Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč různé kalkulačky počítají jiný BMR a jak si nastavit správně aktivitu v Kalorických Tabulkách

Navazujeme na článek Kalorické Tabulky – jak nastavit a kterou kalkulačku na výpočet bazálního metabolismu použít.

Dnes tolik diskutované kalkulačky a aktivity v rámci hubnutí.

Takže ty kalkulačky… Jak to vlastně je? Já osobně počítám BMR (bazální metabolismus) dle vzorečku Harris Benedict, s kterým počítá i přístroj In body (mám ho ve své poradně v Jičíně). Kalorické Tabulky počítají dle vzorečku Mifflin – St.Jeor. A když znáte procento tuku, tak podle vzorečku Katch – Mcardle.

Pozor – pokud neznáte své procento tuku z nějakého odborného měření, můžete dle fotky i své procento tuku podhodnotit. Když se seknete o 10 % tuku, může být rozdíl v příjmu i 400-500 kJ. A to už je pro redukci zásadní. Doporučuji tedy nazadávat odhadem procento tuku, neznáte-li ho z měření.

V praxi se mi osvědčuje s klienty, kteří nemají měření, počítat příjem s BMR dle vzorečku bez uvedení procenta tuku Harris Benedict nebo i dle Kalorických Tabulek vzorcem Mifflin-St.J.

Jak na to?

Pokud víte svůj BMR z nějaké bioimpendačního měření, zadejte v nastavení KT toto :

  • Můj profil: vlastní BMR nebo nechte ostatní spočítat KT
  • Můj profil: nastavení jídelníčku: tam je jedno, jaké dáte jednotky kJ nebo kcal, to je na vás. Já mám radši kJ (správně dle WHO je jednotka kJ).

Proč různé kalkulačky počítají jiný BMR a jak si nastavit správně aktivitu v Kalorických Tabulkách

Aktivity

  • U pohybu je těžké dát universální radu pro všechny. Mně se osvědčuje následující.
  • Sedavý režim: Sedavé zaměstnání, běžný pohyb okolo domácnosti a občasná procházka 1-2 x týdně pomalá.
  • Lehká aktivita: Sedavé zaměstnání + cvičení ve spalovacím tempu (nebo posilování)  2 x týdně, případně aktivní zaměstnání a cvičení 1-2 x týdně (távisí na míře aktivity, může se jednat i o střední aktivitu)
  • Střední aktivita: Sedavé zaměstnání + cvičení ve spalovacím tempu 2-5 x týdně nebo posilování.  Aktivní zaměstnání a cvičení 2-4 x týdně
  • Velmi aktivní: Sedavé zaměstnání a cvičení 5-6 x týdně posilování nebo ve spalovacím tempu, aktivní zaměstnání + cvičení 7 x týdně ve spalovacím tempu či posilování.
  • Extrémně aktivní: Sedavé zaměstnání a více jak 7 tréninků týdně, mimo zaměstnání aktivní den, několik druhů sportů, sportovci.

V každém případě je to dosti a opravdu nelze psát universální návod pro každého. Pokud tedy nebude něco fungovat, doporučuji navázat spolupráci s odborníkem.

Můj závěr

Kalorické Tabulky a jejich nastavení fungují a mohou pomoci (a již pomohly) mnoha lidem ke zdraví a zhubnutí. I já jsem kdysi s aplikací www.kaloricketabulky.cz zhubla přes 30 kg a od té doby učím ostatní jíst tak, aby se též mohli radovat z pozitivní změny. Můj příběh najdete zde na blogu a také v knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty. 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Desatero bezpečného a příjemného domácího cvičení

Desatero bezpečného a příjemného domácího cvičení

V posledním roce se cvičení z tělocvičen, fitnesscenter a sportovišť přesunulo do online světa, čímž se zvýšily nároky na naši vlastní motivaci a disciplínu.

Na druhou stranu se nám ale otevřela nečekaná příležitost mít naše oblíbené lektory přímo „pod nosem“, v našich domácnostech.

Celý článek 6.5.2021 0

Markéta Matyášová
https://www.fitmakyta.cz

    • Kvalifikovaná odborná výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur. Autorka řady receptů a ukázkových jídelníčků v knize Kalorické Tabulky (Nakladatelství Jota, 2020).
    • Vzdělání: profesní kvalifikace v oboru výživy s vykonanou zkouškou, autorizovaný orgán Ministerstvo zdravotnictví.
    • Životní krédo: Zdravě jít a žít, fit a šťastní být. Své životní krédo chce předávat i svým klientům a pomáhat jim na jejich cestě za zdravím a štěstím. Naučit je, že zhubnout se dá s dostatkem jídla a z běžně dostupných potravin. A že svou váhu a spokojenost si mohou trvale udržet.
  • Instagram
  • Buď fit a hubni s Makytou na facebooku

13.5.2021 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024