Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak vybrat domácí výčep

Vánoce a případně lockdown na krku, tak co sobě nebo někomu jinému nadělit domácí výčep piva?

To jsme takhle se švagrem tátovi ke kulatinám vybírali na jeho přání domácí výčep a časem jsme zjistili, že to není žádná legrace – jak z hlediska funkcí, tak financí. Ale je pravda, že potom to domácí čepování stálo za to.

Jako – pánové, připravte se, že manželky asi nepotěšíte, neb pokud nejsou samy pivařky, nemají pro tyto kratochvíle často porozumění. A že pokud chcete skutečně dobré zařízení, budete potřebovat minimálně 12 000 korun plus nějakou tu tisícovku na narážeč a další tisícovku za sud.

Jak vybrat domácí výčep

À propos, sud. Setkáme se s 5litrovými tzv. maxiplechovkami, a pak s KEG sudy 10litrovými, 15itrovými, 20-, 30- a 50litrovými.

Pětilitrové soudky

Pivovary dnes běžně nabízejí pětilitrové a spíše jednorázové „maxiplechovky“ (je to něco mezi velkou plechovkou piva a sudem), které koupíte i v supermarketech a které mají cosi jako samovýčep.

Najdete jej ve spodní části soudku, označený červeným kruhem, kdy stačí čep pootočit a vytáhnout ven. Pivo se pak čepuje buď zatlačením na střed, nebo pootočením ve směru hodinových ručiček. Pokud by došel tlak, lze natlakovat pootočením ventilu na horní části soudku. U většiny těchto pětilitrových soudků najdete jednoduchý nákres, jak čepovat.

  • Výhodou těchto maxiplechovek je možnost chladit je v obyčejné ledničce. Protože pivo se má skladovat při teplotě cca 8 °C, aby se udržely jeho vlastnosti.

Cena 5litrového soudku se pohybuje podle značky piva od 250 do 400 Kč. Když uvážíme, že se do něj vejde 10 půllitrů piva, vyjde vás tak jeden „škopek“ na 25 – 40 korun. Některé pivovary umožňují do těchto soudků znovu pivo načepovat, ale problém je v tom, že tyto nejsou nerezové, jako KEG sudy.

Než vůbec začneme vybírat domácí výče

Jak často výčep využijete

Před tím, než začnete výčep vybírat, ujasněte si, kolik piva máte v plánu sami či s rodinou a přáteli vypít a při jaké příležitosti. Jestli pouze v létě na zahradu, nebo jen tak na večírek, či budete mít výčep na balkoně v paneláku, případně v garáži, a čepovat každý den. Také hraje roli, jestli jste věrní jedné značce, nebo druhy piv střídáte.

Podle toho budete potřebovat buď obyčejné, jednoduché a často plastové udělátko, nebo šikovnější mašinu. Na dvoudenní pařbu si můžete zařízení v pivovarech nebo specializovaných prodejnách oproti záloze půjčit – vyjde to celkově levněji. A berte v potaz, že v létě budete potřebovat chlazení, aby sud piva měl oněch zmíněných 8 °C.

Narážeče

Další zádrhel – narážecí hlavy. Existují totiž celkem tři typy těchto hlav a různé pivovary používají jiné. Bajonet, plochý a kombi (který navzdory názvu se ale na předchozí dvě hlavy nehodí, je samostatný).

Bajonet budete potřebovat na sudy z pivovarů třeba Nymburk, Ferdinand, Budvar, Rebel, Rychtář, Regent, Nová Paka, Protivín, Poutník, Plzeň, Gambrinus, Kozel, Polička, Lobkowicz nebo Ježek.

  • Plochý narážeč používají třeba Starobrno, Dalešice, Staropramen, Litovel, Holba, Zubr, Konrad, Krušovice, Krakonoš, Svijany a další. A konečně kombi narážeč např. Černá Hora, Chodovar, Břeclav, Kácov nebo Valášek.

Narážecí hlava stojí zhruba 1 300 Kč plus budete potřebovat spojku a hadici.

Dostupnost

V neposlední řadě si zjistěte, jestli máte v okolí kam zajet pro sudy. Existují velkoobchody s možností maloobchodního prodeje, velké haly většinou v průmyslových zónách měst, kam si pro plný sud musíte zajet, zaplatit za pivo i zálohu za onen sud, a po vypití vymytý sud zase přijet vrátit, abyste si mohli koupit nový. Některé pivovary zavážejí na různá místa, ale opět si musíte zjistit, které a jestli vůbec jezdí až k vám. A pokud si pojedete pro 50litrový KEG, sami jej fakt neutáhnete – a malé auto možná také nebude stačit.

  • Na druhou stranu, čím větší objem, tím méně za jeden půllitr nakonec dáte. S tátou jsme si třeba sjeli pro Černou horu ve 20litrovém sudu a v přepočtu jeden půllitr piva vyšel na 18 korun.

Je toho zkrátka povícero, na co musíte myslet ještě před výběrem a jaká pro a proti zvážit

Samotný výběr

Nejjednodušší je situace, kdy máte víkendovou sešlost. Stačí si výčep a narážeče půjčit. Druhou nejjednodušší situací je pravý opak, kdy víte, že domácí výčep budete používat pravidelně během celého roku, pak se vyplatí investovat do něčeho lepšího, jak se říká.

Výčep jen na léto na zahradu, když pak bude od podzimu do jara zahálet někde v kůlně, pak asi bude stačit nějaký jednodušší. Na co si ale i tak dávat pozor?

Chlazení

Skutečně nejdůležitějším aspektem je chlazení. Pokud tedy nemáte rádi teplé pivo. Jednoduché a levné ruční pípy žádné chlazení nemají. Domácí výčepy pak nabízejí suché chlazení pomocí zabudovaného termobloku. Existuje ještě chlazení vodou, ale to se používá skutečně jen v hospodách a restauracích.

Jak vybrat domácí výčep

Výkon

Podle výtoče vybírejte i chlazení. Některé agregáty zvládnou ochladit třeba jen 10 piv za hodinu, a to ne vždy může stačit. Vyberte pak sice dražší výčep, ale který zvládne ochladit vámi požadovaných třeba 50 piv za hodinu.

Tlak

Jednoduché ruční pípy musíte natlakovat pumpičkou, plnohodnotné domácí výčepy mají kompresor, který do sudu tlakuje vzduch a udržuje následně tlak konstantní. U zařízení bez kompresoru budete potřebovat externí láhev – viz níže.

Příslušenství

Připravte se také na to, že sud s výčepním zařízením budete propojovat hadicí, nejlépe čtyřmetrovou, budete potřebovat spojky pro narážeč. Další hadici potřebujete na vzduch pro „výrobu“ tlaku. A pokud si koupíte zařízení bez kompresoru, pak buď externí kompresor,  nebo tlakovou láhev s tlačným plynem (CO2, biogon), který pivo ze sudu vytlačí.

Čistění

Zařízení včetně hadice je potřeba pravidelně čistit, pokud nechcete mít v pivu nějaké cizorodé prvky, třeba plísně. Na vymytí existují speciální přípravky, které se opět dají koupit ve specializovaných pivních prodejnách. Podobně zde koupíte i přípravky na mytí sklenic, třeba Šenkýřku.

Čepování

Při každém naražení nového piva budete muset výčepní zařízení „poštelovat“, aby vám netekla jen pěna. Páčkou se nastavuje rychlost průtoku (často menší průtok znamená lépe načepované pivo, i když trvá o něco déle, než se natočí).

Jakou značku?

Překvapivě na našem trhu nenajdeme mnoho výrobců. Největším a kvalitativně nejlepším je Lindr (ten jsme nakonec tátovi se švárou pořídili, řada Lindr Pygmy je určena přímo pro domácí použití), ostatní (Sinop, Blupura, Klarstein, Bomann a pár dalších) tak velké zastoupení a nabídku nemají.

foto: cz.depositphotos.com

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

1.12.2021 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024