Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Skutečná motivace pro hubnutí – jak ji najít?

Na téma dnešního článku mě přivedla jedna moje klientka z nutriční poradny, která za poslední dva roky zhubla krásných 23 kg.

Vyskytl se ale zajímavý zádrhel při udržování…

Důvodů, proč si dotyčná zpočátku přála zhubnout, bylo víc. Jedním z nich bylo dosáhnout určité vysněné hmotnosti – aby si připadala dobře ve svém těle, vešla se do menší konfekční velikosti a také proto, aby byla na jednu důležitou společenskou akci štíhlejší. Vše klaplo a ona si mohla obléct skvělý kostým dle svých představ.

Skutečná motivace pro hubnutí – jak ji najít?

Při našem nedávném setkání se mi však svěřila, že nyní nemůže chytnout tu správnou motivaci k tomu, aby se nadále udržovala. Najednou jí chybí zásadní motiv!

Doporučila jsem jí nechat to správné PROČ vyjít na povrch, ne se ho snažit vymyslet: „Nalezení důvodu, proč hubnout nebo si váhu udržet, by totiž podle mě nemělo tolik vycházet z hlavy, ale z hluboké vnitřní touhy.“

Většina lidí, která začne s hubnutím, ví, proč chce zhubnout. Tedy alespoň si to myslí. Mají představu, že když budou mít svou vysněnou postavu nebo váhu, tak v tu chvíli přijde ta pravá spokojenost. A také si myslí, že motivace k udržení si postavy jim vydrží už napořád.

Jenže tento důvod, který zpočátku má většina redukujících lidí, bude to zásadní „proč“ jen u hrstky lidí. Někdo si opravdu dokáže udržet zhubnutou postavu i jen díky tomu, že je pro něj důležitější být štíhlejší než podlehnout chutím. Ale v reálu vidím, že mnoho lidí, i když zhubne, tak si svoji hmotnost neudrží právě proto, že nenašli ten zásadní důvod hubnutí a trvalého zhubnutí.

  • Hubnout do šatů, do menší konfekční velikosti, kvůli nové lásce, kvůli sázce nebo kvůli tomu, že chce člověk vypadat líp, jsou často jen krátkodobé motivy.

Dám vám příklad na sobě. Jaký je můj motiv si svoji postavu léta udržovat? Ano, líbí se mi, jak to vypadá v zrcadle, ale to není to niterné zásadní PROČ. Mojí motivací je mít tělo bez bolestí, dobře fungující a zdravé. Abych si tu mohla dlouho a kvalitně žít. Protože kvalita života – to je podle mě to, oč tu běží.

Moje „proč“ je tedy chovat se ke svému tělu tak, abych tento nástroj udržovala v co nejlepším stavu dlouho a mohla si ten život tady užít bez bolestí a zdravotních problémů. Protože zdravotní potíže pak většinou zásadně ovlivňují kvalitu a radost z každého dne.

Proto bych doporučila každému, kdo chce hubnout, už hubne nebo si chce zhubnutou postavu udržet, tak nejen pokračovat v opatřeních, které vám dělaly dobře, ale také najít to nejniternější „proč“. Pokud u opatření, která vám pomohla zhubnout, nedokážete dlouhodobě vydržet, pak si troufnu říct, že jste pravé „proč“ ještě neobjevili. Různé výše jmenované důvody jsou sice dobrým prostředkem, ale nemusí být tím faktorem, který vám v tom pomůže vytrvat.

A jak se hledá to opravdové „proč“?

Doporučuji se zastavit, udělat si čas a klid a vyslat otázku: „Proč bych vlastně měla chtít zhubnout/jíst zdravěji/sportovat?“

Dosaďte si, co chcete. A chvíli v tom buďte. Nepřemýšlejte však nad tím. Hlava vám hned začne důvody nabízet, ale to jsou právě ty racionální důvody. Těch si nevšímejte. Ty znáte a na chvíli je nechceme. Klidně jděte zase pokračovat v tom, co jste dělali. Nechte to plynout. Hodiny, dny, možná týdny. Odpovědi, které mají přijít „zvnitřku“, přijdou možná ve chvíli, kdy to vůbec nečekáte.

Skutečná motivace pro hubnutí – jak ji najít?

Možná vám časem přistane nějaká inspirativní myšlenka, například „přál/a bych si žít život bez každodenní bolesti“ nebo „přál/a bych si ještě v 80 letech jezdit na výlety, šlapat po horách a užívat si život“. Nebo vám přijde: „Ale vždyť já vlastně vůbec hubnout nechci. Moje hubnutí vždy bylo jen kvůli okolnostem – kvůli partnerovi/oblečení/egu/společenským zvyklostem, ale ve skrytu duše vlastně vůbec hubnout nechci, protože to pro mě není důležité.“

  • V zásadě jde o to tolik se nesnažit vymyslet to hlavou (taky z části můžete), ale vždy by tam měl být alespoň jeden důvod, který vychází z opravdové vnitřní touhy.

Když najdete tohle niterní „proč“, pak vám nebude dělat takový problém odmítnout tučný dort nebo „mekáč“, protože si vzpomenete na své proč, které bude tak přesvědčivé, že pravděpodobně odmítnete s klidnou lehkostí. Nebo si to dáte jen v okamžiku, kdy budete opravdu chtít si to dopřát, ale ne ve chvíli, kdy s vámi cloumají chutě či emoce.

Uvědomění na závěr

Pokud si přejete hubnout/nabírat/jíst zdravěji/sportovat/stravovat se lépe kvůli zdraví, hledejte skutečné vnitřní motivy, a nejen ty racionální.

Racionální totiž můžou fungovat jen na určitou část populace (na lidi zaměřené na výkon a výsledky) či po nějakou určitou dobu. Zkoumejte i důvody, které se běžně říkají a uvádějí: „Měla bych zhubnout, protože vysoký cholesterol je nebezpečný.“ Hm, to ale nestačí, to není to správné proč. To je jen důvod pro důvod. Znám nespočet lidí a klientů, kteří vědí, že vysoký cholesterol/cukr/krevní tlak mají, ale u předepsané diety vydrží jen chvíli, protože to není jejich opravdový motiv. To je jen obecně udávaný důvod, proč jíst lépe, ale ne důvod niterný. Racionální motivy někoho spíš otravují, kdežto ty opravdové motivy vychází z touhy a pocitů příjemných, ne obtěžujících.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

1.3.2023 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024