Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak se nenechat napálit na internetu

A také na Facebooku, v messengeru a dalších aplikacích.

Proč tohle téma zde na Kalorických Tabulkách? Protože z našich uzavřených skupin na Facebooku víme, že mnozí uživatelé naší aplikace už někdy naletěli. Nejen obchodníčkům s hubnoucími zázraky, což ve finále znamenalo jen zhubnutí peněženky, ale také různým podvodným subjektům.

Moderátor a herec Jan Kraus kdysi režíroval celovečerní film s názvem Městečko. Není to moc povedený film s výjimkou kamery, možná proto pan Kraus už potom nic dalšího nenatočil. Nicméně v jedné scéně běží vesnická holka krev a mléko (prostě při těle) domů, v rukou drží obálku a křičí na maminku: „Maminko, konečně se na nás usmálo štěstí! Vyhráli jsme!

Jak se nenechat napálit na internetu

Ano, už v 90. letech (a je tomu věnován dokonce jeden díl seriálu Vyprávěj) se objevili šmejdi, kteří se snažili pod vidinou vašeho rychlého výdělku naopak vytáhnout prachy z vás. A děje se to dodnes, pouze už ne přes dopisy ve schránkách, kde vám sdělovali, že tuto úžasnou výhru můžete získat, pokud splníte jakési podmínky. Ale přes e-maily, na internetu, sociálních sítích.

Kamarád mého staršího syna pracuje na call centru jedné banky a nestačí se divit, kolik lidí ještě dnes věří tomu, že koupí levně vilu u moře, jen stačí poslat zálohu na účet někde v Litvě, kolik lidí ještě dnes věří tomu, že zdědili po neznámém příbuzném s rakovinou několik milionů euro, jen stačí poslat peníze na právní poplatky atd.

Když jsem pracoval v časopise DiViDi v pražských Střešovičkách, chodil jsem do práce nejen kolem vily paní herečky Janžurové, ale hned vedle se nacházela vila nigerijského velvyslanectví. Jednoho dne zde stály policejní vozy snad v několika řadách. Ano, jde o tu známou aféru, kdy jeden důchodce uvěřil tzv. nigerijským e-mailům, přišel o všechny úspory a ve zlosti pak nakráčel na velvyslanectví a velvyslance zastřelil.

Protože je opakování matkou moudrosti, tak ještě jednou.

  • Nastavte si ve svém programu na stahování e-mailů, aby se vám přílohy automaticky nestahovaly.
  • Pokud vám přijde e-mail z neznámé adresy, neotevírejte jej.
  • Pokud vám přijde e-mail ze známé adresy s podivným textem, abyste někam klikli nebo otevřeli podivnou přílohu, pořád platí, ať neklikáte na to ani ono. Šmejdi dovedou použít cizí e-mailové adresy (ostatně, není to nic těžkého, aby někdo zneužil i vaši e-mailovou adresu k rozesílání spamů). Pokud ale třeba dáte „Odpovědět na e-mail“, zjistíte, že adresa vede ve skutečnosti jinam a jen se tvářila jako od někoho známého.
  • Jestliže e-mail urgentně varuje, že jste třeba neaktualizovali svůj účet v bance a máte jen jeden den na aktualizaci, že musíte obnovit e-mailový účet, cokoliv, hned to smažte. Phishingové e-maily se vyznačují tím, že kladou důraz právě na rychlou akci a vyděšený člověk že zareaguje rychleji, než začne přemýšlet.
  • Pokud po vás chtějí, abyste v e-mailu kliknuli na odkaz, najeďte na něj nejprve myší, ale neklikejte. Pravý odkaz se zobrazí u šipky nejprve jako náhled. A tam vidíte, kam vede. Pokud jde o naprosto nesmyslnou změť čísel a písmenek, s doménou odněkud z Brazílie (.br), Kazachstánu, Argentiny apod., je vám jasné, že odkaz je falešný.

