Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Který salát s majonézou je nejzdravější

Dá se někdy zhřešit a koupit si třeba ke snídani nějaký klasický salát s majonézou?

Odpověď je jednoduchá. Samozřejmě že dá, avšak za podmínky, že jinak dodržujete správnou životosprávu, hlídáte si kalorie přijaté a vydané a přiměřeně se pohybujete nebo sportujete. Jenže mne jako šťouru prostě zajímá, který z těch zhruba patnácti salátů nabízených v supermarketech nebo lahůdkách má nejméně kalorií a který třeba dokonce nabízí oproti nezdravé majonéze něco zdravého.

Na jednu snídani budeme počítat 150 g salátu a nesmíme zapomenout k hodnotě kalorií připočítat i jeden rohlík, což je zhruba 540 kJ. Protože se hodnoty odlišují výrobce od výrobce a supermarket od supermarketu, dovolil jsem si udělat průměr hodnot (na zcela přesné hodnoty se pak podívejte prosím sami tam, kam chodíte nakupovat), složení salátů pak uvádím podle československých norem (ČSN) platných před rokem 1990.

Který salát s majonézou je nejzdravější

Vzhledem k tomu, že průmyslově vyráběné saláty obsahují často velké množství levných náhražek, zato až příliš konzervantů, barviv a stabilizátorů, je výhodnější si podobné saláty dělat doma ze základních ingrediencí podle ČSN (normy se dají dohledat bez problémů na internetu a seznam možných salátů je v nich daleko širší než nabídka v supermarketech), kdy máte pod kontrolou nejen kvalitu jednotlivých surovin, ale i gramáž a kalorie.

Následující souhrn začíná těmi nejkaloričtějšími saláty a zcela na konci budou „nejzdravější“ – a možná poněkud překvapiví – vítězové.

Pařížský salát neboli pařížák

  • 1900 kJ
  • 7 g bílkovin

Pokud chcete mít pocit, že dnes jste si skutečně, ale skutečně dobře zahřešili, máte zde nejkaloričtější bombu v nabídce. Pařížský salát se jmenuje podle měkkého pařížského salámu, který se do něj dával (schválně píšu v minulém čase, protože dnes jej výrobci nahrazují jinými, levnějšími, nebo jej dokonce vynechávají). Dále sem patřily sterilované okurky (dnes se používá levnější cuketa), cibule, hrášek, samozřejmě majonéza, k ochucení hořčice, worcester, ocet a cukr.

Maďarský salát

  • 1900 kJ
  • 17 g bílkovin

Možná kvůli matení zákazníků se kromě budapešťské pomazánky prodává i maďarský salát. Naštěstí se s ním v supermarketech nesetkáme příliš často, protože jde o další kalorickou bombu, kdy se výše zmíněný pařížák jen dochucuje pálivými paprikami nebo feferonkami (většinou nakládanými), případně dalším kořením.

Salát s krabí příchutí (norský či grónský salát)

  • 1850 kJ
  • 4 g bílkovin

Protože jde o salát vyráběný nikoliv ze skutečných krabů, ale z různých náhražek, má i vyšší kalorickou hodnotu. Obsahuje tyčinky ze surimi (což je pasta buď z mleté, strojně oddělené svaloviny tresek, nebo z jiných druhů masa, a s barvivy), celkem asi 20 % celého objemu, a jinak hromadu stabilizátorů, dochucovadel a barviv jako sorbitol, polyfosforečy, kukuřičný škrob, glutaman sodný, košenila, benzoan sodný, a samozřejmě rovněž majonézu.

Krabí salát

Hermelínový salát

  • 1800 kJ
  • 15 g bílkovin, 0,5 g vlákniny

Nastrouhaný nebo pokrájený hermelín se smíchá s vejci natvrdo, majonézou, cibulí, šunkou, je možné přidat i okurky, pórek, papriku. Ve starých normách najdeme rovněž podle podobného principu ementálský salát, který se dnes již nevyrábí. Stejně jako švýcarský salát, který se připravuje také ze sýru ementálského typu, a dále z cikánské pečínky, směsi nakládané zeleniny s houbami, cibule, sterilizovaných okurek, kapií a vařených bílých fazolí, se sladkokyselou olejovou zálivkou s hořčicí.

Rybí salát

  • 1750 kJ
  • 10 g bílkovin, 1 g vlákniny

Tento salát se připravuje z uvařeného filé tresky, jehož kousky se smíchají s nakrájenou cibulí, uvařenou mrkví, nakládanými okurkami, hořčicí, majonézou a trochou octa.

Pochoutkový salát

  • 1550 kJ
  • 8 g

Hlavními ingrediencemi jsou majonéza a kvalitní šunkový salám, dochucené opět (ale v menší míře než třeba pařížák) okurkami, hráškem, octem, cukrem, worcesterem, hořčicí a cibulí. Má tekutější konzistenci než vlašský salát.

Vlašský salát neboli vlašák

  • 1450 kJ
  • 6 g bílkovin, 1g vlákniny

Název odkazuje na místo původu tohoto salátu, na Itálii, které se kdysi říkalo vlašské země. Jde vlastně o historicky nejstarší doložený salát s majonézou, první recept se datuje do 17. století. Existuje proto hodně variací tohoto salátu. Československá státní norma jako ingredience uváděla brambory, šunkový salám, celer, hrášek, mrkev, okurky, na ochucení worcester, hořčici, ocet. Ale setkáme se i s variantami s květákem, nakládanou zeleninou, řepou, lososem a rybkami, s houbami, s jablky.

Kemping (camping) salát

  • 1400 kJ
  • 6 g bílkovin

Tento kdysi oblíbený salát, jenž vznikl jako reakce na rozšiřující se trampské hnutí, by měl sestávat ze šalotky, šunkového salámu, nakládaných beraních rohů, okurek, červené papriky (prostě salát pro drsné trampy), majonézy, bílého jogurtu, kečupu, hořčice, soli a pepře.

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát

  • 1350 kJ
  • 10 g bílkovin

Klasický vajíčkový salát podle ČSN by měl obsahovat vejce, brambory, okurky, cibuli, majonézu, hořčici, ocet a sůl. Na 500 g vajíčkového salátu by to bylo 5 vajec, 80 g majonézy, 125 g brambor, 90 g okurek, 40 g cibule, 20 g hořčice, 7 g octa a 14 g soli.

Celerový salát

  • 1350 kJ
  • 3 g bílkovin, 3 g vlákniny

Tento salát se připravuje z povařeného celeru, který by měl tvořit 60 % objemu, majonézy, cibule a na ochucení cukru, soli a octa. Místo majonézy lze použít jogurt, který kalorickou hodnotu významně sníží.

Rumcajs salát / Řáholecký salát

  • 1250 kJ
  • 7 g bílkovin, 1 g vlákniny

Koncem 60. let populární večerníčkovský seriál dal zavdat vzniku tohoto salátu. Na jeho přípravu by se měl použít točený salám (některé varianty jsou však bezmasé), vařená mrkev a celer, cibulka, feferonky, okurky, majonéza, a pak klasicky hořčice, ocet, cukr, sůl, pepř, worcester.

Který salát s majonézou je nejzdravější

Bramborový salát

  • 1000 kJ
  • 4 g bílkovin, 2 g vlákniny

Klasický bramborový se připravuje z brambor uvařených ve slupce, majonézy, láku z okurek, cukru, cibule, kyselých okurek, mrkve, hrášku, octa a hořčice. Nepatří sem žádné konzervanty, barviva ani přidaný škrob.

Budapešťská pomazánka

  • 950 kJ
  • 17 g bílkovin

Protože se prodává mezi saláty, zařazuji do seznamu i tuto položku, ačkoliv jinak jde o klasickou pomazánku z tvarohu, do něhož se přidá cibule, hořčice, paprika (jak zelenina, tak koření) a trocha smetany.

Krabí salát

  • 900 kJ
  • 7 g bílkovin, 2 g vlákniny

Pod tímto názvem se prodává i salát z tyčinek surimi – viz výše –, ale tentokrát se bavíme o salátu ze skutečného krabího masa, ne z náhražky. Příprava je nicméně obdobná jako třeba u rybího salátu, při koupi pak pozor na ochucovadla, konzervanty a barviva.

Coleslaw

Coleslaw / Hanácký salát

  • 900 kJ
  • 2 g bílkovin

Tento salát se připravuje z kysaného nebo povařeného zelí (bílého, červeného v případě hanáckého) s kousky mrkve, cibule a okurek, promíchaného s majonézou. Pro lepší chuť lze přidat i jablka či jogurt.

Feferonkový salát

  • 750 kJ
  • 7 g bílkovin

Jde o jeden z mála salátů, kde se jako pojivo nepoužívá majonéza, ale přímo olej. Salát má sestávat ze sterilovaných paprik a kapií (18 % celkového objemu), plátků eidamu, cibule, okurek, hrášku, případně kukuřice, koření a rostlinného oleje.

Vídeňský salát

  • 600 kJ
  • 2 g bílkovin, 2 g vlákniny

Tomuto salátu se také říká dodnes salát chudých a nijak překvapivě je tím nejzdravějším jídlem, protože obsahuje jen ve slupce uvařené brambory ještě za tepla (aby pustily jako pojidlo škrob) smíchané s teplým vývarem, cibulí, hořčicí a octem s cukrem. Horké brambory totiž dovedou dvě zajímavé věci: pohltit spoustu tekutiny a uvolnit spoustu škrobu, takže vznikne hebký krém jako pojidlo, a majonéza není vůbec potřeba.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Fit pařížský salát (plný bílkovin)

Fit pařížský salát (plný bílkovin)

foto: cz.depositphotos.com a fitrecepty.sk

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

27.11.2023 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

Že kilogramy navíc našemu zdraví nesvědčí, věděl už Hippokrates před 2000 lety, když si všiml, že náhlé úmrtí se častěji vyskytuje u „tlustých“ spíše než u štíhlých osob.

Jak jsme na tom s tělesnou hmotností my, nejsnáze zjistíme podle body mass indexu neboli BMI. Další, a to důležitější parametr, podle kterého posuzujeme závažnost nadbytečných kilogramů, je obvod pasu.

Celý článek 23.10.2023

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner