Věčné téma – je cukr skutečně takový strašák?
Mnoho z uživatelů Kalorických Tabulek je při využití PREMIUM verze zaskočeno, ba i zděšeno, že denní množství přijatého cukru překročí i dvojnásobně oproti tomu, co jim aplikace nastavila jako výchozí hodnotu.
Opravdu se musí dodržet oněch cca 20 – 30 g za den?
Není „cukr jako cukr“ a jeho optimální přijaté množství je také dost individuální. Doporučených 20 – 30 g představuje převážně cukr přidaný, např. slazení kávy (1 kostka má 4 g) nebo i různé výrobky, do kterých je přidané určité množství cukru (např. slazená ovesná kaše, slazené mléčné výrobky či třeba slazené vody). Z těchto zdrojů by to mělo být opravdu jen těch 20 – 30 g, všeobecně dejme tomu do 30 g.
Druhá věc je pak cukr přirozeně se vyskytující v základních potravinách, převážně fruktóza v ovoci nebo laktóza v mléčných výrobcích. Ano, pořád jde sice o cukr, ale tyto cukry s sebou přináší i jinou přidanou hodnotu – např. v ovoci důležité vitamíny, minerály, vlákninu či enzymy.
Mléčné výrobky pak obsahují nejen mléčný cukr laktózu, ale současně je zase jejich přidanou hodnotou vyšší obsah bílkovin, vápník, u fermentovaných mléčných výrobků obsah důležitých probiotických bakterií zásadních pro správnou funkci střevního mikrobiomu a celkem dobře stravitelný mléčný tuk, který je důležitý pro rozpustnost vitamínů A, D, E, K…
Takže když se započtou jak přidané cukry, tak cukry obsažené v ovoci a mléčných výrobcích, můžete se pohybovat okolo celkové hodnoty 40 – 60 g denně (v závislosti na celkové denní potřebě energie a celkové fyzické aktivitě).
Množství cukru si tak můžete ručně navýšit na tyto hodnoty. Ovoce je dle Společnosti pro výživu doporučováno 200 g denně, což jsou zhruba dva kousky ovoce (tedy ne dvě kuličky hroznů, ale např. banán a jablko), zeleniny je pak doporučováno 400 g denně.
Není pevně stanoveno, kolik gramů jednoduchých cukrů by přesně mělo být, jen doporučeno pro průměrného jedince. Nastavení je tedy individuální a například zásadně jiné v případě sportovců, kteří často potřebují vyšší množství jednodušších cukrů (např. z ovoce jakožto rychle dostupné palivo pro výkon).
Společnost pro výživu doporučuje snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů na maximálně 10 % z celkové energetické dávky (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den).
Ideální je, aby v tomto množství byly zahrnuty jak cukry přidané, tak i ty přirozeně se vyskytující v ovoci, zelenině či mléčných výrobcích.
U přidaného cukru by mělo platit, že čím méně, tím lépe, ale samozřejmě to neznamená, že byste si už neměli nikdy osladit kávu a vychutnat si ji. Není nutné se cukrů bát, jen je potřeba to s nimi nepřehánět. A stejně jako u ohně tak můžeme u cukru říci, že je to dobrý sluha, ale zlý pán.
foto: cz.depositphotos.com
Pavel Furch, DiS.
- akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
- individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
- analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
- měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
- poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
- je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy
8.6.2022
Pavel Furch, DiS.
Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa