Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Čtení nejen pro diabetiky: Pohyb je lék!

Pohyb má blahodárný vliv na náš fyzický i psychický stav.

Dramatické snížení přirozeného pohybu v posledních desetiletích se významně podílelo na nárůstu obezity a s ní spojených nemocí – od cukrovky, chorob srdce, pohybového aparátu až po deprese.

Všichni víme, že pravidelný pohyb zvyšuje energetický výdej a pomáhá hubnout. Je však také ideálním pomocníkem v léčbě mnoha tzv. civilizačních chorob.

Čtení nejen pro diabetiky: Pohyb je lék!

Pohyb posiluje kardiovaskulární systém, výkon srdce, pružnost cév, zlepšuje lipidové spektrum a tím snižuje riziko aterosklerózy, snižuje hladinu krevního cukru, pozitivně ovlivňuje imunitu a přispívá též k prevenci nádorových onemocnění. V neposlední řadě samozřejmě posiluje též náš pohybový aparát a chrání před osteoporózou.

  • Je tedy logické, že bychom se všichni měli více a pravidelně hýbat. Dosáhnout toho ale není vůbec jednoduché. Ze své lékařské praxe i osobního života vím, jak je obtížné udržet se dlouhodobě „v pohybu“.

Jen málokdo z nás využívá služeb osobního kouče, který ideálně sestaví program na míru a pečlivě dbá, abychom jej také dodržovali. Když se chceme s někým poradit, je to obvykle spíš kamarád, partner, výjimečně lékař nebo internet. Bohužel ne vždy jde o věrohodné zdroje.

I moji pacienti občas platí bezúspěšně nehorázné sumy za rádoby zázračné prostředky na hubnutí, protože jim to někdo poradil (nebo si to našli na internetu). Mějte, prosím, na pamětí, že žádná podobná pasivní metoda (spolkni prášek) nefunguje. Je třeba se vždy aktivně zapojit!

  • Začínáme se vsedě (ideálně s tužkou a papírem), mobilem s oblíbenou aplikací, eventuálně i s tím, kdo nám chce opravdu pomoci.

Je třeba si vždy ale odpovědět upřímně na otázky:

  • Proč se chci více hýbat?
  • Můžu se více hýbat?
  • Vím, jaké jsou moje možnosti?

Pak už jen stačí si najít vhodné konkrétní aktivity (pro začátek obyčejná chůze, kolo či práce na zahradě) a začít něco hned dělat. Moje rada  praxe zní: Nedávejte si žádné nereálné cíle! Nejlepší je dle mých zkušeností krátkodobá konkrétní meta, např. 4 x týdně zkusím přidat 30 minut chůze. Už za měsíc si uvědomíte, že se cítíte lépe  – fyzicky i psychicky.

  • Nedejte se odradit tím, že jste doufali ve větší úbytek kilogramů či centimetrů!

Naopak. Pochvalte se za to, že jste se pokusili o změnu. Pokud se nepodařila dle vašich představ, nevzdávejte to. Zkuste vydržet, případně si najít něco jiného. Dobrými pomocníky jsou různé krokoměry. Jsem někdy překvapená, jak sledování ušlých kroků baví a motivuje i starší lidi. Je to jako hra. A všichni jsme svým způsobem hraví, že?

Dobrými pomocníky jsou různé krokoměry.

V mé diabetologické ambulanci jsou velmi oblíbenou pomůckou Kalorické tabulky.cz. Již jen to, že pacienti dokáží jednoduše zapisovat snězené jídlo do aplikace, je nasměruje na cestu úspěchu. Pokud k tomu přidají i pravidelný pohyb, výsledek je zaručen. A kupodivu to nemusí být vždy jen váhový úbytek. Velmi často vidíme výrazně zlepšené laboratorní výsledky, často v parametrech, které jsou pro zdraví důležitější než hmotnost (která se někdy i přes velké úsilí snížila jen minimálně). Pozitivní je, že při poklesu hladiny krevního cukru, cholesterolu či krevního tlaku můžeme snižovat dávky léků.

Ne nadarmo se říká, že pohyb působí jako středně účinné antidepresivum. Pohyb jako „lék“ nelze bohužel užívat v tabletách, ale jeho síla je opravdu obrovská!

Volný cyklus o cukrovce

foto: SergeyNivens, xload/cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Rozběhněte se s filmem Ženy v běhu aneb jaký mají vztah k běhání Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Jenovéfa Boková a Vladimír Polívka?

Rozběhněte se s filmem Ženy v běhu aneb jaký mají vztah k běhání Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Jenovéfa Boková a Vladimír Polívka?

Pokud marně hledáte motivaci k pravidelnému pohybu v přírodě jako je běh nebo chůze, podívejte se na českou komedii Ženy v běhu.

Nejenže se opravdu pobavíte, ale po zhlédnutí dostanete chuť okamžitě obout tenisky a vyrazit. A to i v případě, že se vám doteď do akce moc nechtělo. A jak to s pohybem mají hlavní protagonisté snímku?

Celý článek 25.2.2019 0

MUDr. Nekvindová Vladimíra
https://www.dobrycukr.cz

Vystudovala 1. lékařskou fakultu University Karlovy v Praze, první atestaci složila z vnitřního lékařství v roce 2000 a o pět let později následovala nástavbová atestace z diabetologie.

Pracovní zkušenosti sbírala během desetiletého působení na interním oddělení kladenské nemocnice, poté pracovala v interní ambulanci MUDr. Milušky Poštové a v diabetologické ambulanci P-P Kliniky Kladno. Od roku 2012 provozuje vlastní privátní diabetologickou ambulanci v Kladně. Svůj volný čas tráví nejraději pohybem , ať už s rodinou, s přáteli nebo na zahradě.

Paní doktorka Nekvindová mezi svými pacienty šíří heslo: „Pohyb je na vaši cukrovku nejlepší lék!“

29.8.2021 Články, Fitness a wellness, Jak si udržet zdraví

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023