Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Ludmila (67 let): Když mám nyní dostatek bílkovin, zmizely chutě na sladkosti

V naší skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami nalézají společnou řeč lidé všech věkových kategorií.

Těší nás, že své příběhy a tipy tam sdílejí nejen mladé maminky na mateřské, které chtějí zhubnout po těhotenství, ale také úžasné a charismatické ženy, které se prostě chtějí cítit dobře ve svém těle. A změny v jídelníčku si doslova užívají.

Velkou radost nám mimo jiné udělal nedávný příspěvek, jenž vložila paní Ludmila, která svým vitálním vzhledem okamžitě upoutala pozornost ostatních členů.

Ludmila (67 let): Když mám nyní dostatek bílkovin, zmizely chutě na sladkosti

 

A jak už je naším zvykem, požádali jsme ji o sepsání stručného příběhu, jenž by motivoval ostatní uživatele aplikace Kalorické Tabulky. Tady jsou její slova. Děkujeme.

Jsem zubní lékařka v penzi. Celý život jsem se snažila sportovat a žít aktivně – v mládí jsem hrála volejbal, později všechno možné, včetně posilovny a spinningu. Nyní mi vzhledem k podstoupeným operacím hlezenního a kolenního kloubu zůstala jen chůze. Chodíme téměř denně, minimálně hodinu, průměrnou rychlostí 5 km/hod. Využíváme mírně zvlněný terén v okolí našeho města, jež je bránou Jeseníků.

Musím říct, že ačkoliv jsem se vždy hýbala a měla tedy sportovní postavu a slušné svalstvo, tak celý život jsem bojovala s váhou. Se střídavými úspěchy, to zná asi skoro každý, kdo čte tyto stránky.

  • Zkoušela jsem i populární keto, paleo atd. Až jsem objevila aplikaci Kalorické Tabulky. A s nimi to šlo celkem hladce.

Začala jsem se svými 172 cm na váze 93 kg vloni v červnu. Nyní mám 81 kg a jsem celkem spokojená. Do mého cíle mi chybí 2 kg.

Mám nastaveno podle toho, co mi vypočítala přímo aplikace Kalorické Tabulky. A „jen“ se snažím o „zelená kolečka“.

Samozřejmě jsem podnikla jisté změny ve stravování. Zařadila jsem do jídelníčku tvarohy, řecké jogurty a proteinové pudinky. Jím více zeleniny na úkor ovoce. Všimla jsem si také toho, že když konzumuji nyní dostatek bílkovin, nemám chutě na sladkosti. Miluji ryby a bílé i červené maso, ale omezila jsem uzeniny. Skleničky bílého vína se ovšem nevzdám…

Žádný vzorový vzorný jídelníček jsem neměla a nemám. Vařím si a jím, abych se vešla „do koleček“ aplikace Kalorické Tabulky.

Nastoupit na cestu změny kupodivu nebylo vůbec těžké. Šlo to velmi hladce. Po dvou měsících se ke mně přidal i manžel. Máme to jako společnou zábavu a navzájem se hecujeme.

A úspěch? Ano, cítím se výborně, vypadám lépe a nebudu se bát svléknout se do plavek.

Vzkaz pro ostatní: Jde to i nám starším. Navíc na to máme čas a zkušenosti nejen v kuchyni…


Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

24.3.2023 redakce Články, Jak zhubnout

Z archivu

Domácí vs. kupované instantní kaše

S příchodem sychravého počasí se u většiny z nás začínají probouzet chutě na teplá a vydatná jídla. Mezi takové pokrmy můžeme rozhodně zařadit kaše, ať už sladké, či slané.

Co by snídaňová kaše měla obsahovat, aby nás dobila energií a dostatečně zasytila na celé dopoledne? Mohou být správnou volbou i instantní kaše?

Celý článek 14.11.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner