Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Což takhle dát si brunch?

Dnes tak moderní slovo brunch znamená v podstatě pozdní snídani.

Jak se k nám dostalo a oč vlastně přesně jde?

Všude se dočtete, že slovo „brunch“ vymyslel jistý Guy Beringer, když v roce 1895 napsal do časopisu Hunter‘s Weekly článek o pozdně nočních sobotních oslavách britské smetánky, která pak v neděli vstávala v pozdním dopoledni. Jde o spojení slov „snídaně“ (breakfast) a „oběd“ (lunch). Podobně v Itálii vznikl obdobný novotvar „colanzo“ ze slov „colazione“ (snídaně) a „pranzo“ (oběd).

Což tahle dát si brunch?

Samotný systém pozdních snídaní je však znám delší dobu. Jak celkově z historie, kdy obyčejní lidé šli na pole často bez snídaně a jedli pak až kolem poledne během přestávky, tak i z jižních zemí jako Itálie, Řecko či Španělsko, kde se drží noční život a vstává se pak před polednem.

Někteří historici, zabývající se jídlem, se zase domnívají, že původ brunche musíme hledat u katolíků, kteří se před nedělní mší museli několik hodin postit, takže si pak po ní dali velký oběd. Proto výše zmíněný pan Beringer doporučoval místo těžkých obědů o několika chodech dát si něco lehkého a užít si přitom příjemné konverzace s ostatními.

  • Vdané ženy se podobných rad rády chopily, protože pro ně to znamenalo, že v neděli nemusejí tolik vařit a mohou si konečně trochu oddychnout.

Moderním se stal brunch v USA jak s příchodem evropských uprchlíků ve 30. a 40. letech, tak s rozvojem průmyslu, korporátních vztahů – a Hollywoodu. Nejenom kvůli nočním večírkům hereckých hvězd, ale také proto, že při cestách na natáčení mezi New Yorkem a Los Angeles se v pozdní dopoledne dělala zastávka v Chicagu právě na brunch.

A co mají v oblibě hollywoodské hvězdy, to se stává hitem i u obyčejných lidí. Zde se z doposud nedělní záležitosti stává věc jakéhokoliv dne týdne. Až se nakonec vyprofilovalo určité současné standardní menu pozdních snídaní, tedy káva nebo čaj, případně džus, vejce na různé způsoby (podle země vejce benedikt, míchaná vajíčka, vaječné omelety atd.), bagely, filet z lososa, šunka, sýr, ovoce, cereálie apod.

Záleží však na té které zemi. Ve Francii nebo Kanadě dostanete při brunchi croissanty, francouzské toasty, vafle, palačinky na sladký i slaný způsob, skořicové rolky, quiché, ve Velké Británii šunku, slaninu, klobásky, sendviče, bramboráčky hash brown. V jižnějších zemích spíše saláty, olivy, ryby – zkrátka různé tapas nebo poke misky.

  • Z alkoholických nápojů se za standard pozdních snídaní považují koktejly Bloody Mary nebo Caesar, šampaňské, spritzer či irská káva.

Kdy bychom měli snídat?

Přesná doba snídaní nebo pozdních snídaní závisí na metabolismu a potřebách každého člověka. Vědci se však shodují, že by se člověk měl najíst maximálně do hodiny po probuzení.

Zdravotní hlediska nejen pozdních snídaní

Vzhledem k poměrně široké nabídce jídel pro brunch záleží na každém, co si z nabídky vybere. Pokud to budou sladké palačinky, slanina a klobásy, tak samozřejmě o nijak zdravé jídlo nepůjde. A naopak – zvolíte-li vejce, cereálie, rybu, salát, není ze zdravotního hlediska co namítat.

Otázka kolem pozdních snídaní se tak proto točí především kolem toho, zda je zdravé přeskočit snídani a kolik jídel denně by si měl člověk dát.

Výsledky vědeckých bádání prozrazují, že větší počet jídel za den (čtyři a více oproti třem a méně) je spojen s nižším rizikem obezity a že bohaté snídaně pomáhají spálit během dne dvakrát více kalorií. Lidský metabolismus je po snídani 2,5krát aktivnější než u lidí, kteří snídani nemají.

Vynechávání snídaně je spojeno se zvýšeným výskytem obezity, stejně jako častější konzumace snídaně nebo večeře mimo domov. Lidé, kteří nesnídají, mají tendenci kouřit víc cigaret, pít víc alkoholu a méně cvičit. Podle průzkumů 25 % Američanů pravidelně nesnídá, 53 % snídani vynechá jednou týdně.

Pravidelné snídaně podle jiných studií napomáhají snížení rizika několika chronických chorob. Např. u lidí, kteří nejedí snídaně, bylo zjištěno 12,2 % úmrtí na kardiovaskulární problémy, u lidí, kteří snídají, se procento snížilo na 10,7 % (studie trvala 17 let a zahrnovala vzorek zhruba čtyř tisíc lidí).

Vynechání snídaně bývá spojeno s větším než běžným zvýšením hladiny cukru v krvi po obědě i večeři. Šest různých německých výzkumů probíhajících se vzorkem více než 96 000 lidí potvrdilo, že pokud jednou týdně vynecháme snídani, zvyšuje se o 6 % riziko vzniku cukrovky 2. typu, vynechání 4 – 5 snídaní pak vede ke zvýšení tohoto rizika o 55 procent. Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v USA tvrdí, že 90 – 95 % Američanů trpí cukrovkou 2. typu.

Nutno dodat, že vynechání snídaně nemá většinou vliv na počet kalorií, které za den sníme, protože přeskočením snídaně máme posléze potřebu „vynechané“ kalorie tělu během dne dodat zpět. Existují také případy, kdy se vynechanou snídani snažíme dohnat něčím rychlým za pochodu. Pokud se však dokážeme hlídat, pak samozřejmě může být bez snídaně příjem kalorií nižší.

Rovněž je potřeba přiznat, že v současné době jsou samotní vědci rozděleni na zastánce zdravosti snídaní, a zastánce vynechání snídaní. Na straně prvních jsou delší výzkumy s většími počty osob, na straně druhé jen krátkodobé studie o zhruba 50 lidech. Odborné zahraniční časopisy na toto téma na jedné stránce často uvádějí několik zcela protikladných článků.

Naštěstí se obě skupiny shodují v tom, že je jedno, jestli a kdy snídani jíme, ale podstatné je, co jíme. A že každý jsme jiný a každému vyhovuje jiný přístup.

  • foto: cz.depositphotos.com

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

17.10.2021 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Cecílie Jílková: O ženě, která na stará kolena skákala jako kamzík

Paní Zdena ke mně přišla na doporučení MUDr. Jana Hnízdila, ke kterému ji přivedly letité problémy s koleny.

Už na první pohled vypadala jako „správná ženská“ plná energie a optimismu, pevně odhodlaná změnit svůj životní styl a pomoct si od bolesti kolen mimo jiné i tím, že shodí nadbytečná kila a vyčistí organismus díky zdravé stravě.

Celý článek 9.11.2015

Související články

O kaloriích nevážně: Historické omyly týkající se jídel

Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.

Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…

Celý článek 31.5.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner