Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak vybrat ten nejvhodnější bílý jogurt

Jogurt je znám už od pradávna nejen jako potravina, ale i jako léčivý produkt na vnější použití – například na lehké popáleniny nebo jako vyživující prostředek pro kůži (vyzkoušet ho lze i v podobě pleťové masky).

Na úvod musím říct, že jogurt je mou oblíbenou potravinou, a věřím, že po přečtení článku pochopíte, proč tomu tak je. A začnete jej také více zařazovat do svého jídelníčku.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak vybrat ten nejvhodnější bílý jogurt

Co je bílý jogurt

Co se složení bílého jogurtu týče, tak bílý jogurt je vyrobený pouze z mléka a jogurtových kultur (bakterií – bifidobakterie, laktobacily…). Bílý jogurt neobsahuje žádné přidané cukry, ovoce ani ochucovadla. Má jemnou, krémovou konzistenci a mírně kyselou chuť, která je výsledkem fermentace laktózy (mléčného cukru) přidanými bakteriemi.

Podle legislativy je jogurt definován jako kysaný mléčný výrobek získaný kysáním (fermentací) mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi pomocí dvou živých mikroorganismů. Jedná se o Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.

Bílý jogurt lze doporučit ke konzumaci každému, komu chutná a kdo nemá problém s trávením mléčného cukru (laktózy), mléčných bílkovin nebo netrpí jinými specifickými obtížemi, které by vylučovaly tuto potravinu do jídelníčků zařazovat (například akutní záněty střev).

Bezlaktózová forma bílého jogurtu

V dnešní době lze již velmi snadno zakoupit i bílý jogurt „bezlaktózový“, který je ve složení produktu obohacen o enzym laktázu, díky kterému takový jogurt snadno stráví i lidé s laktózovou intolerancí.

Intermezzo: Intolerance na laktózu vs. alergie na mléčnou bílkovinu

  • Tady jen pozor, aby nedocházelo k nedorozumění – neplést mléčný cukr (laktózu) s mléčnými bílkovinami.
  • „Bezlaktózový“ bílý jogurt bude vhodný pro osoby, které jsou intolerantní na laktózu, nikoliv však pro osoby, které mají alergii na bílkovinu/bílkoviny kravského mléka (BKM). V takovém případě si pravděpodobně bezlaktózovým jogurtem nepomůžete.

Čeho si na bílém jogurtu cenit v oblasti našeho zdraví a stravování?

  • Jogurt je cenným zdrojem vápníku pro naše kosti, zuby a svaly – v kelímku (150 g) bílého jogurtu je obsaženo kolem 200 mg, což je ¼ průměru minimální doporučené denní dávky (800 mg).
  • Bílý jogurt obsahuje plnohodnotné bílkoviny, které potřebujeme pro tělesný růst, stavbu svalů, obranyschopnost organismu, produkci hormonů, enzymů a celkový tělesný rozvoj.
  • Probiotické a jogurtové kultury příznivě působí na sliznici střeva. Naše střevo je jedním z nejdůležitějších orgánů, ve kterém se nachází imunitní buňky důležité pro obranyschopnost organismu. Tyto kultury podporují pak rovnováhu mezi bakteriemi ve střevě.
  • Bílý jogurt je vhodný po užívání antibiotik pro vyrovnání střevní mikroflóry.
  • A vhodnou každodenní potravinou při redukční formě jídelníčku, pro kojící ženy, pro diabetiky, sportovce, děti, ale i starší osoby.
  • Je to potravina, kterou při dobré toleranci můžeme mít v jídelníčku každý den.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak vybrat ten nejvhodnější bílý jogurt

Při nákupu bílého jogurtu dbáme na tato kritéria výběru

  • Bílý jogurt by měl být složen z mléka a jogurtové kultury. Některé bílé jogurty obsahují i další přidané vhodné bifidobakterie a laktobacily. Chutné jsou i jogurty, které zrají přímo v kelímku nebo skleničce.
  • Z výživového hlediska je vhodný jogurt s obsahem tuku do 4 %. Jogurty smetanové jsou velmi chutné, ale myslete na to, že na 100 g obsahují i 10 % živočišného tuku a více. Ve 150g kelímku jogurtu se tak může vyskytovat i kolem 15 g.
  • Jestliže najdete jogurt s dalšími složkami, jako jsou umělá sladidla, glukózo-fruktózový sirup, barviva nebo různé typy škrobů (modifikovaný atp.), tak takový jogurt nechte v regálu ležet dál. Nejedná se o kvalitní druh jogurtu.
  • Pozor i na ovocné jogurty. Ovocný jogurt obsahuje v průměru kolem 12 g cukrů na 100 g. Pokud sníte 150g ovocný jogurt, rázem do sebe dostanete 18 g cukru (z toho je cca 7 g mléčný cukr – laktóza, zbylých 11 g je cukr přidaný. To jsou minimálně 2 – 2,5 kostky cukru!). Pokud máte chuť na ovocný či sladký jogurt, tak si kupte bílý jogurt a doma si do něj přidejte čerstvé ovoce nebo lžičku hořkého kakaa, pravou vanilku, domácí džem, lžičku javorového sirupu. Ušetříte si tak zbytečnosti do těla, ale i peníze v peněžence.
  • Pozor na výrobky, které nesou označení „jogurtový dezert“, „jogurt s příchutí“ nebo jogurty s přídavkem různých lentilek, křupinek apod. S kvalitním jogurtem už to nemá nic společného! Vždy čtěte složení produktu, nejen nutriční hodnoty!
  • Pokud je to možné, upřednostňujte jogurty vyrobené z mléka od krav krmených trávou nebo z ekologických farem. Jejich mléko obsahuje lepší skladbu tuků (obvykle se pyšní více omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami).
  • Farmářské bílé jogurty jsou velmi vhodné, protože vynikají výraznou chutí. Jsou často vyráběny tradičními metodami a z čerstvého mléka, což znamená, že nejsou tak tepelně zpracovány jako průmyslově vyráběné jogurty. To přispívá k jejich kratší době trvanlivosti, která může být obvykle několik dní až týden. Po uplynutí této doby se mohou začít kazit kvůli přirozenému růstu mikroorganismů. Proto nečekejte, že vám jogurt od farmáře vydrží v ledničce několik týdnů jako jogurt ze supermarketu.
  • Pokud preferujete hustější jogurty s vyšším zastoupením bílkovin, pak hledejte jogurty s označením „řecký“. Tyto jogurty jsou hustší díky procesu odstranění syrovátky. Jejich složení se ale v základu neliší.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak vybrat ten nejvhodnější bílý jogurt

Rozdíl mezi bílým jogurtem, řeckým jogurtem, jogurtem „řeckého typu“ a skyrem

Bílý jogurt

Jogurt, jak ho známe v našem českém pojetí. Je krémový, jemný a se stabilním množstvím bílkovin (+- 4 g) a sacharidů (+- 4,5 g) na 100 g, ale s různým obsahem tuku (3,5 %, 10 % atp.).

Řecký jogurt

Jedná se o hustý jogurt s vyšším obsahem bílkovin vyrobený odstraněním syrovátky. Obsah bílkovin se pohybuje mezi 6 – 10 g/100 g a obsah tuku je různý (0,1 %, 1 %, 5 %, 10 %).

Jogurt řeckého typu

V našich obchodech je také běžný a jedná se o průmyslovější verzi řeckého jogurtu, která bývá často zahušťována přidanými látkami, které mají napodobit konzistenci pravého řeckého jogurtu.

Skyr

I skyr je potravinou podobnou bílému jogurtu, ale má zase svoje specifické znaky. Skyr pochází z Islandu a vyrábí se obvykle z odstředěného mléka. Mléko je zahřáto a fermentováno specifickými bakteriemi. Poté se odstraní syrovátka a díky tomu je skyr ještě hustější než řecký jogurt. Skyr vyniká nízkým obsahem tuku (cca 0,1 – 0,5 %) a vysokým obsahem bílkovin (cca 12 g bílkovin na 100 g výrobku).

Závěrem…

Pokud nemáte zdravotní indikaci, která by vám konzumaci bílého jogurtu, řeckého jogurtu nebo skyru znemožňovala, určitě vám tyto formy ke každodenní konzumaci jedině doporučuji. Jsou to potraviny, které se dají připravit jak nasladko (s ovocem, ořechy, vločkami…), tak naslano ve formě dipů nebo přídavků do salátů či pomazánek.

Zásadní je ode mě rada, abyste dříve než na nutriční hodnoty, koukali na složení a původ produktu. To jsou stěžejní faktory při výběru kvality výrobku.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: AI (umělá inteligence) jako pomoc při navrhování jídelníčků?

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: AI (umělá inteligence) jako pomoc při navrhování jídelníčků?

Zažíváme další technologický přerod. Do našich každodenních životů začíná vstupovat umělá inteligence (AI). Řada z nás ji asi již vyzkoušela v podobě platforem na tvorbu textů, obrázků, návodů, ale i pomoci ve stravování.

Možná jste si i vy již nechali od umělé inteligence (AI) sestavit jídelníček, navrhnout recepty nebo zodpovědět dotazy týkající se výživy. Proto jsem se – jako nutriční terapeutka – rozhodla napsat, jak jsem si s ní hrála já.

Celý článek 23.6.2023 0

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

13.6.2024 Články, Recepty a výživa

Související články

Nejsou dnes jídla chudých spíše pro bohaté?

Nejsou dnes jídla chudých spíše pro bohaté?

Některé potraviny kdysi měly přízvisko „jídlo chudých“. Znamenalo to, že o takové pokrmy výše postavení pánové a dámy neměli zájem, neb takových bylo hodně a za lacino. Dokonce z toho vycházela a vychází i postní tradice.

Platí to i dnes?

Celý článek 16.6.2024

Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – klady a zápory v kostce

Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – klady a zápory v kostce

Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – oblíbená sladidla zejména u lidí, kteří si hlídají příjem. A často také velmi diskutovaná sladidla, jako ostatně vše, co je spojené s výživou a hubnutím. 

Nikdy nic není jen černé, nebo jen bílé, a proto je dobré vědět, že každé z těchto sladidel má své specifické výhody a nevýhody.

Celý článek 10.6.2024