Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Kniha skutečně existuje, vyšla v roce 1959 (a ve druhém vydání 1964) a napsala ji Maryna Klimentová, autorka dalších více než dvaceti kuchařských knih. Z nichž nejzajímavější a nejoblíbenější možná je ta s názvem Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. Knížka Připravujeme vejce je vlastně spíše sešitek, protože má pouhých 30 stran a věnuje se především tomu, jak vejce správně nakupovat, skladovat a konzervovat. V antikvariátech se dá sehnat kolem 60 korun.

Vejce stokrát jinak

Vejce nutričně

Jednu dobu byla vajíčka ze zdravotního hlediska zatracovaná kvůli vysokému cholesterolu, dnes se však ví, že „hodný“ cholesterol ve vajíčcích ten „zlý“ v podstatě „neutralizuje“ (nejde o odborné termíny, ale zjednodušení pro snadnější pochopení, proto ty uvozovky). Ve vaječném tuku se navíc nacházejí fosfolipidy, které působí pozitivně na srdce a cévy.

Vejce jsou rovněž zásobárnou bílkovin, vitamínů a minerálů. S výjimkou vitamínu C jsou zde zastoupeny všechny ostatní vitamíny, z minerálních látek pak železo, fosfor, draslík, zinek nebo selen. Zajímavé je vědět, že vejce v podstatě neobsahují sacharidy. Současní nutriční poradci doporučují sníst každý den jedno až dvě vejce.

Vajíčko průměrné velikosti 50 – 55 g má kaloricky zhruba 350 kJ. Minimální trvanlivost vajec je 28 dnů od data snášky (toto datum musí být uvedeno na obale). Na samotných vajíčcích, na jejich skořápce – tedy ne na obale! – potom bývá většinou červené razítko, podle kterého poznáte, odkud vejce jsou. CZ znamená Českou republiku, SK Slovenskou, PL Polsko a třeba LV Lotyšsko. Což je informace pro ty, kteří rádi spíše lokální potraviny.

Vejce stokrát jinak

Jak vejce uvařit

Způsobů, jak vejce uvařit, je šest. Všichni známe tu klasiku – natvrdo, naměkko a nahniličku. Co kuchař, to jiný počet minut jejich vaření. Shodují se však v jednom. Vejce dávají až do vařící vody a teprve potom měří čas. A to z jednoho prostého důvodu. Vejce vyndaná z ledničky mají různou teplotu, a pokud je dáváte do studené vody, ani ta nemá vždy stejnou teplotu, takže potom lze určit počet minut vaření docela složitě. Zatímco vařící voda má již konstantní teplotu a vaření vajec se dá lépe měřit.

Doba vaření pak je: naměkko 2,5 – 3 minuty, nahniličku 4 – 5 minut a natvrdo 8 – 10 minut.

Další možností je udělat si ztracená vejce, kdy je rozklepneme do šálku a z něj je pak opatrně vyklopíme do vařící vody se solí a octem, když jsme předtím vytvořili ve vodě vír. Vaří se 3 – 4 minuty. Potom zde máme vaječné sedliny, kdy se rozšlehané vejce vaří 15 – 20 minut v nádobkách ve vodní lázni.

Kdysi dávali v některé z kabelových televizí pořady žel již nežijícího kuchařského génia Keitha Floyda a díky němu jsem se naučil vařit například africká vejce v hrnku. Jde o poslední způsob vaření vajec, zapečená vejce v nádobě.

Jak vejce usmažit

Na tuku se dají vejce připravit třemi způsoby (se dvěma mezistupni). Jen připomínám, že na rozdíl od výše zmíněného vaření vajec natvrdo už nejde o příliš zdravou možnost, protože musíme připočíst tuk na smažení, což už holt tak zdravé není.

Jak vejce usmažit

Asi nejklasičtějším způsobem jsou volská oka, kteréžto přípravě se odborně říká sázená vejce, kdy prostě do rozehřátého tuku rozklepnete vejce a počkáte, až více či méně ztuhnou, podle chuti.

Další klasikou jsou míchaná vejce, kdy na malém plameni vejce mícháme do požadované konzistence. Existuje i varianta mezi nyní zmíněnými, kterou praktikují převážně asijští kuchaři, kdy vejce rozklepnete jako na volské oko, nemícháte, ale jen mírně hůlkami (ano, Asiaté místo vařečky používají hůlky) roztrháte.

Třetí způsob přípravy je vaječná omeleta, kdy vejce rozmícháte (rozkvedláte) s kořením a solí, případně trochou mléka, v hrníčku či misce a tuto směs pak nalijete na pánev k zelenině, masu, sýrům, vařeným luštěninám, bramborám.

