Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Irena o změně jídelníčku s aplikací Kalorické Tabulky: Nevěřila jsem, že mohu zhubnout, když tolik jím

Moje proměna začala v květnu roku 2022, kdy mi váha dosáhla při výšce 182 cm na 120 kg.

Bylo mi padesát a já se rozhodla s tím něco udělat.

Irena o změně jídelníčku s aplikací Kalorické Tabulky: Nevěřila jsem, že mohu zhubnout, když tolik jím

Postavu jsem měla vždycky průměrnou. Ale jak šly roky, tak mi nenápadně a plíživě přibývala kila. Nic drastického, ale každý rok jsem byla těžší a těžší. Dělala jsem si vždy srandu a říkala, že to a to se stalo „před dvaceti roky a dvaceti kily“.

No a pak před čtyřicítkou mi diagnostikovali poruchu štítné žlázy a do toho jsem měla i hormonální problémy, takže se mi přírůstek váhy docela vymkl kontrole. Samozřejmě nějaké pokusy o hubnutí byly. Ale nejsem typ člověka, který by vydržel hladovět. A dieta typu „dvě vajíčka natvrdo a suchar“ není nic pro mě. To zkrátka nevydržím, musím jíst. Jinak je mi zle od žaludku.

Jak roky přibývaly, tak najednou to už nebylo ve stylu „před dvaceti lety a dvaceti kily“, ale „dvaceti pěti a třiceti kily“. Když mi váha ukázala 100 kg, tak jsem se přestala vážit, protože se nebudu stresovat něčím, co nemohu ovlivnit. Smířila jsem se s tím, že jsem tlustá. Za svoji postavu jsem se sice styděla, ale nenašla jsem způsob, jak zhubnout.

Sportování mě nebavilo – člověk se u toho zpotí, navíc jsem byla bez energie a neustále unavená. Současné sedavé zaměstnání, do kterého jezdím autem, mi taky v hubnutí nepomáhalo. A můj způsob stravování, když se nyní podívám z pohledu aplikace Kalorické Tabulky zpětně, byl jedna velká katastrofa.

Impuls k hubnutí však přišel, když jsem si jednoho dne chtěla ostříhat nehty na nohou a přes velké břicho to šlo opravdu špatně. Hned jsem si představila, jak budu tímto tempem vypadat za dalších pár let. A jaké potíže mi budou dělat běžné každodenní činnosti.

Akce v kostýmech: Vždycky chci jít za princeznu, ale i prostý lid je potřeba, směje se Irena.
Akce v kostýmech: Vždycky chci jít za princeznu, ale i prostý lid je potřeba, směje se Irena.

Bylo třeba s tím něco udělat. Věděla jsem, že syn mé kamarádky, který se zabývá zdravou výživou a fitness, jí sestavil dietu, při které krásně zhubla a neměla hlad. Když to dala ona, tak tu dietu chci taky, pomyslela jsem si a požádala o pomoc. To jsem ovšem netušila, že to není dieta, ale že jde o celkovou změnu stravy a životního stylu. A hlavně, že ta změna bude trvalá.

Doporučil mi stáhnout si aplikaci Kalorické Tabulky a podle mých oblíbených potravin mi sestavil vzorový jídelníček na čtyři dny. A tak jsem začala na prahu padesátky hubnout na výchozí váze 120,5 kg.

Nebudu lhát – měla jsem velký problém všechno ujíst, naučit se snídat a hlavně o jídle přemýšlet, plánovat dopředu, krabičkovat. Vlastně jsem pořád musela myslet na jídlo – co koupit, co budu vařit, aby byla všechna kolečka ve zmíněné aplikaci zelená. Myslela jsem, že to nedám. Kde na to brát čas a energii? A také jsem měla pochybnosti o tom, zda mohu vůbec zhubnout, když takhle pořád jím a navíc takové množství.

To přece nejde.

Ale šlo – první kila zmizela rychle a já si najednou s překvapením uvědomila, že mám najednou víc energie, zlepšila se mi pleť, spánek. Už nebyl problém jít večer na procházku a začít se trochu hýbat. Přidávala jsem postupně procházky a chodila do šestého patra pěšky. Poprvé to byl horor, ale dnes to vyběhnu i s nákupem.

Začalo mě to celé velmi bavit – hrát si s poměry, plánovat jídelníček dopředu, zkrátka takové potravinové puzzle, v kterém skládáte dílky dohromady, až vyjde konečný obraz.

Porovnávací – rozdíl 1 rok (vlevo vloni 88 kg a dnes 81 kg) a „jen“ 7 kg. Váha není úplně směrodatná, má cenu se měřit a hlavně fotit.
Porovnávací – rozdíl 1 rok (vlevo vloni 88 kg a dnes 81 kg) a „jen“ 7 kg. Váha není úplně směrodatná, má cenu se měřit a hlavně fotit.

Úplně jsem tomu propadla a málem se mi rozvinula závislost na zelených kolečkách. Jela jsem v tomto módu asi dva měsíce, kila šla krásně dolů a já se cítila skvěle. Byla jsem na sebe pyšná. Naštěstí jsem měla podporu a rádce ve svém kamarádovi, výživovém poradci, který mě včas zarazil, abych nespadla do nezdravé závislosti, a vysvětlil mi, že nejsou důležitá jen každodenní zelená kolečka, ale že můžu i zahřešit a občas si dát na oslavě dort nebo skleničku vína. Že se nic nestane, když budu mít jeden den ta kolečka prostě červená. Stejně tak o dovolené prý mohu Tabulky vypustit a užívat si. Jen je důležité se vrátit potom zpět na značky. Otevřel mi v mnohém oči.

Moje bilance vypadá takto: Po 22 měsících jsem shodila 40 kg, vážím teď plus mínus 80 kg. Bohužel jsem zhubnula přes hrudník 30 cm, ale bohudík v pase o 33 cm. Takže to je hromada cm, které mi zmizely. A jsem za to ráda.

Hubla jsem bez hladu a udržitelně. Ze začátku jsem hubla třeba 5 kilo za měsíc, ale bylo i období, kdy jsem za dva měsíce neshodila ani deko, ale šly dolů jen centimetry. Naučila jsem se to brát tak, jak to je – že každé kilo a centimetr dolů jsou dobré, ale není třeba se hroutit se z toho, když se hubnutí zastavilo. Chtěla jsem původně zhubnout alespoň 10 kilo, takže každé kilo navíc bylo bonus. A tak to beru pořád.

Kalorické Tabulky mě naučily se správně stravovat, přemýšlet o jídle a skladbě potravin, o jejich výživové hodnotě. Nebojím se dát, na co mám chuť, ale v rozumné formě. Nesmažím třeba jídlo v litrech oleje, ale jen orestuji nebo udělám v horkovzdušné troubě. Pro inspiraci chodím do skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kam lidé přidávají své jídelníčky a recepty.


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

26.6.2024 redakce Články, Jak zhubnout

Z archivu

Andrea: Mám ráda splněná zelená kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky a také mě baví zapisování vytvořených receptů

Pojďte se s námi začíst do skvělého příběhu, který pro vás na požádání sepsala paní Andrea, maminka dvou úžasných holčiček.

Je jí 33 let a pracuje jako ředitelka mateřské školy. K hubnutí se odhodlala před dvěma roky, kdy prý měla sama sebe dost.

Celý článek 13.12.2022

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner