Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Který salát s majonézou je nejzdravější

Dá se někdy zhřešit a koupit si třeba ke snídani nějaký klasický salát s majonézou?

Odpověď je jednoduchá. Samozřejmě že dá, avšak za podmínky, že jinak dodržujete správnou životosprávu, hlídáte si kalorie přijaté a vydané a přiměřeně se pohybujete nebo sportujete. Jenže mne jako šťouru prostě zajímá, který z těch zhruba patnácti salátů nabízených v supermarketech nebo lahůdkách má nejméně kalorií a který třeba dokonce nabízí oproti nezdravé majonéze něco zdravého.

Na jednu snídani budeme počítat 150 g salátu a nesmíme zapomenout k hodnotě kalorií připočítat i jeden rohlík, což je zhruba 540 kJ. Protože se hodnoty odlišují výrobce od výrobce a supermarket od supermarketu, dovolil jsem si udělat průměr hodnot (na zcela přesné hodnoty se pak podívejte prosím sami tam, kam chodíte nakupovat), složení salátů pak uvádím podle československých norem (ČSN) platných před rokem 1990.

Který salát s majonézou je nejzdravější

Vzhledem k tomu, že průmyslově vyráběné saláty obsahují často velké množství levných náhražek, zato až příliš konzervantů, barviv a stabilizátorů, je výhodnější si podobné saláty dělat doma ze základních ingrediencí podle ČSN (normy se dají dohledat bez problémů na internetu a seznam možných salátů je v nich daleko širší než nabídka v supermarketech), kdy máte pod kontrolou nejen kvalitu jednotlivých surovin, ale i gramáž a kalorie.

Následující souhrn začíná těmi nejkaloričtějšími saláty a zcela na konci budou „nejzdravější“ – a možná poněkud překvapiví – vítězové.

Pařížský salát neboli pařížák

  • 1900 kJ
  • 7 g bílkovin

Pokud chcete mít pocit, že dnes jste si skutečně, ale skutečně dobře zahřešili, máte zde nejkaloričtější bombu v nabídce. Pařížský salát se jmenuje podle měkkého pařížského salámu, který se do něj dával (schválně píšu v minulém čase, protože dnes jej výrobci nahrazují jinými, levnějšími, nebo jej dokonce vynechávají). Dále sem patřily sterilované okurky (dnes se používá levnější cuketa), cibule, hrášek, samozřejmě majonéza, k ochucení hořčice, worcester, ocet a cukr.

Maďarský salát

  • 1900 kJ
  • 17 g bílkovin

Možná kvůli matení zákazníků se kromě budapešťské pomazánky prodává i maďarský salát. Naštěstí se s ním v supermarketech nesetkáme příliš často, protože jde o další kalorickou bombu, kdy se výše zmíněný pařížák jen dochucuje pálivými paprikami nebo feferonkami (většinou nakládanými), případně dalším kořením.

Salát s krabí příchutí (norský či grónský salát)

  • 1850 kJ
  • 4 g bílkovin

Protože jde o salát vyráběný nikoliv ze skutečných krabů, ale z různých náhražek, má i vyšší kalorickou hodnotu. Obsahuje tyčinky ze surimi (což je pasta buď z mleté, strojně oddělené svaloviny tresek, nebo z jiných druhů masa, a s barvivy), celkem asi 20 % celého objemu, a jinak hromadu stabilizátorů, dochucovadel a barviv jako sorbitol, polyfosforečy, kukuřičný škrob, glutaman sodný, košenila, benzoan sodný, a samozřejmě rovněž majonézu.

Krabí salát

Hermelínový salát

  • 1800 kJ
  • 15 g bílkovin, 0,5 g vlákniny

Nastrouhaný nebo pokrájený hermelín se smíchá s vejci natvrdo, majonézou, cibulí, šunkou, je možné přidat i okurky, pórek, papriku. Ve starých normách najdeme rovněž podle podobného principu ementálský salát, který se dnes již nevyrábí. Stejně jako švýcarský salát, který se připravuje také ze sýru ementálského typu, a dále z cikánské pečínky, směsi nakládané zeleniny s houbami, cibule, sterilizovaných okurek, kapií a vařených bílých fazolí, se sladkokyselou olejovou zálivkou s hořčicí.

Rybí salát

  • 1750 kJ
  • 10 g bílkovin, 1 g vlákniny

Tento salát se připravuje z uvařeného filé tresky, jehož kousky se smíchají s nakrájenou cibulí, uvařenou mrkví, nakládanými okurkami, hořčicí, majonézou a trochou octa.

Pochoutkový salát

  • 1550 kJ
  • 8 g

Hlavními ingrediencemi jsou majonéza a kvalitní šunkový salám, dochucené opět (ale v menší míře než třeba pařížák) okurkami, hráškem, octem, cukrem, worcesterem, hořčicí a cibulí. Má tekutější konzistenci než vlašský salát.

Vlašský salát neboli vlašák

  • 1450 kJ
  • 6 g bílkovin, 1g vlákniny

Název odkazuje na místo původu tohoto salátu, na Itálii, které se kdysi říkalo vlašské země. Jde vlastně o historicky nejstarší doložený salát s majonézou, první recept se datuje do 17. století. Existuje proto hodně variací tohoto salátu. Československá státní norma jako ingredience uváděla brambory, šunkový salám, celer, hrášek, mrkev, okurky, na ochucení worcester, hořčici, ocet. Ale setkáme se i s variantami s květákem, nakládanou zeleninou, řepou, lososem a rybkami, s houbami, s jablky.

Kemping (camping) salát

  • 1400 kJ
  • 6 g bílkovin

Tento kdysi oblíbený salát, jenž vznikl jako reakce na rozšiřující se trampské hnutí, by měl sestávat ze šalotky, šunkového salámu, nakládaných beraních rohů, okurek, červené papriky (prostě salát pro drsné trampy), majonézy, bílého jogurtu, kečupu, hořčice, soli a pepře.

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát

  • 1350 kJ
  • 10 g bílkovin

Klasický vajíčkový salát podle ČSN by měl obsahovat vejce, brambory, okurky, cibuli, majonézu, hořčici, ocet a sůl. Na 500 g vajíčkového salátu by to bylo 5 vajec, 80 g majonézy, 125 g brambor, 90 g okurek, 40 g cibule, 20 g hořčice, 7 g octa a 14 g soli.

Celerový salát

  • 1350 kJ
  • 3 g bílkovin, 3 g vlákniny

Tento salát se připravuje z povařeného celeru, který by měl tvořit 60 % objemu, majonézy, cibule a na ochucení cukru, soli a octa. Místo majonézy lze použít jogurt, který kalorickou hodnotu významně sníží.

Rumcajs salát / Řáholecký salát

  • 1250 kJ
  • 7 g bílkovin, 1 g vlákniny

Koncem 60. let populární večerníčkovský seriál dal zavdat vzniku tohoto salátu. Na jeho přípravu by se měl použít točený salám (některé varianty jsou však bezmasé), vařená mrkev a celer, cibulka, feferonky, okurky, majonéza, a pak klasicky hořčice, ocet, cukr, sůl, pepř, worcester.

Který salát s majonézou je nejzdravější

Bramborový salát

  • 1000 kJ
  • 4 g bílkovin, 2 g vlákniny

Klasický bramborový se připravuje z brambor uvařených ve slupce, majonézy, láku z okurek, cukru, cibule, kyselých okurek, mrkve, hrášku, octa a hořčice. Nepatří sem žádné konzervanty, barviva ani přidaný škrob.

Budapešťská pomazánka

  • 950 kJ
  • 17 g bílkovin

Protože se prodává mezi saláty, zařazuji do seznamu i tuto položku, ačkoliv jinak jde o klasickou pomazánku z tvarohu, do něhož se přidá cibule, hořčice, paprika (jak zelenina, tak koření) a trocha smetany.

Krabí salát

  • 900 kJ
  • 7 g bílkovin, 2 g vlákniny

Pod tímto názvem se prodává i salát z tyčinek surimi – viz výše –, ale tentokrát se bavíme o salátu ze skutečného krabího masa, ne z náhražky. Příprava je nicméně obdobná jako třeba u rybího salátu, při koupi pak pozor na ochucovadla, konzervanty a barviva.

Coleslaw

Coleslaw / Hanácký salát

  • 900 kJ
  • 2 g bílkovin

Tento salát se připravuje z kysaného nebo povařeného zelí (bílého, červeného v případě hanáckého) s kousky mrkve, cibule a okurek, promíchaného s majonézou. Pro lepší chuť lze přidat i jablka či jogurt.

Feferonkový salát

  • 750 kJ
  • 7 g bílkovin

Jde o jeden z mála salátů, kde se jako pojivo nepoužívá majonéza, ale přímo olej. Salát má sestávat ze sterilovaných paprik a kapií (18 % celkového objemu), plátků eidamu, cibule, okurek, hrášku, případně kukuřice, koření a rostlinného oleje.

Vídeňský salát

  • 600 kJ
  • 2 g bílkovin, 2 g vlákniny

Tomuto salátu se také říká dodnes salát chudých a nijak překvapivě je tím nejzdravějším jídlem, protože obsahuje jen ve slupce uvařené brambory ještě za tepla (aby pustily jako pojidlo škrob) smíchané s teplým vývarem, cibulí, hořčicí a octem s cukrem. Horké brambory totiž dovedou dvě zajímavé věci: pohltit spoustu tekutiny a uvolnit spoustu škrobu, takže vznikne hebký krém jako pojidlo, a majonéza není vůbec potřeba.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Fit pařížský salát (plný bílkovin)

Fit pařížský salát (plný bílkovin)

foto: cz.depositphotos.com a fitrecepty.sk

Z archivu aneb přečtěte si také:

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

Že kilogramy navíc našemu zdraví nesvědčí, věděl už Hippokrates před 2000 lety, když si všiml, že náhlé úmrtí se častěji vyskytuje u „tlustých“ spíše než u štíhlých osob.

Jak jsme na tom s tělesnou hmotností my, nejsnáze zjistíme podle body mass indexu neboli BMI. Další, a to důležitější parametr, podle kterého posuzujeme závažnost nadbytečných kilogramů, je obvod pasu.

Celý článek 23.10.2023 0

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

27.11.2023 Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024