Nutriční terapeutka: Je výhodné zařazovat light výrobky?
Takzvané „light“ výrobky zažívaly v minulých letech velkou přízeň. Ta poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a pěstěnější postavě většinou vede jinudy…
Pojďme se pro jistotu podívat na tuto skupinu potravin zblízka.
Označením „light“ nebo „lehký“ si může výrobce nazvat ten výrobek, který obsahuje min. o 30 % méně energie, tuku nebo sacharidů než jeho jiný výrobek se stejným názvem. Na obalu potraviny to také musí být uvedeno, např. tedy „o 30 % méně tuku“ apod.
Je verze light žádoucí?
Jak kdy. Ono je totiž „light“ a „light“. Pokud bychom pojednávali o light verzi například u polotvrdého plátkového sýru (tyto sýry na potravinářském trhu opravdu najdete), pak tuto možnost nezatracuji, neboť někteří výrobci nazývají své light sýry v situacích, kdy sníží procento tuku v sušině například na 30 %. Takový sýr si pak většinou zanechá dobré chuťové vlastnosti, a navíc obsahuje méně tuků – v tomto případě tuků živočišných, kterých může mít někdo v jídelníčku nadbytek, a tak se mu ušetření nějakého toho gramu tuku může hodit.
Light jogurty
Na druhou stranu například „light“ ovocné jogurty je často lepší nechat ležet v regálu, a to ve většině případů. Tyto výrobky se pyšní tím, že obsahují například snížené množství energie (tuku, cukru), jenže chybějící cukr a tuk jako nositel chuti bude dohnán umělými sladidly, aby jogurt bez tuku vůbec nějak chutnal.
Našla jsem pro vás složení jednoho takového light ovocného jogurtu: mléko, maliny, fruktózový sirup, mléčné bílkoviny, zahuštěné mléko, barvící koncentrát z červené řepy, sladidla: aspartam, acesulfam K, aroma, jogurtová kultura. Tuk: 1,1 %, ovoce: 9 %.
A jaké se nabízí vhodné řešení? Bílý jogurt s obsahem tuku kolem 3,5 %, zahrnující probiotické bakterie (laktobacily, bifidobakterie…) a k tomu čerstvé ovoce. Jogurt s tímto procentem tuku nevadí ani při hubnutí. Výsledná cena bude pravděpodobně o něco vyšší, ale kvalitativně a nutričně si polepšíte.
Light nápoje
Ráda bych zmínila ještě jednu skupinu light potravin, kterou osobně nedoporučuji, a to jsou light nápoje. Běžně jde o limonády nebo koly v lehké verzi bez cukru, ale s obsahem umělých sladidel typu aspartam, sukralóza, acesulfam K… U těchto sladidel je stále potenciální riziko negativního vlivu na zdraví, především s ohledem na náš střevní mikrobiom (pokud tyto nápoje pijeme pravidelně). Za sebe přidávám informaci, že jde o syntetická (umělá) sladidla, která jsou vyrobena chemicky a nekorespondují s myšlenkou přirozené formy stravování.
A co light výrobky a nápoje jako lepší forma pro diabetiky?
Osobně tyto nápoje nedoporučuji ani diabetikům, i když by se tato možnost pro ně nabízela jako výhodná. Maximálně jako přechodovou fázi, než se zadaří vytvořit nový návyk – a to pít převážně ideálně neslazené nápoje, a i bez obsahu umělých sladidel. Doporučuji přejít na vodu, čaje nebo vodu s obsahem čerstvého ovoce, zázvoru, máty apod. Můžete si připravit neslazený sypaný čaj nebo vodu ochutit čerstvou mátou a citronovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávou. Nebo do karafy s vodou přidat nakrájené čerstvé ovoce – jahody, meloun a opět doladit bylinkami a květy – mátou, levandulí, fialkami (dle sezony). Vše je totiž o zvyku a našem vyšším záměru. Chuťové buňky se na nové základní chutě v průběhu času přeorientují a navyknou. Vhodný návyk je pak půlka úspěchu, jak se dostat ke kvalitnější formě stravování.
Uvědomění na závěr:
Mou radou vždy a stále bude vést lidi k tomu, aby dbali na složení potravin a četli etikety. Aby tolik nevybírali podle nápisů na obalu, ale podle skladby produktu. Doporučuji se vracet k základním principům stravování, to znamená dbát především na co nepřirozenější složení dané potraviny.
Také je důležité odlišovat „light“ (jogurt, nápoj, sušenka…) od „light“ (sýr, řecký jogurt…). V některých výrobcích je totiž snížena energie nebo množství tuku, ale výrobek již není doplněn ničím dalším, co by bylo v rozporu se zásadami vhodného stravování (umělá sladidla, modifikované škroby, fruktózový sirup a další), a tak není potřeba ho zcela odsoudit. Proto – čtěte, zvažujte a dle toho rozhodujte.
ilustrační foto: cz.depositphotos.co
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
- Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
- Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
- S radostí píše články na svůj blog i webové portály
- Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
- Stravování s radostí na Facebooku
13.9.2023
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout, Recepty a výživa