Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak se nenechat napálit na internetu

A také na Facebooku, v messengeru a dalších aplikacích.

Proč tohle téma zde na Kalorických Tabulkách? Protože z našich uzavřených skupin na Facebooku víme, že mnozí uživatelé naší aplikace už někdy naletěli. Nejen obchodníčkům s hubnoucími zázraky, což ve finále znamenalo jen zhubnutí peněženky, ale také různým podvodným subjektům.

Moderátor a herec Jan Kraus kdysi režíroval celovečerní film s názvem Městečko. Není to moc povedený film s výjimkou kamery, možná proto pan Kraus už potom nic dalšího nenatočil. Nicméně v jedné scéně běží vesnická holka krev a mléko (prostě při těle) domů, v rukou drží obálku a křičí na maminku: „Maminko, konečně se na nás usmálo štěstí! Vyhráli jsme!

Jak se nenechat napálit na internetu

Ano, už v 90. letech (a je tomu věnován dokonce jeden díl seriálu Vyprávěj) se objevili šmejdi, kteří se snažili pod vidinou vašeho rychlého výdělku naopak vytáhnout prachy z vás. A děje se to dodnes, pouze už ne přes dopisy ve schránkách, kde vám sdělovali, že tuto úžasnou výhru můžete získat, pokud splníte jakési podmínky. Ale přes e-maily, na internetu, sociálních sítích.

Kamarád mého staršího syna pracuje na call centru jedné banky a nestačí se divit, kolik lidí ještě dnes věří tomu, že koupí levně vilu u moře, jen stačí poslat zálohu na účet někde v Litvě, kolik lidí ještě dnes věří tomu, že zdědili po neznámém příbuzném s rakovinou několik milionů euro, jen stačí poslat peníze na právní poplatky atd.

Když jsem pracoval v časopise DiViDi v pražských Střešovičkách, chodil jsem do práce nejen kolem vily paní herečky Janžurové, ale hned vedle se nacházela vila nigerijského velvyslanectví. Jednoho dne zde stály policejní vozy snad v několika řadách. Ano, jde o tu známou aféru, kdy jeden důchodce uvěřil tzv. nigerijským e-mailům, přišel o všechny úspory a ve zlosti pak nakráčel na velvyslanectví a velvyslance zastřelil.

Protože je opakování matkou moudrosti, tak ještě jednou.

  • Nastavte si ve svém programu na stahování e-mailů, aby se vám přílohy automaticky nestahovaly.
  • Pokud vám přijde e-mail z neznámé adresy, neotevírejte jej.
  • Pokud vám přijde e-mail ze známé adresy s podivným textem, abyste někam klikli nebo otevřeli podivnou přílohu, pořád platí, ať neklikáte na to ani ono. Šmejdi dovedou použít cizí e-mailové adresy (ostatně, není to nic těžkého, aby někdo zneužil i vaši e-mailovou adresu k rozesílání spamů). Pokud ale třeba dáte „Odpovědět na e-mail“, zjistíte, že adresa vede ve skutečnosti jinam a jen se tvářila jako od někoho známého.
  • Jestliže e-mail urgentně varuje, že jste třeba neaktualizovali svůj účet v bance a máte jen jeden den na aktualizaci, že musíte obnovit e-mailový účet, cokoliv, hned to smažte. Phishingové e-maily se vyznačují tím, že kladou důraz právě na rychlou akci a vyděšený člověk že zareaguje rychleji, než začne přemýšlet.
  • Pokud po vás chtějí, abyste v e-mailu kliknuli na odkaz, najeďte na něj nejprve myší, ale neklikejte. Pravý odkaz se zobrazí u šipky nejprve jako náhled. A tam vidíte, kam vede. Pokud jde o naprosto nesmyslnou změť čísel a písmenek, s doménou odněkud z Brazílie (.br), Kazachstánu, Argentiny apod., je vám jasné, že odkaz je falešný.

Jak se nenechat napálit na internetu

  • Spousta phishingových (od anglického slova „rybařit“ – ano, loví vás jako rybu) e-mailů i zpráv na messenger vypadá stejně jako zprávy vaší banky / poskytovatele služeb atd. Protože autoři je dovedou umně zkopírovat, aby vypadaly ty stránky jako pravé. Jen odkaz vede k nim na jejich servery.
  • Pokud vám přijde na messenger zpráva ve stylu „To jsem se nasmál“, „Tohle musíš vidět“ a odkaz na internet, neklikejte na něj.
  • Pokud vám na messenger napíše někdo z vašich přátel, který se léta neozval, zkontrolujte si nejdříve, jestli je na svém účtu stále aktivní. Pokud ne, mohl mu někdo účet ukrást a vydává se za něj.
  • Pokud někdo na sociálních sítích napíše, že stačí příspěvek nasdílet a přeposlat a vyhrajete milion korun nebo poukaz na nákup zboží zdarma, jde o šmejdský způsob, jak z lidí vytáhnout peníze. Takže nepřeposílat, nesdílet. Víte snad o někom, kdo takto sdílením něco vyhrál?
  • Aktualizujte si hesla. Použijte velká a malá písmena, číslice a nějaký speciální znak, třeba tečku nebo hvězdičku. Místo některých písmen můžete použít číslice, třeba místo O pište nulu, místo E trojku. Příklad takového hesla: N3mam*zadne*hesl0.
  • Používejte antivirový program a raději si připlaťte třeba za Eset.
  • Pokud vám přijde SMS z neznámého čísla, neodpovídejte na ni.
  • Pokud vám přijde SMS s nevyžádanou reklamou, zablokujte si toto číslo ve svém telefonu.
  • Nezvedejte neznámá čísla. Pořiďte si aplikaci třeba Nevolejte.cz, která sama monitoruje, zda číslo, které vám volá, není v databázi šmejdů.
  • Nevolejte zpátky na zmeškané hovory z neznámých čísel. Mohli byste přijít o pár stovek korun, ani nebudete vědět jak. Maximálně můžete zkusit napsat zpět SMS s dotazem: „Kdo mi volá?“ Pokud je to šmejd, nikdy vám neodepíše.
  • Když už neznámé číslo zvednete a začnou vám cokoliv výhodného nabízet, okamžitě a klidně bez rozloučení zavěste. Nesnažte se být slušní, oni také nejsou.
  • Když už je vyslechnete, nikdy neříkejte, že byste nabízený produkt zkusili – jde o tzv. smlouvu po telefonu a oni vaše vyjádření mají samozřejmě nahrané, pokud byste se chtěli soudit.
  • Když už je vyslechnete, ptejte se, jestli mluví přímo za firmu, nebo jsou zprostředkovatel, a kde je najdete v živnostenském či obchodním rejstříku. Většinou v tomto okamžiku ihned zavěsí oni.
  • Obecně platí – pokud na vás někdo urgentně naléhá (ať v telefonu nebo přes e-mail či zprávu), že musíte honem honem reagovat, jinak…, tak je to pro vás naopak varováním se zastavit a nic nedělat, nereagovat.
  • Vykašlete se na aplikace na internetu nebo do telefonu, které nabízejí randění, seznamku, levné zboží z Číny (či obecně Asie). Většinou budete jen platit za rozšíření služeb a v případě zboží z Asie se nikdy nedomůžete vrácení peněz nebo reklamace.

Jak se nenechat napálit na internetu

  • Podobně nevěřte na pohled skvělým reklamám a cenám v časopisech nebo v televizi na úžasné a děsně levné věci do domácnosti či šperky apod.
  • Když si chcete objednat nějaké zboží z internetového obchodu, vězte, že tento obchod musí mít viditelně na stránkách umístěné kontakty. Pokud je tam jen nějaký vágní formulář, nebo pouze číslo na mobil, jsou to podezřelé stránky a nic zde neobjednávejte. Podívejte se také nejprve na internet na stránku VašeStížnosti.cz, jestli už firmu nehodnotil někdo před vámi, kdo se již spálil.
  • Neodepisujte na inzeráty, kde nabízejí cokoliv zdarma! Toto „zdarma“ se vám nakonec pěkně prodraží buď na poštovném, nebo že se nevědomky upíšete k odebírání něčeho, co nechcete, ale je to pěkně drahé.

Shrnutí:

Jestliže vám někdo nabízí levný produkt, který vlastně ani nechcete, ani nepotřebujete, je to podezřelé a ruce pryč od toho. Jestliže vám někdo tvrdí, že jste někde něco vyhráli nebo stačí udělat to a to a jistojistě vyhrajete, pryč od toho. Jestliže na vás někdo tlačí, že se musíte honem rychle rozhodnout, že zbývá jen hodina času / den / poslední kusy skladem, běžte pryč od toho. A to platí i ve chvíli, kdy vám nějaký podomní prodejce zvoní u dveří – pokud na vás spěchá s rozhodnutím, rovnou ho vyhoďte. Na podezřelé odkazy neklikejte, i kdyby se stokrát tvářily jako od pravých společností nebo lidí. Stejně tak podezřelé přílohy neotevírejte. Měňte si čas od času hesla na vámi navštěvovaných stránkách. Zkrátka – buďte podezřívaví, co nejvíce to jde. Nejde o paranoiu, ale o způsob, jak ve světě plném šmejdů co nejvíce omezit riziko, že přijdete o všechny své úspory.

foto: cz.depositphotos.com


Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

1.2.2024 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Klára Mandausová: Jak jsem potkala doktora Hnízdila

Nemoc je informace o tom, jaký člověk je, jakým způsobem a v jakých podmínkách žije. Informace o tom, že ve svém životě dělá nějakou chybu, zdůrazňuje MUDr. Jan Hnízdil i na obálce své knihy Příběhy obyčejného uzdravení.

Věty, jejichž autorem je doktor Šavlík, duchovní otec české psychosomatiky, oblétávají internet už delší čas. Jsou tak pravdivé, až z toho mrazí. Ale dávají nám naději…

Celý článek 10.9.2018

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner