Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eliška varuje: Nesrovnávejte se! Fotky na sociálních sítích jsou často jen iluze

Sympatickou Elišku jsme „potkali“ ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde před časem sdílela vtipné porovnání svých fotografií, jež byly pořízeny bezprostředně po sobě. Na každé však její postava vypadala docela jinak.

Chtěla tak poukázat na to, že internetový svět je často klamný kvůli fotografiím, jež tam někteří lidé vkládají. Nejvíce je to vidět na populárních sociálních sítích.

Po pozitivních ohlasech na její příspěvek se mladá maminka rozhodla, že na tuto iluzi, které lidé nezdravě podléhají, bude veřejně upozorňovat. Mimo jiné prostřednictvím podobných srovnávaček. Sami můžete vidět (viz níže), že záleží nejen na postoji, ale i drobných detailech (jak jsou „posazené“ kalhotky). A není to jen o postavě.

Ellie varuje: Nesrovnávejte se! Fotky na sociálních sítích jsou jeden velký podvod

„Různí influenceři nám často servírují svůj život v dokonale uklizeném obýváku, kde je hodné dítě, které si rádo kreslí, a vždy nalíčená, usměvavá a hezky oblečená maminka. Na konferenčním stolku je zrovna úplně náhodou odložená nová kabelka světové značky, protože to je taková běžná věc, kterou mají lidé doma,“ směje se té představě žena, která patří do generace, jíž internet ovlivňoval od raného dětství.

Eliška varuje

Já jsem se sebou byla dřív hodně nespokojená i kvůli tomu, jak na mě na Instagramu každou chvíli vykoukla nějaká dokonalá „buchta“, která má sice tři děti a na „story“ často pizzu nebo nějakou sladkost, ale přesto všechno vypadá jak bohyně. A protože vím, že tyto pocity v době, kdy je internet plný „dokonalých fotek“, trápí hodně žen a může se to podepsat i na jejich duševním zdraví, radím: Nesrovnávejte se! Instagram (a další sociální sítě) jsou jeden velký podvod, jak my říkáme fejk.

Hodně lidí to snad už ví, ale je třeba to stále připomínat. I proto jsem udělala dvě výše uvedené fotky – jsou pořízené dvě vteřiny od sebe. A to je samozřejmě to nejmenší. Roli hraje také líčení, světelné podmínky a často retušování, které je rychle a snadno dostupné v řadě aplikací. Jedna taková dokonalá fotka, jež vypadá jako momentka, vzniká třeba i několik hodin! Viz foto obličeje níže.

Eliška varuje: Nesrovnávejte se! Fotky na sociálních sítích jsou často jen iluze

Moc bych si přála, aby ženy (zejména mladší holky, které v tom prostředí sociálních sítí žijí) přestaly být z takových příspěvků nejisté a uvědomily si, že je to všechno většinou jen navoněné ho*no (omlouvám se za upřímnost).

Samozřejmě je nutné mít své cíle a snažit se vytyčených výsledků opravdu dosáhnout, ale ne za cenu vlastní duševní pohody.

Více o Elišce

Pravidelně zveřejňuje příspěvky ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde si pochvaluje přátelské prostředí. „Cítím se tam super,“ říká a zdůrazňuje, že se jí líbí, jak správci skupinu vedou. Oceňuje zejména zásahy proti urážlivým a ponižujícím komentářům, jež se na internetu obvykle vyskytují, a také to, že se tam lidé umějí vzájemně pochválit a povzbudit. „Sama ráda píšu kladné recenze na restaurace, kde jsem byla spokojena, nebo v obchodě pochválím zákaznický servis. Ale v životě kolem sebe často vidím, že lidé si obvykle jen stěžují – a s čím jsou spokojeni, nechválí,“ svěřuje se se svým poznatkem.

Tip k jídelníčku

Všechny čtenáře zajímá vždy aspoň něco málo o jídle. Nakoukli jsme také společně s Eliškou do její kuchyně. „Mám ráda sladké pečení a miluji bábovky. Až teprve nedávno jsem se je naučila sama péct. A protože doma držíme Kalorické Tabulky, zkusila jsem ubrat trochu z některých “problematických” surovin a nahradit obyčejnou mouku a klasický cukr zdravější variantou. A ono to jde. Nebojte se experimentovat nebo se inspirovat na mém profilu,“ svěřuje se. Ale o tom více třeba zase někdy příště.

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

9.5.2023 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024