Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Kolik druhů těstovin znáte?

Pokud se řeknou těstoviny, většina z nás si představí jen špagety, kolínka, maximálně vřetena.

Jak jste na tom vy?

Co jsou těstoviny a kolik existuje druhů těstovin?

Co jsou těstoviny a kolik existuje druhů těstovin?

Těstoviny se dělají z nekynutého těsta připraveného z mouky, vody a soli nebo z mouky, vajec a soli. Čerstvé nebo sušené těsto se pak krájí nožem či protáhne strojkem na těstoviny a tvaruje podle potřeby do ruliček, mašliček, kolínek a mnoha dalších tvarů.

Těstoviny se v Itálii podávají buď samostatně s omáčkami v miskách, aby si každý mohl zvolit svou chuť, v polévkách, nebo tak, jak to známe nejčastěji u nás, již ochucené třeba lososem, zeleninou, omáčkou přímo na talíři, ať už jen ta vařené, nebo zapečené.

Encyklopedie těstovin tvrdí, že existuje 310 druhů těstovin s 1 300 pojmenováními. Například těstoviny cavatelli (připomínají malé bochánky) mají 28 různých názvů v závislosti na městě či krajině. Nemá smysl si zde vyjmenovat všech 310 druhů, ale na pár zajímavostí i u nás dostupných by se snad upozornit dalo, co myslíte?

Kalorická a nutriční hodnota těstovin

Obecně 200 g vařených těstovin (vařených, ne syrových, protože těstoviny při vaření nabydou objem 2,3násobně) má asi 1 100 kJ (266 kcal). Ale znáte to, pro správný výpočet a zadání do Kalorických Tabulek záleží na typu použité mouky, jestli se použila vejce, na tom, jak a do čeho těstoviny použijete, tedy kolik gramů nakonec celkově nakonec sníte, a dalších podobných faktorech.

Podobně je pak tomu s nutričními hodnotami, kdy běžné těstoviny obsahují v oné 200g porci 7 g bílkovin, 47 g sacharidů, 5 g tuků, 2,5 g vlákniny, 0,8 g soli, 138 g vody a 21 mg vápníku. Ale třeba semolinové mají 1 300 kJ (při uvařené 200g porci), tedy 314 kcal, 12 g bílkovin, 61 g sacharidů, 3,2 g cukrů, 2 g tuků a 0,02 g soli. Případně 200 g bezvaječných těstovin vařených nabídne pouhých 879 kJ (210 kcal), 6 g bílkovin, 45 g sacharidů, 0,6 g cukrů, 0,7 g tuků, 1,7 g vlákniny, 147 g vody a 8 mg vápníku.

Kalorická a nutriční hodnota těstovin

Kataifi

Zcela miniaturní nudličky, ba až nitky, najdeme v jednom z nejoblíbenějších řeckých dezertů. Tyto nudličky se plní docela složitým způsobem medem, případně sirupem, s ořechy, skořicí či hřebíčkem do tvaru kuliček, válečků nebo čtverečků. Kaloricky jde samozřejmě o větší nálož, ale jedna taková kulička jednou za čas rozhodně neublíží a navíc si osladíte život. V Řecku se kataifi podává ještě s kopečkem zmrzliny.

Tarhoňa

Jak už jsme psali v článku o maďarských jídlech, jde o miniaturní noky z nastrouhaného nudlového těsta. Jde z nich připravit třeba obdoba rizoto, tzv. tarhoto, oblíbené opět v Řecku, které se dokonce dá koupit již předpřipravené v řeckých obchodech. Obsahuje sušená rajčata, cibuli, špenát, pórek, červenou papriku, bazalku a koření, přičemž 200 g uvařeného tarhota má pouhých 1 515 kJ. Jak si připravují tarhoňu třeba v Maďarsku, o tom jsme právě už psali – do polévek, jako přílohu k perkeltu nebo samotnou s osmaženou cibulkou, česnekem a paprikou.

Halušky

Stejně tak jsme si povídali o těchto těstovinách, které jsou jen o něco většími noky, a ochutit se dají skutečně čímkoliv – slaninou, osmaženou cibulkou, bryndzou, ale také povidly nebo mákem s cukrem a rozpuštěným máslem.

Tortellini, ravioli, mezzelune

Plněných těstovin je rovněž celá řada a nejsou dominantou jen Itálie, v současné době jsou u nás známé především ukrajinské a ruské varianty pelmeně a vareniky. Plní se masem, zeleninou, ale i medem, tvarohem, mákem, povidly…

Tagliatelle, bavette a fettuccine

V nadpisu zmíněné druhy mají šířku 1 – 2 cm. V Řecku zkuste podobné těstoviny, kterým se zde ale říká flomaria. Využitím širokých nudlí se italská kuchyně v podstatě neliší ani od asijské. Široké nudle mají totiž tu dobrou vlastnost, že do sebe nejenom ještě nasají trochu omáčky (většinou tradičně boloňské, ale používají se i jiné husté masové omáčky), ale lépe se na nich drží i kousky masa a zeleniny. Z podobných důvodů se dělají i duté těstoviny v podobě trubičky či rourky jako bucatini nebo rigatoni.

Italové totiž na různé těstoviny používají různé omáčky, jinak řečeno každý druh těstovin je určen k něčemu jinému. Například špagety se mají jen tak něčím „pocintat“, a kečup nebo boloňská omáčka na ně nepatří. Italové jedí špagety nejčastěji jen s česnekem osmaženým v olivovém oleji, případně se na ně dá cibulka s osmaženou slaninou, nic víc.

Co jsou těstoviny a kolik existuje druhů těstovin?

Papardelle

Někde mezi tagliatelle a lasagnemi se nacházejí papardelle, široké až 3 cm. Patří k mým nejoblíbenějším, protože když jsme tehdy ještě chodili s mou budoucí manželkou do restaurace Jarmark, dělali je přímo před námi s lososem a smetanovou omáčkou, a mohli jsme se po nich utlouct. Od té doby, co Jarmark zavřeli, jsem je už nikde v nabídce neviděl, tak si dělám lososa s papardelle takhle někdy v pátky doma sám.

Lasagne

Asi nejširší těstovinové nudle se využívají podobně jako při řecké musace, jen místo brambor se jednotlivé vrstvy omáčky, bešamelu a masa prokládají právě lasagnemi. Zvláštní je, jak se na ně v českých restauracích v poslední době zapomíná, přitom kdysi byly na jídelních lístcích poměrně často.

Méně obvyklé druhy

Mnohé tvary těstovin mají něco připomínat. Jistě znáte farfalle v podobě motýlů nebo penne, které mají připomínat tužku, jak již název napovídá. Pokud si chcete zahrát na těstovinového dobyvatele a objevitele, zkuste se ale třeba také popídit po těstovinách strozzapreti ve tvaru kněžského límečku, trojbarevné radiatore ve tvaru dřívějších radiátorů, cavatappi ve tvaru zátky od vína, lumache v podobě mořské škeble nebo orecchiette v podobě lidských uší.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

10.9.2023 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Z archivu

Jak používat aplikaci Kalorické Tabulky – průvodce začátkem pro každého

S koncem prázdnin a návratem dětí do škol přichází pravidelně druhá velká vlna hubnutí.

Jako bychom to září i v dospělosti pořád vnímali jako příležitost k dalšímu novému začátku. Tak pojďme tedy společně na to.

Celý článek 29.8.2023

Související články

Zimní superpotraviny: Jaké potraviny vám dodají energii a podpoří zdraví

V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.

Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…

Celý článek 19.11.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Chůze jako nejvýhodnější celoroční pohybová aktivita

Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.

K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.

Celý článek 17.11.2024

Co je světelná hygiena a proč je světlo klíčový hráč ve hře o kvalitní spánek?

Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.

Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.

Celý článek 13.11.2024

Eliška: Minimalistický styl života ve Švédsku mi dal prostor soustředit se na to, co je podstatné

Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.

Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?

Celý článek 10.11.2024

Kalorické Tabulky v praxi: Co znamená well-being a co pro to můžeme udělat?

V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.

Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.

Celý článek 6.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner