
Kořením k hubnutí? Může být…
Jednou z mnoha možností, které pomáhají při hubnutí, je překvapivě koření.
Začnu příběhem…
Celý článek 16.5.2022 0
Zdražuje se. To je fakt, kterého si všímáme všichni. Zdražuje se i jídlo.
Základní potraviny, které si dáváme do košíku, nám vytahují z peněženky při naprosto stejném nákupu víc peněz, než tahaly dřív. A tak čím dál častěji hledáme cesty, jak nákupy potravin zvládat, zejména pokud chceme jíst tak, jak to vídáme v doporučeních.
Dá se tedy na jídle, když chci hubnout a být fit, něco ušetřit? A jak šetříme peněženku u nás doma?
Nejdřív ze všeho si ale položme jednu otázku: Je to, co považujeme za zdravé jídlo, vážně o tolik nákladnější? Když vidíme cenu zeleniny a ovoce, řekli bychom, že ano. Bezesporu! Jenomže počítejme: Koupili jsme kilo jablek, ale nekoupili jsme rodinné balení sušenek – protože teď přece jíme zdravěji. Nechali jsme v obchodě ten velký kyblík zmrzliny, koupili jsme místo něj velký kyblík jogurtu. Vrátili jsme na regál brambůrky a vzali místo nich brambory.
Jestli to myslíme s tím „zdravým“ jedením vážně, tak už nekupujeme ty extra výhodné nabídky a velká balení (na kterých se přece ušetří!) různých pochutin. Vyměnili jsme to za ty zdravější, vhodnější suroviny. Zkusili jste někdy sečíst, na kolik vyšly všechny ty sušenky, limonády, brambůrky, párky a podobné věci?
U nás je to, co považujeme za zdravé potraviny, tedy především ty prvosuroviny, to, co se někdy označuje za skutečné jídlo nebo pravé jídlo, pořád cenově srovnatelné s těmi pochutinami, o kterých mluvím výš. Pokud tedy to nevhodné nahradíme tím, co je pro naše tělo vhodnější, neutrácíme víc.
Ale co když to pořád nestačí?
Jestli nechceme za jídlo utrácet víc, než musíme, asi bude potřeba trošku plánovat předem. Abychom zbytečně nevyhazovali, co nesníme a co se zkazilo. Asi spoustě z nás teď na mysli vytanula scéna z Pelíšků, kdy se plánuje rajská, a v troubě přitom peče kuře. Ale nebojte, takhle přísně na to jít většinou nemusíme. Je ovšem fajn nějaký rámcový plán připravený mít. Když nakoupíme balík masa a kupu zeleniny, které neplánujeme sníst, peněžence nepomůžeme. Takže jak to probíhá u nás doma?
Nevyrážím na dlouhé výlety, protože tamhle v obchodě je něco o korunu levnější, na to čas nemám. Ale snažím se – když mi to týdenní rozpočet dovolí – mít základní zásobu trvanlivých potravin a nakupovat především základní suroviny. A z nich vařit sama s aspoň naznačeným plánem, abych věděla, že to kuřecí využiju celé a že ten salát, co se krčí v rohu lednice, se stihne sníst a nevyhodí se. A na jahody si počkám do léta.
Nechme stranou případy, kdy opravdu pracujeme s hodně malým rozpočtem a musíme nakupovat jídlo tak, abychom v první řadě rodinu zasytili. U většiny lidí hodně pomůže už to, když u nákupů budeme přemýšlet, co budeme v příštích pár dnech jíst, budeme číst na cenovkách i to maličké písmo s cenou za jednotku (kilo, litr) a budeme se držet základních surovin. Abychom hubli my, když chceme, a ne naše peněženka.
Podělíte se o svoje tipy? Pište do komentářů nebo na facebook Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami a Chudneme a jeme zdravo s Kalorickými tabuľkami na Slovensku.
foto: cz.depositphotos.com
Alexandra Rohlíková: Desatero rad, jak nastavit Kalorické Tabulky
7.2.2022 Články, O kaloriích nevážně
Jednou z mnoha možností, které pomáhají při hubnutí, je překvapivě koření.
Začnu příběhem…
Celý článek 16.5.2022 0
K měsíci květnu se podle TČM váže naše srdce, patří mu element ohně a emoce radosti.
A také o něm východní medicína říká, že je „císařem“ mezi orgány. Srdce má na starosti proudění krve, jeho stav ovlivňuje kvalitu tepen a žil, kvalitu celého našeho života.
Celý článek 29.4.2022 0
Sice víme, že vařené jídlo může vážit víc i míň než syrové, ale kolik a jak konkrétně?
Jde o problém, se kterým se v diskuzích na Kalorických Tabulkách setkáváme nejčastěji. Jak si zapisovat jídlo do tabulek? Má si člověk zapsat rýži v syrovém stavu, nebo po uvaření? Co špagety – syrové, nebo už vařené?
Celý článek 10.4.2022 8