Jak se nenechat napálit na internetu

  • Spousta phishingových (od anglického slova „rybařit“ – ano, loví vás jako rybu) e-mailů i zpráv na messenger vypadá stejně jako zprávy vaší banky / poskytovatele služeb atd. Protože autoři je dovedou umně zkopírovat, aby vypadaly ty stránky jako pravé. Jen odkaz vede k nim na jejich servery.
  • Pokud vám přijde na messenger zpráva ve stylu „To jsem se nasmál“, „Tohle musíš vidět“ a odkaz na internet, neklikejte na něj.
  • Pokud vám na messenger napíše někdo z vašich přátel, který se léta neozval, zkontrolujte si nejdříve, jestli je na svém účtu stále aktivní. Pokud ne, mohl mu někdo účet ukrást a vydává se za něj.
  • Pokud někdo na sociálních sítích napíše, že stačí příspěvek nasdílet a přeposlat a vyhrajete milion korun nebo poukaz na nákup zboží zdarma, jde o šmejdský způsob, jak z lidí vytáhnout peníze. Takže nepřeposílat, nesdílet. Víte snad o někom, kdo takto sdílením něco vyhrál?
  • Aktualizujte si hesla. Použijte velká a malá písmena, číslice a nějaký speciální znak, třeba tečku nebo hvězdičku. Místo některých písmen můžete použít číslice, třeba místo O pište nulu, místo E trojku. Příklad takového hesla: N3mam*zadne*hesl0.
  • Používejte antivirový program a raději si připlaťte třeba za Eset.
  • Pokud vám přijde SMS z neznámého čísla, neodpovídejte na ni.
  • Pokud vám přijde SMS s nevyžádanou reklamou, zablokujte si toto číslo ve svém telefonu.
  • Nezvedejte neznámá čísla. Pořiďte si aplikaci třeba Nevolejte.cz, která sama monitoruje, zda číslo, které vám volá, není v databázi šmejdů.
  • Nevolejte zpátky na zmeškané hovory z neznámých čísel. Mohli byste přijít o pár stovek korun, ani nebudete vědět jak. Maximálně můžete zkusit napsat zpět SMS s dotazem: „Kdo mi volá?“ Pokud je to šmejd, nikdy vám neodepíše.
  • Když už neznámé číslo zvednete a začnou vám cokoliv výhodného nabízet, okamžitě a klidně bez rozloučení zavěste. Nesnažte se být slušní, oni také nejsou.
  • Když už je vyslechnete, nikdy neříkejte, že byste nabízený produkt zkusili – jde o tzv. smlouvu po telefonu a oni vaše vyjádření mají samozřejmě nahrané, pokud byste se chtěli soudit.
  • Když už je vyslechnete, ptejte se, jestli mluví přímo za firmu, nebo jsou zprostředkovatel, a kde je najdete v živnostenském či obchodním rejstříku. Většinou v tomto okamžiku ihned zavěsí oni.
  • Obecně platí – pokud na vás někdo urgentně naléhá (ať v telefonu nebo přes e-mail či zprávu), že musíte honem honem reagovat, jinak…, tak je to pro vás naopak varováním se zastavit a nic nedělat, nereagovat.
  • Vykašlete se na aplikace na internetu nebo do telefonu, které nabízejí randění, seznamku, levné zboží z Číny (či obecně Asie). Většinou budete jen platit za rozšíření služeb a v případě zboží z Asie se nikdy nedomůžete vrácení peněz nebo reklamace.

Jak se nenechat napálit na internetu

  • Podobně nevěřte na pohled skvělým reklamám a cenám v časopisech nebo v televizi na úžasné a děsně levné věci do domácnosti či šperky apod.
  • Když si chcete objednat nějaké zboží z internetového obchodu, vězte, že tento obchod musí mít viditelně na stránkách umístěné kontakty. Pokud je tam jen nějaký vágní formulář, nebo pouze číslo na mobil, jsou to podezřelé stránky a nic zde neobjednávejte. Podívejte se také nejprve na internet na stránku VašeStížnosti.cz, jestli už firmu nehodnotil někdo před vámi, kdo se již spálil.
  • Neodepisujte na inzeráty, kde nabízejí cokoliv zdarma! Toto „zdarma“ se vám nakonec pěkně prodraží buď na poštovném, nebo že se nevědomky upíšete k odebírání něčeho, co nechcete, ale je to pěkně drahé.

Shrnutí:

Jestliže vám někdo nabízí levný produkt, který vlastně ani nechcete, ani nepotřebujete, je to podezřelé a ruce pryč od toho. Jestliže vám někdo tvrdí, že jste někde něco vyhráli nebo stačí udělat to a to a jistojistě vyhrajete, pryč od toho. Jestliže na vás někdo tlačí, že se musíte honem rychle rozhodnout, že zbývá jen hodina času / den / poslední kusy skladem, běžte pryč od toho. A to platí i ve chvíli, kdy vám nějaký podomní prodejce zvoní u dveří – pokud na vás spěchá s rozhodnutím, rovnou ho vyhoďte. Na podezřelé odkazy neklikejte, i kdyby se stokrát tvářily jako od pravých společností nebo lidí. Stejně tak podezřelé přílohy neotevírejte. Měňte si čas od času hesla na vámi navštěvovaných stránkách. Zkrátka – buďte podezřívaví, co nejvíce to jde. Nejde o paranoiu, ale o způsob, jak ve světě plném šmejdů co nejvíce omezit riziko, že přijdete o všechny své úspory.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Novosad: Program MovNat hýbe světem aneb ideální pohybová aktivita na léto

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

1.2.2024 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024