Případně můžete nalít rozmíchaná vajíčka na pánvičku a až se trochu omeleta zatáhne, přidat plátek šunky nebo sýru či oboje a pak pomocí obracečky začít od jedné strany rolovat již na pánvičce ke druhé straně, aby vznikla plněná mini amoletka.

A dokonce existuje i varianta mezi míchanými vejci a vaječnými omeletami. Při ní nenaléváte rozkvedlaná vajíčka přímo na pánev s rozpáleným tukem, ale přes cedník – vzduchové bublinky pak vytvoří jakési nadýchané vaječné vlny.

Jídla z vajec

Zatím jsme se bavili o základní úpravě samotných vajec, ale ta se používají i jako doplněk, zahušťovadlo, pojidlo apod. do dalších jídel.

Z vajec jde dělat polévky, noky, kapání do polévky, karbanátky, smaženky, vaječné řízky, vaječnou tlačenku

Z vajec jde dělat polévky, noky, kapání do polévky, karbanátky, smaženky, vaječné řízky, vaječnou tlačenku, lečo, květákový mozeček, houbovou smaženici, toasty, pudinky, saláty, pomazánky, majonézy, vejce se dají plnit, hodí se na zbytky knedlíků, nudlí a brambor a samozřejmě nesmíme zapomenout na bábovky, dorty, polevy, šlehačky, cukroví – a v neposlední řadě na vaječný koňak. Na všechny recepty by zde nebylo místo, a tak nabízíme jen…

Pár ne až tak tradičních receptů z vajec

Africká vejce v plechovém hrnku

Vnitřek hrnku potřete olivovým olejem či vymažete máslem a poté vložte jakékoliv ingredience podle své chuti – houby, slaninu, čedar, cherry rajčata – opět podle své chuti. Nahoru rozklepněte dvě vejce. Hrnek dáte do žhavého písku… pardon, v našem případě do vodní lázně, aby byl napůl ponořen. Hrnek přiklopte pokličkou. Přiveďte vodu k varu. Po 4 – 5 minutách hrnek opatrně vyndejte. Jídlo se jí přímo z hrnku lžičkou nebo vidličkou.

Anglické hnízdo

Jednou z typických anglických snídaní jsou toasty, v nichž se doprostřed udělá díra nebo jamka, dají se na pánev s rozpáleným máslem, opečou po jedné straně, otočí a do jamky (díry) v toastu se vyklepne vajíčko. Možno ještě přikrýt šunkou či plátkem sýra nebo do otvoru v toastu nejprve jemně vmáčknout slaninu a pak zalít teprve vejcem.

Jídla z vajec

Knedlíky s vejci jinak

Pokud vás nebaví klasické knedlíky s vejci, případně vám toto jídlo přijde příliš suché nebo knedlíky moc nasáklé tukem, existuje jedna o trochu zdravější varianta. Na tuku osmažte cibulku, přidejte na kostky pokrájené knedlíky a na ně pak nakrájená rajčata. Knedlíky nasají místo tuku tekutinu z rajčat. Nakonec přidejte vejce a osolte a okořeňte jako obvykle. Knedlíky sice nebudou tak křupavé, ale chuťově zajímavější určitě.

Šmour neboli trhanec

Připravíme si těsto jako na lívance – mléko, trochu soli, hrubá nebo polohrubá mouka, 2 až 3 vejce. Přidáme trochu kypřicího prášku. Na rozehřáté máslo se vylije těsto, nechá se trochu srazit a pak se roztrhá. Podává se s okurkovým salátem, pokud jej připravíme naslano, nebo se zavařeninou, marmeládou a šlehačkou.

Nastavená vajíčka

V mléku dáme vařit dětskou krupičku a když má kašovitou hmotu, přidáme vajíčka a rozkvedláme a dochutíme kořením. Možno mazat na chleba jako pomazánku.

Vaječné nudle

Připravíme si směs z mouky a vajec, kterou usmažíme jako lívance a rozkrájíme je na nudličky. Můžeme použít místo těstovin jako přílohu k masům nebo boloňské omáčce apod.

Vaječný salát

Vajíčka uvařená natvrdo rozkrájíme na drobné kostičky, přidáme nadrobno pokrájené vařené brambory, nakrájenou cibuli a sterilované okurky, trochu láku, majonézu, sůl a pepř a promícháme. Podáváme s pečivem.

foto: cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

14.3.2024 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Vejce na talíři nejen o Velikonocích

Často nám píšete, že si nevíte rady s jídelníčkem. Neumíte jej poskládat tak, aby se kolečka aplikace Kalorické Tabulky zelenala.

Rádi bychom vám tedy opět připomněli, že inspiraci a návody na výše uvedené najdete v našich uzavřených skupinách na Facebooku.

Celý článek 10.4.2023

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner