Proč říci ne dietě orientované na vysoký obsah živočišných bílkovin
Mnoho lidí miluje maso, vejce a bez sýru či tvarohu si nedokáží život vůbec představit. A tak najíždějí s chutí na keto/paleo/low carb programy, které jsou navíc poslední dobou IN.
Pojďme se podívat na bezpečnost těchto vysokoproteinových diet.
Dieta “masožravců“ se těší v posledních pěti letech až neuvěřitelné oblibě. Tento přístup ke stravování však může negativně ovlivnit zdraví střev a následně pak celého fungování organismu. Velmi často se totiž potlačuje konzumace ovoce, luštěnin, občas i škrobových druhů zeleniny.
Každá dieta/ změna jídelníčku nějak ovlivňuje střevní mikroflóru, mikroorganismy přítomné v zažívacím traktu. Tyto organismy ale hrají v těle klíčové role – od podpory imunitního systému a metabolismu, podpory hormonální rovnováhy, řízení nálady až po udržování funkce mozku.
Zdraví každého člověka začíná ve střevech
Nejde „jen o trávení“. V roce 2018 studie zahrnující více než 11 tisíc lidí z pětačtyřiceti zemí zjistila, že tělo potřebuje rostliny k udržení dobrého zdraví střev. Velká rozmanitost ovoce a zeleniny hraje tedy nemalou roli v otázce zdravého střevního mikrobiomu.
Všichni tak nějak povětšinou víme, že zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny poskytují základní vitamíny a minerály. Z rostlin získáváme ale také vlákninu. A vláknina je základní složkou potravy pro zdravé střevo. Střevní mikroby konzumují vlákninu k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které pomáhají posilovat dobré střevní mikroby a bojovat proti zánětlivým organismům.
Přítomnost SCFA také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižovat hladinu cholesterolu a posilovat imunitní systém. Tyto výhody pak snižují riziko srdečních onemocnění, mrtvice a rakoviny.
Protože ve stravě jedlíků orientovaných zejména na živočišné složky potravy chybí rostliny, které (jak už bylo zmíněno) jsou hlavním zdrojem vlákniny, mohou mít lidé na této stravě nižší hladiny SCFA. Rozmanitost rostlin v jejich pokrmech je mnohdy téměř „nulová“ (úplný základ je 30 různých druhů zeleniny + další druhy ovoce), což má za následek to, že střevo neprospívá tak, jak by mělo.
- V roce 2014 vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali pouze živočišné produkty, měli ve střevním mikrobiomu významné změny za méně než 24 hodin po zahájení stravy. Za pouhých pět dní na stravě složené zejména z živočišných bílkovin studie odhalila, že lidské tělo začalo nahrazovat “dobré “ protizánětlivé bakterie“ špatnými “ zánětlivými bakteriemi.
Co k tomu dodat?
Buďte opatrní! Moc doporučuji, než se vůbec pustíte do nějaké diety, nechte si udělat rozbor krve, moči a změřit tlak. Výsledky následně konzultujte s praktickým lékařem nebo ještě lépe s nutričním terapeutem. Velmi často se mi v praxi stává, že klienti mnohdy ani netuší, že mají zvýšený cholesterol, celkové tuky či kyselinu močovou. Strava orientovaná na živočišné bílkoviny tyto parametry ještě zhoršuje a za pár měsíců, při hodně dobré vůli, let, člověk odchází z lékařské ordinace s receptem na léky, které bude brát do konce života. V drtivé většině případů úplně zbytečně.
foto: designer491/cz.depositphotos.com
Tip redakce
Hlídejte si množství vlákniny pomocí aplikace www.kaloricketabulky.cz.
Bc. Daubnerová Renata
Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví
8.6.2021
Bc. Daubnerová Renata
Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa