Podle čeho poznáte, že se stravujete vhodně a vyváženě?
I když se říká, že každý člověk ví, jak by měl jíst, aby se cítil dobře, jsou služby nutričních terapeutů a poradců hojně vyhledávané.
Jak je to možné?
Osobně bych řekla, že je to tím, že mnozí si v dnešní době ani neuvědomují, co znamená stravovat se přirozeně, kvalitně, čistě, střídmě a dle signálů našeho těla.
Představte si, že byste pár dní jedli plus mínus jako naše babičky a prababičky. Takže na vašem stole by se vyskytoval obvykle chléb, mléko, podmáslí, tvaroh, jogurt, máslo nebo čerstvý sýr, vejce, smetana, ovoce, zelenina, brambory, luštěniny, vločky, obiloviny, houby, ořechy, občas maso, sladkovodní ryby, domácí džem, sterilované okurky, řepa, kysané zelí, sušené ovoce, mouka, bylinky, jednodruhové koření, kávovinové nápoje, cukr, med atp. No a z těchto surovin/potravin byste si vytvořili všechny pokrmy teplé i studené kuchyně. Plus byste jedli víceméně pravidelně a bez koukání do mobilu a počítače, nejedli byste ve spěchu/za chodu, nejedli byste konzervanty, stabilizátory, umělá dochucovadla, barviva, sladidla, plnidla, ztužené tuky, nekvalitní a podřadné potraviny, fast food, junk food, nekvalitní uzeniny, mraky pečiva, průmyslových sladkostí atd.
V dnešní době už totiž málokdo jí v klidu, pravidelně a jen z kvalitních a „obyčejných“ surovin. Vůbec se nedivím, že lidé mají rozhozené zažívání, přibírají na váze, jsou unavení a pak neví, co, kdy a jak mají jíst, aby se cítili dobře. Protože my se nyní neučíme odmala dobrým stravovacím zvyklostem a kvalitnímu stravování. Tu cestu si teprve znovu hledáme a objevujeme. A díky tomu věřím, že se vrátí časy, kdy si většina naší populace zase pochutná na bílém jogurtu, domácí tvarohové pomazánce s bylinkami. A jako sladkost nám postačí ovocný salát, ovesná kaše s ovocem, ořechy a medem či prachobyčejná čokoláda. Neříkám, „vraťme se na stromy“, ale říkám vracejme se k přirozenosti, kvalitě, střídmosti a jedinečnosti ve stravování.
Když mě osobně vyhledá nový klient s přáním, že chce zhubnout, „poladit stravování“ nebo sestavit jídelníček, tak mě to vždy vede ke dvěma zásadním a základním bodům:
- Nastolit pravidelnější stravování (ať už člověk jí 3x, 4x, 5x nebo 6x denně, tak vždy každého člověka navádím, aby se držel ve stravě ne striktních časů, ale určitého každodenního rytmu.
- A pak se každého klienta snažím naladit na cestu vyhledávání jednoduchých surovin a potravin (základních a minimálně průmyslově zpracovaných).
Cíl těchto dvou bodů je jasný – ustálit ve stravě určitý rytmus, pravidelnost a pak také znovuobjevit chuť základních potravin. Ze začátku klienti někdy nejsou spokojeni, protože jim prostě nechutná neochucený jogurt ani cottage sýr, který není nějak extrémně chuťově výrazný. Když jedli tavený sýr či Májku, tak jim připadá, teď „to nemá chuť“. Podobné je to s neslazenou kávou nebo opuštěním uzenin (místo nich doporučuji kvalitní maso bez dresinků).
Tady je ale stěžejní VYTRVAT. Protože věřte, chuťové buňky se dají odvyknout výrazným a závislostním chutím, ale chce to čas a trpělivost. Ale pak to nese neuvěřitelnou svobodu, když mi klient s radostí sděluje, že si teď pochutná i na mozzarelle místo na balkánu, který je na něj nyní moc slaný. Ta radost, když člověk nepotřebuje sladký jogurt a chutná mu i ten „obyčejný“. Ta radost, když si člověk pochutná na melounu či banánu, který mu nyní přijde extrémně sladký (místo sušenky).
A to není vše. Když si klient zajede určitou pravidelnost, velikosti a skladbu jídel stvořených ze základních či minimálně zpracovaných potravin, tak pak přichází postupně i na možnost zase vnímat svoje tělo a jeho signály. Díky těmto dvěma navyklým principům (pravidelnosti ve stravě a vyhledávání čistých potravin a jídel) pak totiž lépe poznáte, že vaše chuť na sladké je třeba jen převlečená reakce na zvýšenou aktivitu a tělo si tak říká o více „energie“ (a vy se můžete rozhodnout, v jaké podobě mu ji dodáte – jestli sníte sušenku, nebo raději přidáte na vločkách, chlebu nebo velikosti přílohy či jiných komponentech). Najednou poznáte, že ne vždy se musíte držet pěti jídel denně, když zrovna máte den, kdy nic neděláte. Tělo tak nepotřebuje takovou dávku energie, a tak vám možná postačí jídla tři nebo čtyři. Lépe také identifikujete, že zrovinka vaše chuť na červené maso je možná aktuální zvýšená potřeba nějaké složky v masu a ne nezdolná chuť na steak atp…
I mnoho mých dosavadních klientů má rádo hledání a objevování svého individuálního způsobu stravování, a tak na základě zkoumání, zkoušení a sebepozorování hledají to, co by jim mohlo vyhovovat. Postupně se dobírají k tomu, že se jim daří jídelníček krok po kroku „odlaďovat“, a tím i plnit svoje přání (zhubnout, přibrat, uzdravovat se…).
Na druhou stranu mám i mnoho klientů, kteří potřebují chytnout nějakou linku, naladit určitou formu stravování, kterou pak průběžně odlaďujeme. Právě pro tyto lidi je vhodný jídelníček na míru, který má pomoct lidem se ve stravě zorientovat a začít změnu ve stravě tak, aby se o trochu snadněji dobrali ke svému přání zhubnout, přibrat, vyladit stravování, zlepšit zdravotní parametry, zlepšit zažívání, mít více energie apod.
Ať už si jídelníček necháte sestavit, nebo si najdete sami formu stravování, která vám pasuje, tak každopádně se můžete těšit na pozitivní „následky“.
Vyladěný jídelníček se nejčastěji pozná tak, že…
- máte více energie/jste méně unavení a unavitelní
- velmi se eliminují nebo mizí úplně pocity nafouklého břicha
- zpravidelňuje se vyprazdňování
- zlepšuje se trávení (např. pálení žáhy, bolesti žaludku, žlučníku, průjmy, zácpy, nevolnosti z jídla…)
- nemíváte tak často různé chutě (především na sladké, ale i na slané „dobroty“ či tučná jídla)
- neobjevují se tolik výkyvy v hladu a přejídání se
- zlepšuje se pracovní koncentrace a výkonnost (a nejen pracovní, ale i sportovní)
- prodlužuje se výdrž při sportu/tréninku nebo se zlepšuje svalová síla/kondice
- projevují se změny na tělesném složení (hubnutí, přibírání, ladění postavy – dle toho, co zrovna potřebujete)
- zlepšují se případné zdravotní ukazatele (lépe se koriguje hladina krevního cukru, může klesat cholesterol, triglyceridy, kyselina močová, krevní tlak…)
- zvyšuje se pohyblivost u lidí, kteří hmotnost redukují (lepší ohýbání se, lehčí pohyblivost, menší bolest kolen a jiných kloubů, zad…)
- organismus je odolnější vůči virózám
- jste psychicky a náladově stabilnější (neobjevuje se nervozita z hladu)
- pochutnáte si na jídle, aniž byste ho museli extrémně dosolovat, doslazovat, dochucovat, přidávat studené omáčky, kečupy, dresinky…
- jste příkladem ve vhodnější formě stravování i pro své okolí (rodinu, kolegy…) – to, že se člověk cítí a vypadá lépe a tryská z něho radost je prostě nakažlivé
- člověk se naučí jíst dlouhodobě udržitelně – vůči svému zdraví i vzhledem ke své postavě
Uvědomění na závěr:
Mne osobně nebaví lidem dát nějakou univerzální, byť funkční dietu či přípravek na hubnutí a radovat se z toho, že za měsíc zhubnou deset kilo. Mě baví klienti, kteří radši zhubnou za měsíc kila dvě, ale cesta změny stravování je baví. Hledají svoji vhodnou a dlouhodobou formu stravování, kde já jsem jen taková jejich berlička, rozcestník, směrovka, komentátor, motivátor, podporovatel a spolubadatel. Přináší mi radost, když klienty ještě po roce či pěti pořád baví jíst, vypadat a cítit se líp.
Moje přání pro budoucnost ve stravování u lidí je návrat k jednoduchosti, čistotě potravin, klidu při jídle, radosti a také udržitelnosti k sobě, ale i naší matce Zemi.
foto: cz.depositphotos.com
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
- Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
- Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
- S radostí píše články na svůj blog i webové portály
- Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
- Stravování s radostí na Facebooku
13.10.2022
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
Články, Recepty a výživa