den váží a zapisuje si hmotnost, případně si přepočítává BMI, tedy body mass index. Obě hodnoty ale při hubnutí nemusejí hrát tolik podstatnou roli.

Protože, jak už jsme se s tím v článcích našeho blogu několikrát setkali, kilogram tuku a kilogram svalů sice váží stejně, ale pro vaše zdraví má zcela rozdílný význam. V aplikaci Kalorické tabulky jste si možná všimli, že si nemusíte zapisovat jen pokrok s váhou, ale také obvod krku, paže, boků, břicha, výšku, hmotnost, obvod pasu, obvod hrudníku horního i dolního, obvod stehna, obvod předloktí, obvod lýtka (to vše v cm), viscerální tuky, svaly, tuky a vodu (toto zase v procentech).

Jak a proč měřit obvod pasu

Jak a proč měřit obvod pasu

Pro mnohé – třeba pro mne – jde v různých ohledech o poněkud neřešitelnou věc. Připadal jsem si zpočátku jako Tomáš Pacovský ze seriálu Comeback, když se učil vařit a měl dotazy typu: „Necháme jídlo dojít. Kam dojít? Jak dlouho to má chodit?“ Já měl podobné dotazy: „Jak kolem pasu? Kde je pas? Pod pupkem? Kolem pupku?“ Přesná definice sice zní, že pas se nachází uprostřed mezi horní částí kyčelní kosti a poslední dolní kostí žeberního koše. Ale moudrý jsem z toho moc nebyl. Takže zcela jednoduše – pas se většinou měří kousek nad pupkem. Když si dáte ruce v bok, většinou je dáváte na nejužší část trupu, nu a tady měříte pas.

  • Měří se při klidném (zkrátka obyčejném) výdechu, břicho nezatahujeme, a na holém těle. Když budete při měření oblečení, moc toho nezjistíte. Metr použijte nejlépe krejčovský, nesmí vás škrtit.

Ideální hodnoty, které byste měli naměřit, jsou u žen 80 cm a u mužů 94 cm. U žen jsou rizikové hodnoty nad 88 cm, u mužů nad 102 cm – to už svědčí o nadváze a že se vám v břiše ukládá tuk, kterému se říká viscerální a o němž si více povíme za chvilku.

Jak měřit obvod boků

Boky se měří přes nejširší místo… boků. Tedy kolem kyčelních kloubů a přes zadek, přes jeho největší, ehm, vyboulení. Při měření se stojí s nohama u sebe. Měření obvodu boků se používá pro výpočet tzv. WHR a WHtR indexu. Jsou na to různé vzorečky, které si dohledáte na internetu, dokonce i webové kalkulačky. Pro vás je důležité vědět jedno a naprosto laicky. Pokud chcete být zdraví, pak musí být břicho vždycky menší než zadek.

Viscerální tuk

Viscerální tuk je zjednodušeně řečeno tuk v břiše. Tenhle tuk je špatný proto, že obklopuje vaše vnitřní orgány. Jeho hodnota může narůstat, ačkoliv vaše hmotnost jinak zůstává na stejné hodnotě, nebo dokonce mírně hubnete. Dokonce i procento celkového tuku v těle se nemusí měnit.

  • Začíná se ukládat stále více s přibývajícím věkem, u žen často po menopauze. Změříme ho právě měřením pasu.

Počet centimetrů naznačuje, kolik se v těle nahromadilo viscerálního tuku. Čím více centimetrů kolem pasu a tím i tuku, tím větší vám hrozí krevní tlak, tím větší je riziko cukrovky, cévních problémů, mrtvice, artritidy, demence apod. Pro měření viscerálního tuku existují i osobní váhy. Například váha Tanita má stupnici od 1 do 59, kdy hodnota od 1 do 12 znamená normální hodnotu tuku, od 13 výš narůstající množství.

Jak na měření tuků a vody v těle

Podkožní tuk není tak nebezpečný jako viscerální. Nevypadá hezky, ale netlačí na vnitřní orgány a nemá takový přímý vliv na cévy. Čímž samozřejmě netvrdíme, že by byl nějak zdravý.

Problém je, že ani sebelepší váhy vám neřeknou, kolik na břiše máte podkožního, a kolik viscerálního tuku. Asi nejpřesněji – avšak stále ne natolik – odhalí tento rozdíl CT snímek, ale choďte každý týden na CT, že? Nejběžnější metodou tedy nakonec je pořídit si osobní váhu s tělesnou analýzou. Taková dovede změřit kromě hmotnosti také procento tělesného tuku, procento vody v těle, svalovou hmotu včetně vnitřních orgánů, viscerální tuk, hmotnost kostí, bazální metabolismus nebo metabolický věk.

  • Podobné váhy se nejlevněji dají sehnat za 1200 – 1500 Kč. Pokud si váhu nechcete kupovat, můžete se domluvit v nějaké posilovně, jestli byste mohli jejich váhu občas využít.

Rovněž se vyrojilo hodně společností, jež nabízejí například bioimpedické měření, kde za zvážení na speciální váze Bodystat dáte osm stovek, a je na vás, zda budete věřit , že jde o daleko větší přesnost měření, nebo vám bude za tu cenu stačit obyčejnější domácí váha.

Jak a kdy se správně měřit zvážit?

Pro správné měření kolem pasu a boků je důležité, aby probíhalo vždy na stejných místech těla. Pokud jste se třeba začali měřit přes nejširší část břicha, měřte se tak nadále. Měření provádějte tak jednou týdně. Pokud jste v jídelníčku přešli na zdravější stravu a více se pohybujete, uvidíte po týdnu zajímavější výsledky, než kdybyste se vážili každý den.

Na měření používejte vždy stejný metr, na vážení stejnou váhu položenou na stejném místě. Znáte to – na dlaždičkách v kuchyni vám může vaše váha naměřit o pět deka míň než v ložnici na linu. A vaše váha je nastavená většinou jinak, než váha u tchyně nebo u vašich rodičů.

A nezapomeňte, že je vědecky prokázáno, že stres má na hubnutí negativní vliv. Pokud se budete každý den stresovat kvůli každému deku nebo centimetru, moc vám to při snaze zhubnout rovněž nepomůže.

foto: cz.depositphotos.com

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

20.1.2021 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024