Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak tráví vánoční svátky autoři blogu Kalorické Tabulky

Už jako malá jsem zbožňovala atmosféru Vánoc. Pamatuji si, že jsem si kromě přepisování receptů na cukroví vystřihovala z novin různé články o tom, jak kdo tráví vánoční čas. Psala se ovšem osmdesátá léta, a tak jich bylo  většinou jen poskromnu.

O to raději v dospělosti díky své profesi zpovídám na toto téma lidi, od kterých si myslím, že se můžeme mnozí přiučit.

Na blogu Kalorických Tabulek zveřejňujeme již přes deset let články, jež by snad mohly poskytnout uživatelům naší aplikace přínosné informace. Po celou dobu spolupracujeme se špičkovými odborníky, kteří mají za sebou léta praxe a zkušeností. A protože předvánoční čas zlehka znervózňuje téměř každého, kdo během roku dokázal upravit jídelníček a následně zhubnout, rozhodli jsme se nahlédnout „do vánoční kuchyně“ těm, kteří s námi ten obsah článků pro blog „vaří“. A naše čtenáře tak uklidnit, že těch pár dní jim jejich cíle zřejmě nenaruší…

Jak tráví vánoční svátky autoři blogu Kalorické Tabulky

Vítejte u první části volného cyklu, jenž vznikl díky ochotě našich spolupracovníků podělit se o část svého soukromí. Příjemné počtení.

Všem jsme položili následující tři otázky:

  1. Jak trávíte obvykle čas mezi svátky?
  2. Jaký „stravovací hřích“ si o Vánocích vždy dopřejete?
  3. Co byste přáli a radili těm, kteří chtějí v příštím roce změnit svůj životní styl (a zhubnout)?

Bc. Martina Jandová

Výživou se zabývá skoro celý život. Hlavním důvodem prý byl fakt, že do třinácti let byla obézní a ještě teď má v živé paměti, jak je to pro takové dítě nelehké obstát neustálým posměškům okolí. V 7. třídě s nadbytečnými kily sice zatočila, ale kvůli tomu si zase na vlastní kůži zkusila, že překročit hranici mezi zdravým hubnutím a anorexií, je velice jednoduché. Proto dnes učí s láskou své klienty dobře jíst a každé sousto si doslova vychutnat. Martina je častým hostem pořadu Sama doma a její rady můžete také slyšet v Českém rozhlase Hradec Králové. S Kalorickými Tabulkami spolupracuje roky, je autorkou řady receptů v knize Kalorické Tabulky a sepsala do ní také užitečnou kapitolu o rozložení jídla během dne.

Bc. Martina Jandová

Bc. Martina Jandová

1. Mezi svátky jsem vděčná za více volného času. Ráda ho trávím s rodinou sledováním pohádek, a užíváme si i aktivní odpočinek v podobě lyžování, běžkování i bruslení.

2. Protože máme rádi sladké, během svátků peču několikrát mandlovo čokoládové čtverečky. Recept najdete na mých stránkách.

3. K Vánocům samozřejmě patří dobré jídlo. Ale doporučuji neříkat si: „Teď nebudu jídlo řešit, začnu až po Novém roce“. Toto černobílé myšlení nás může více svádět k přejídání. Určitě nechceme shazovat navíc další 3 kg. Raději si plánujme „vybočení“ od našeho běžného stravování jídlem, na které se opravdu těšíme a stojí nám za to. Pokud to některý den nevyjde podle našich představ, nenechme si zkazit náladu. Když si dopřejeme kaloričtější jídlo nebo sníme větší množství, vykompenzujme ho zvýšeným pohybem. Všem přeji krásné a pohodové Vánoce.

Ing. Bc. Roubík Lukáš

Výživu člověka vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, technické vzdělání má z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze v oboru Klinická a biomedicínská technika. V mladí se stal dorosteneckým a později i juniorským mistrem ČR v kulturistice, je hlavním autorem bestselleru „Moderní výživa ve fitness a silových sportech“ a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy, který bojuje proti šarlatánům a mýtům ve výživě. Pravidelně a rádi zveme naše čtenáře na jejich Mezinárodní konferenci Moderní výživy, kde přednášejí vždy zkušení odborníci. Lukáš sepsal také skvělý materiál o kalorickém deficitu do naší knihy Kalorické Tabulky.

Ing. Bc. Roubík Lukáš

Ing. Bc. Roubík Lukáš (foto: Josef Adlt)

1. Čas mezi svátky trávím samozřejmě s rodinou, návštěvami příbuzných a následně už tradičně na horách. Takže ani během svátků není u mě o pohyb nouze.

2. Jsem zastáncem „tradičních Vánoc“ a mlsání během Vánoc jako hřích vůbec nevnímám, protože není zdaleka tak důležité, jak se stravujeme mezi Vánocemi a Silvestrem, ale jak se stravujeme mezi Silvestrem a Vánocemi, tedy jak se stravujeme celý rok. Takže si rád dopřeji „tradiční“ vánoční jídla jako je smažený řízek a bramborový salát, cukroví a alkohol. Cukroví mám rád klasické, žádné fitness recepty, ale na druhou stranu ho nesním 10 kilogramů, ale zkrátka rád ochutnám pár kousků.

3. Doporučil bych lidem dávat si reálné cíle a zavádět nové návyky na pohyb a výživu postupně tak, aby tyto změny byly dlouhodobě udržitelné. Pokud totiž někdo žije sedavým stylem života a stravuje se ve fast-foodech, nemusí pro něj být ideální začít od začátku ledna chodit 6x týdně do fitnesscentra a jíst jenom salát. Nemá proto smysl si dávat žádné 30denní výzvy, u kterých se těšíte, až skončí, protože jsou neudržitelné a drastické. Stejně tak není ideální přát si nereálné věci jako „zhubnout 50 kg za 3 měsíce“, a místo toho si dávat reálné cíle, na kterých můžete dělat každý den, jako „ke každému jídlu kus zeleniny, jít obden alespoň na 30 minut procházku, chodit spát v určitý čas, abyste měli alespoň 7 hodin spánku“.

Mgr. Soňa Hrabec Kotulková

Redaktorka na volné noze. Jejím oborem jsou kosmetické, sportovní a lifestyle články. Dlouhá léta pracovala jako beauty redaktorka v časopisu Marianne. Nyní píše například pro lifestyle noviny What News, pro časopisy RUN, Dieta, Moje zdraví aj. Je vášnivou běžkyní a se svým manželem Michalem o něm píšou úspěšný běžecký blog Running2.cz. Pro Kalorické Tabulky připravila rozhovor s lektorkou jógy Šárkou Simonidesovou a se svým partnerem sepsala článek, který by si měl přečíst každý,  kdo se rozhodl, že to s tím během přece jen zkusí.

Soňa Hrabec Kotulková se svým partnerem

Soňa Hrabec Kotulková se svým partnerem

1. Aktivně. Vždycky běháme a plánujeme si také bežecké výlety po Beskydech. Letos to proložíme i skialpy.

2. Valašský salát – je to rodinný recept, který máme od babičky Mařenky a žádné Vánoce bez něho nemůžou být. Já totiž tradiční bramborový salát vůbec nejím. Recept zní takto: Uvařte brambory typu A ve slupce. Nakrájejte na kostičky špek a nechejte ho na pánvi vyškvařit, až bude zlatavý a křupavý. Vyndejte ho z tuku – a ten svařte s deci vody, dvěma lžícemi octa a vrchovatou lžičkou cukru. Brambory za tepla rychle oloupejte, nakrájejte je na kolečka, přidejte nadrobno nakrájenou čerstvou cibuli, vyškvařený špek, osolte, opepřete a zalijte horkou zálivkou. To vše v míse protřepejte. Z brambor by měla zůstat stále kolečka, nesmí to být kaše, vše se musí jíst teplé a čerstvé.

3. Aby se nebáli a šli do toho. Nejtěžší je začít. Tak ať si k tomu vezmou parťáka, se kterým se navzájem budou motivovat. Nehladovět, ale jíst zdravě a vyváženě.

(pokračování ještě tento týden: Saša Rohlíková, MUDr. Dagmar Bartášková, Ing. Lucie Dubnová, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., Miluše Burdová a další)

foto: cz.depositphotos.com a archiv autorů

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

20.12.2021 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024