Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Recepty ve vaší aplikaci Kalorické Tabulky

Víte, že aplikace Kalorické Tabulky obsahuje také sekci receptů s možností řazení podle vašich priorit?

Možná víte, ale podle dotazů na našem diskuzním fóru na Facebooku o tom právě hodně lidí neví. Takže je asi načase tuto zajímavost blíže představit.

Recepty ve vaší aplikaci Kalorické Tabulky

Kalorické Tabulky nabízejí možnost zapsat si a uložit propříště vlastní jídla, to je myslím obecně známé. Děláte si vaječinu, tak si zapíšete ingredience: máslo, špek nebo slanina, vajíčka, pažitka, sůl – a pak kliknete na tři tečky a zvolíte Uložit jídlo. Které si pak sami pojmenujete.

Kromě toho však v menu najdete i odkaz s názvem Recepty. V mobilní aplikaci si menu otevřete kliknutím na tři čárky vlevo nahoře (říká se tomu hamburgerové menu, protože to prý vypadá jako hamburger mezi houskami) a zde kliknete na položku Recepty.

Na následující stránce máte možnost vybrat si buď podle obrázků a názvu jídla, nebo klikněte vpravo od slova Recepty na dvoušipku ukazující nahoru i dolů a změníte tak pohled na základní nabídku tak, že přes obrázek jídel se vypíše nejen název, ale také počet kalorií, bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny.

Jestliže se vám nechce databázi procházet naslepo, je pod názvem Recepty vyhledávací lišta, kam stačí zadat klíčová slova, třeba fazole, kuskus apod., a vypíšou se jenom ty recepty, které tato slova obsahují.

Recepty ve vaší aplikaci Kalorické Tabulky

Ale nedosti na tom. Vyhledávání se dá ještě více upravit, pokud kliknete na šipku vpravo od vyhledávacího pole. Zde máte na výběr vyhledávat podle štítků (zdravé, keto, vegetarián, ryby, paleo, těstoviny, polévky atd. – jenom štítek luštěniny zatím chybí), nebo podle energie, bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny, kde dokonce lze zadat rozmezí minima a maxima.

Po otevření receptu si všimněte, že nahoře vpravo máte dvě další možnosti – kliknutím na ikonku příboru si recept přidat mezi svá oblíbená jídla, kliknutím na plus je rovnou přidat do dnes snězených jídel.

U receptů můžete filtrovat počet porcí, gramů nebo procent daného jídla. Třeba kuskus se zeleninou a kuřecím masem na medu má jako celé jídlo 1321 gramů a jde o 4 porce. Podle toho jsou dole uvedeny i gramy ingrediencí. Když si však zadáte jen 1 porci, upraví se podle toho i gramáž.

Po seznamu ingrediencí následuje v jednotlivých bodech postup přípravy, dále pak graf s nutričními hodnotami a rozpisem energie, bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, soli, vápníku. A zcela na konci se nacházejí ony štítky, kam jídlo patří.

V internetové aplikaci odkaz najdete v černé liště nahoře jako třetí položku zleva. Od mobilní aplikace se nabídka trochu liší, ale nabízí přitom to samé.

Třeba štítky jsou zde řazeny podle kategorií – Jídlo, Chod, Dieta, Ostatní. Recepty ale jde řadit, a to podle nejnověji přidaných, podle nejlépe hodnocených a podle nejpoužívanějších.

Recepty ve vaší aplikaci Kalorické Tabulky

Ve filtrování najdeme rovněž další možnosti, například si vybrat podle doby přípravy jídla, nebo podle toho, jestli jídlo vyžaduje předpřípravu.

Především zde ale existuje možnost přidat do receptů nějaký ten váš. Což by mohlo povzbudit třeba mamku mé manželky, aby nějaký přidala. Skrývá se pod tlačítkem Navrhnout recept vpravo nahoře (v zeleném poli).

Nejprve zadáte samozřejmě název jídla. Ingredience vyberete podle našeptávače z existující databáze. Potom přidáte jednotlivé body postupu přípravy. Přidáte popis, dobu přípravy, počet porcí, štítky a nakonec vlastní fotografii hotového jídla.

foto: archiv a cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

23.2.2024 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024