Pozor – pokud neznáte své procento tuku z nějakého odborného měření, můžete dle fotky i své procento tuku podhodnotit. Když se seknete o 10 % tuku, může být rozdíl v příjmu i 400-500 kJ. A to už je pro redukci zásadní. Doporučuji tedy nazadávat odhadem procento tuku, neznáte-li ho z měření.
V praxi se mi osvědčuje s klienty, kteří nemají měření, počítat příjem s BMR dle vzorečku bez uvedení procenta tuku Harris Benedict nebo i dle Kalorických Tabulek vzorcem Mifflin-St.J.
Jak na to?
Pokud víte svůj BMR z nějaké bioimpendačního měření, zadejte v nastavení KT toto :
Můj profil: vlastní BMR nebo nechte ostatní spočítat KT
Můj profil: nastavení jídelníčku: tam je jedno, jaké dáte jednotky kJ nebo kcal, to je na vás. Já mám radši kJ (správně dle WHO je jednotka kJ).
Aktivity
U pohybu je těžké dát universální radu pro všechny. Mně se osvědčuje následující.
Sedavý režim: Sedavé zaměstnání, běžný pohyb okolo domácnosti a občasná procházka 1-2 x týdně pomalá.
Lehká aktivita: Sedavé zaměstnání + cvičení ve spalovacím tempu (nebo posilování) 2 x týdně, případně aktivní zaměstnání a cvičení 1-2 x týdně (távisí na míře aktivity, může se jednat i o střední aktivitu)
Střední aktivita: Sedavé zaměstnání + cvičení ve spalovacím tempu 2-5 x týdně nebo posilování. Aktivní zaměstnání a cvičení 2-4 x týdně
Velmi aktivní: Sedavé zaměstnání a cvičení 5-6 x týdně posilování nebo ve spalovacím tempu, aktivní zaměstnání + cvičení 7 x týdně ve spalovacím tempu či posilování.
Extrémně aktivní: Sedavé zaměstnání a více jak 7 tréninků týdně, mimo zaměstnání aktivní den, několik druhů sportů, sportovci.
V každém případě je to dosti a opravdu nelze psát universální návod pro každého. Pokud tedy nebude něco fungovat, doporučuji navázat spolupráci s odborníkem.
Kvalifikovaná odborná výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur. Autorka řady receptů a ukázkových jídelníčků v knize Kalorické Tabulky (Nakladatelství Jota, 2020).
Vzdělání: profesní kvalifikace v oboru výživy s vykonanou zkouškou, autorizovaný orgán Ministerstvo zdravotnictví.
Životní krédo: Zdravě jít a žít, fit a šťastní být. Své životní krédo chce předávat i svým klientům a pomáhat jim na jejich cestě za zdravím a štěstím. Naučit je, že zhubnout se dá s dostatkem jídla a z běžně dostupných potravin. A že svou váhu a spokojenost si mohou trvale udržet.
V posledním roce se cvičení z tělocvičen, fitnesscenter a sportovišť přesunulo do online světa, čímž se zvýšily nároky na naši vlastní motivaci a disciplínu.
Na druhou stranu se nám ale otevřela nečekaná příležitost mít naše oblíbené lektory přímo „pod nosem“, v našich domácnostech.
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.