Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Dnes se zaměřím na oblast potravin, o kterých si lidé myslí, že jsou nějakým způsobem zdravější, dietnější, lepší, tzv. „racio“, „fit“, „fitness“ atp. Zmíním se také o potravinách, které jsou sice opravdu vhodnější, ale někteří lidé pak zase neznají míru, neboť si myslí, že toho, co je zdravější, můžou sníst, co snesou.

Příčinu toho konání vidím v silném marketingu, včetně „krásných“ superlativy oplývajících potravinových obalech. A také v kolektivním vnímání toho, co je „zdravé“.

Než se rozhodnete nějaký výrobek koupit, zopakujme si důležité tipy k výběru vhodných potravin:

  • Nekoukejte tolik na „sliby“ na obale (např. „bohatý zdroj vápníku“), ale především na složení, které vždy ukáže pravdu.

Suroviny se řadí dle použitého množství, takže co je na prvním místě ve složení, je v produktu nejvíc zastoupeno.

Nerozumíte mnohým názvům, chemickým výrazům a kódům éček? Tak pak kupujte potraviny se složením, kterému převážně rozumíte. Popřípadě dnes se dají již využít i platformy a aplikace (například „FÉR potravina“), do které kód éčka zadáte a vyjede vám použití a bezpečnost dané přídatné látky.

  • Dávejte si pozor na častou konzumaci komponentů v potravinách.

Jsou to například potraviny s dlouhým seznamem éček, výrobky obsahující pšeničnou mouku, cukr, glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla (aspartam, acesulfam, cyklamáty, sukralózu…), ztužený tuk, palmový olej, umělá barviva, modifikovaný škrob a vše, co nese název „stabilizátory“ nebo „konzervanty“.

  • Orientujte se podle samotného názvu potraviny, ne podle „slibů“ na obale.

Pokud místo produktu s názvem „máslo“ kupujete „směsný roztíratelný tuk“, tak i přesto, že to jako máslo vypadá, máslem to opravdu není. Stejně tak „čokoláda“ vs. „kakaová pochoutka“, „hovězí maso“ vs. „masný výrobek z hovězího masa“, „jahodový jogurt“ vs. „jogurt s příchutí jahody“ atp. (To, co je „s příchutí“ může být pouze směs aromat a barviv).

  • Sledujte i informace o nutričních hodnotách.

Nutriční hodnota produktu je souhrn hodnoty energetické (= obsah energie v produktu) a hodnoty biologické (= množství bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny…).

K tomu vám významně pomůže i zápis potravin do Kalorických Tabulek, kde si v kontextu vašeho individuálního nastavení živin a energetického příjmu můžete zhodnotit, jestli je daný výrobek pro vás méně či více vhodný.

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

A teď zpět k tématu: „Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu“. Chtěla bych vám toto téma ilustrovat na jedné mojí klientce, která si myslela, že nakupuje vhodné potraviny pro zhubnutí. Říkejme jí například paní Lenka. Její nákup potravin byl v zásadně hodně ovlivněn různými nápisy na obalech potravin („racio“, „fit“, „cereální“ atp.), ale hubnout se jí nedařilo tak, jak si představovala, a proto mě požádala o názor na její stravování.

Paní Lenka se nejdřív sama pustila do hubnutí, protože už se jí přestalo líbit, jak jde její tělesná hmotnost neustále nahoru. O stravování se nikdy moc nezajímala, ale věděla, že pokud chce zhubnout, bude muset poladit jídelníček. A tak mimo jiné zařadila do stravy potraviny, o kterých si myslela, že budou pro její hubnutí vhodné.

Snažila se zařadit více mléčných výrobků, ale preferovala ochucené nebo smetanové jogurty. Zařadila více cereálií a rýžové chlebíčky. Sušenky zaměnila za cereální sušenky nebo flapjacky. Ráno snídala instantní ovesnou kaši. Také se zaměřila na příjem nepražených natural oříšků na svačiny nebo večer k televizi. A když měla chuť na něco dobrého, tak chodila do skříňky na lžičky ořechového krému.

Její univerzální znalosti ale neměly v hubnutí velký úspěch, protože zaměnila dosavadně preferované potraviny za ty, které se tvářily vhodně (pro hubnutí), ale do kalorického deficitu se po jejich četné konzumaci nakonec většinou nedostala.

Chtěla bych vám proto ukázat několik potravin, o kterých se někteří lidé domnívají, že jsou při hubnutí vhodnější a můžou se tak jíst bez omezení a míry. Tyto potraviny měla ve svém jídelníčku i paní Lenka.

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

V rámci příkladu můžeme vycházet z toho, že obecně udávaná DDD tuků je 75 g (v informacích o nutričních hodnotách označeno jako termín: „tuky“) a kolem 50 g cukrů = odpovídá 12,5 kostkám cukru, počítáme-li, že kostka cukru = 4 g. (V informacích o nutričních hodnotách jsou rychlé cukry označeny jako termín: „z toho cukry“). My pak můžete sledovat, jak se i v domnívaných „racio“ potravinách „kostky cukru“ a „tuky“ rychle kumulují.

(V Kalorických Tabulkách pak využijte vlastních nastavených hodnot, podle kterých se řiďte, abyste zvážili, zdali jsou pro vás dané potraviny méně či více vhodné):

  • Porce 50 g křupavého müsli s čokoládou: 960 kJ/230 kcal, 8 g tuků, 33 g sacharidů, z toho 12 g cukrů = odpovídá 3 kostkám cukru.
  • Maxi Lipánek (130 g): 1000 kJ/239 kcal, 14 g tuků, 18 g sacharidů, z toho 18 g cukrů = odpovídá 4,5 kostkám cukru.
  • Rýžové chlebíčky s čokoládou, balení 6 ks: 2000 kJ/478 kcal, 23 g tuků, 60 g sacharidů, z toho 22 g cukrů = odpovídá 5,5 kostkám cukru.
  • Ovocný jogurt průměr, 140 g: 600 kJ/144 kcal, 3 g tuku, 20 g sacharidů, z toho 19 g cukrů = odpovídá 5 kostkám cukru.
  • Instantní slazená čokoládová ovesná kaše – sáček 65 g: 1050 kJ/250 kcal, 5 g tuků, 41 g sacharidů, z toho 13 g cukrů = odpovídá 3 kostkám cukru.
  • Cereální sušenky ořechové 60 g balení: 1170 kJ/280 kcal, 11 g tuků, 37 g sacharidů, z toho 11 g cukrů = odpovídá 3 kostkám cukru.
  • Flapjack 80 g: 1539 kJ/368 kcal, 19 g tuků, 43 g sacharidů, z toho 22 g cukrů = odpovídá 5,5 kostkám cukru.
  • Ořechové krémy, byť 100 %, 2 kávové lžičky (30 g): 750 kJ/180 kcal a 15 g tuku.
  • Řecký jogurt original 10 % tuku (neochucený) 150 g: 780 kJ/186 kcal, 15 g tuku.
  • 100 g sáček ořechů mix natural: 2600 kJ/620 kcal, 57 g tuku.
  • Jahodový džem porce 30 g: 18 g sacharidů, z toho 15 g cukrů = odpovídá 5 kostkám cukru.
  • Brown Coffee ledová káva porce 240 ml: 19 g sacharidů, z toho 14 g cukrů = odpovídá 5 kostkám cukru.
  • 100% pomerančový džus 0,5 l: 93 0kJ/222 kcal, 46 g sacharidů, z toho 46 g cukrů = odpovídá 11,5 kostkám cukru.

Až poté, co paní Lenka omezila potraviny domněle vhodné, kumulující vysoký obsah cukru a tuku; zařadila skutečné základní a minimálně průmyslově zpracované potraviny, dbala na pravidelnost a střídmost ve stravování, tak její tělo začalo na změny stravy reagovat a redukce hmotnosti se dostavila.

Uvědomění na závěr

Mnoho lidí sahá po „racio“ potravinách s dojmem, že jde o něco lepšího, zdravějšího nebo dietnějšího z důvodu, že na obale vidí přízviska jako: „farmářský“, „fitness“, „fit“, „racio“, „babiččino“, „venkovský“, „selský“, „linea“ „cereální“, „klasik“ „dětský“ atd. Často se jedná pouze o marketingový tah výrobce, aby zvýšil přitažlivost produktu pro danou cílovou skupinu lidí.

Stejně tak uvidíte-li na obale klasy obilí, obrázky dětí, fotky ovoce, zeleniny atp., opět se může jednat o šálení vašich smyslů a někde v rohu potraviny se pak dozvíte, že se jedná o „ilustrační foto nebo obrázek“. Vždy proto raději otočte obal a mrkněte na nutriční hodnoty a složení, které by se měly stát vaším hlavním orientačním prvkem při výběru a nákupu potravin.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

3.3.2024 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024