Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak vybrat domácí výčep

Vánoce a případně lockdown na krku, tak co sobě nebo někomu jinému nadělit domácí výčep piva?

To jsme takhle se švagrem tátovi ke kulatinám vybírali na jeho přání domácí výčep a časem jsme zjistili, že to není žádná legrace – jak z hlediska funkcí, tak financí. Ale je pravda, že potom to domácí čepování stálo za to.

Jako – pánové, připravte se, že manželky asi nepotěšíte, neb pokud nejsou samy pivařky, nemají pro tyto kratochvíle často porozumění. A že pokud chcete skutečně dobré zařízení, budete potřebovat minimálně 12 000 korun plus nějakou tu tisícovku na narážeč a další tisícovku za sud.

Jak vybrat domácí výčep

À propos, sud. Setkáme se s 5litrovými tzv. maxiplechovkami, a pak s KEG sudy 10litrovými, 15itrovými, 20-, 30- a 50litrovými.

Pětilitrové soudky

Pivovary dnes běžně nabízejí pětilitrové a spíše jednorázové „maxiplechovky“ (je to něco mezi velkou plechovkou piva a sudem), které koupíte i v supermarketech a které mají cosi jako samovýčep.

Najdete jej ve spodní části soudku, označený červeným kruhem, kdy stačí čep pootočit a vytáhnout ven. Pivo se pak čepuje buď zatlačením na střed, nebo pootočením ve směru hodinových ručiček. Pokud by došel tlak, lze natlakovat pootočením ventilu na horní části soudku. U většiny těchto pětilitrových soudků najdete jednoduchý nákres, jak čepovat.

  • Výhodou těchto maxiplechovek je možnost chladit je v obyčejné ledničce. Protože pivo se má skladovat při teplotě cca 8 °C, aby se udržely jeho vlastnosti.

Cena 5litrového soudku se pohybuje podle značky piva od 250 do 400 Kč. Když uvážíme, že se do něj vejde 10 půllitrů piva, vyjde vás tak jeden „škopek“ na 25 – 40 korun. Některé pivovary umožňují do těchto soudků znovu pivo načepovat, ale problém je v tom, že tyto nejsou nerezové, jako KEG sudy.

Než vůbec začneme vybírat domácí výče

Jak často výčep využijete

Před tím, než začnete výčep vybírat, ujasněte si, kolik piva máte v plánu sami či s rodinou a přáteli vypít a při jaké příležitosti. Jestli pouze v létě na zahradu, nebo jen tak na večírek, či budete mít výčep na balkoně v paneláku, případně v garáži, a čepovat každý den. Také hraje roli, jestli jste věrní jedné značce, nebo druhy piv střídáte.

Podle toho budete potřebovat buď obyčejné, jednoduché a často plastové udělátko, nebo šikovnější mašinu. Na dvoudenní pařbu si můžete zařízení v pivovarech nebo specializovaných prodejnách oproti záloze půjčit – vyjde to celkově levněji. A berte v potaz, že v létě budete potřebovat chlazení, aby sud piva měl oněch zmíněných 8 °C.

Narážeče

Další zádrhel – narážecí hlavy. Existují totiž celkem tři typy těchto hlav a různé pivovary používají jiné. Bajonet, plochý a kombi (který navzdory názvu se ale na předchozí dvě hlavy nehodí, je samostatný).

Bajonet budete potřebovat na sudy z pivovarů třeba Nymburk, Ferdinand, Budvar, Rebel, Rychtář, Regent, Nová Paka, Protivín, Poutník, Plzeň, Gambrinus, Kozel, Polička, Lobkowicz nebo Ježek.

  • Plochý narážeč používají třeba Starobrno, Dalešice, Staropramen, Litovel, Holba, Zubr, Konrad, Krušovice, Krakonoš, Svijany a další. A konečně kombi narážeč např. Černá Hora, Chodovar, Břeclav, Kácov nebo Valášek.

Narážecí hlava stojí zhruba 1 300 Kč plus budete potřebovat spojku a hadici.

Dostupnost

V neposlední řadě si zjistěte, jestli máte v okolí kam zajet pro sudy. Existují velkoobchody s možností maloobchodního prodeje, velké haly většinou v průmyslových zónách měst, kam si pro plný sud musíte zajet, zaplatit za pivo i zálohu za onen sud, a po vypití vymytý sud zase přijet vrátit, abyste si mohli koupit nový. Některé pivovary zavážejí na různá místa, ale opět si musíte zjistit, které a jestli vůbec jezdí až k vám. A pokud si pojedete pro 50litrový KEG, sami jej fakt neutáhnete – a malé auto možná také nebude stačit.

  • Na druhou stranu, čím větší objem, tím méně za jeden půllitr nakonec dáte. S tátou jsme si třeba sjeli pro Černou horu ve 20litrovém sudu a v přepočtu jeden půllitr piva vyšel na 18 korun.

Je toho zkrátka povícero, na co musíte myslet ještě před výběrem a jaká pro a proti zvážit

Samotný výběr

Nejjednodušší je situace, kdy máte víkendovou sešlost. Stačí si výčep a narážeče půjčit. Druhou nejjednodušší situací je pravý opak, kdy víte, že domácí výčep budete používat pravidelně během celého roku, pak se vyplatí investovat do něčeho lepšího, jak se říká.

Výčep jen na léto na zahradu, když pak bude od podzimu do jara zahálet někde v kůlně, pak asi bude stačit nějaký jednodušší. Na co si ale i tak dávat pozor?

Chlazení

Skutečně nejdůležitějším aspektem je chlazení. Pokud tedy nemáte rádi teplé pivo. Jednoduché a levné ruční pípy žádné chlazení nemají. Domácí výčepy pak nabízejí suché chlazení pomocí zabudovaného termobloku. Existuje ještě chlazení vodou, ale to se používá skutečně jen v hospodách a restauracích.

Jak vybrat domácí výčep

Výkon

Podle výtoče vybírejte i chlazení. Některé agregáty zvládnou ochladit třeba jen 10 piv za hodinu, a to ne vždy může stačit. Vyberte pak sice dražší výčep, ale který zvládne ochladit vámi požadovaných třeba 50 piv za hodinu.

Tlak

Jednoduché ruční pípy musíte natlakovat pumpičkou, plnohodnotné domácí výčepy mají kompresor, který do sudu tlakuje vzduch a udržuje následně tlak konstantní. U zařízení bez kompresoru budete potřebovat externí láhev – viz níže.

Příslušenství

Připravte se také na to, že sud s výčepním zařízením budete propojovat hadicí, nejlépe čtyřmetrovou, budete potřebovat spojky pro narážeč. Další hadici potřebujete na vzduch pro „výrobu“ tlaku. A pokud si koupíte zařízení bez kompresoru, pak buď externí kompresor,  nebo tlakovou láhev s tlačným plynem (CO2, biogon), který pivo ze sudu vytlačí.

Čistění

Zařízení včetně hadice je potřeba pravidelně čistit, pokud nechcete mít v pivu nějaké cizorodé prvky, třeba plísně. Na vymytí existují speciální přípravky, které se opět dají koupit ve specializovaných pivních prodejnách. Podobně zde koupíte i přípravky na mytí sklenic, třeba Šenkýřku.

Čepování

Při každém naražení nového piva budete muset výčepní zařízení „poštelovat“, aby vám netekla jen pěna. Páčkou se nastavuje rychlost průtoku (často menší průtok znamená lépe načepované pivo, i když trvá o něco déle, než se natočí).

Jakou značku?

Překvapivě na našem trhu nenajdeme mnoho výrobců. Největším a kvalitativně nejlepším je Lindr (ten jsme nakonec tátovi se švárou pořídili, řada Lindr Pygmy je určena přímo pro domácí použití), ostatní (Sinop, Blupura, Klarstein, Bomann a pár dalších) tak velké zastoupení a nabídku nemají.

foto: cz.depositphotos.com

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

1.12.2021 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Co vše nabízí jedinečná kuchařka Kalorické tabulky a jak vám QR kódy pomohou se zapisováním do aplikace

Ačkoliv to zní jako sebechvála, publikace Kalorické tabulky je svým způsobem skutečně jedinečná.

Kuchařek je na knižním trhu hromada. Kdejaká celebrita dnes sepíše svých pár receptů a jde s tím mezi čtenáře. Sám bych ostatně mohl vydat knihu 50 obědů pro děti doma v době koronaviru.

Celý článek 23.11.2020

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner