Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Výživový poradce Pavel Furch: Jak si upravit jídelníček v horkých dnech

Když jsou venku vysoké teploty, mnoha lidem dělá problém normálně jíst a nejraději by byli jen o vodě.

Je ale přínosné vůbec nejíst?

Výživový poradce Pavel Furch: Jak si upravit jídelníček v horkých dnech

Když už se v těchto vedrech úplně nedaří jíst, tak je dobré si alespoň pohlídat bílkoviny a přijmout jich dostatečné množství. Bílkoviny jsou totiž důležité pro ochranu svalové hmoty, kterou ztrácet rozhodně nechceme.

Hladovět také úplně nechceme – na jednu stranu bychom tím sice ulehčili svému trávení, ale na stranu druhou se nedostatek živin a přijaté energie pro chod těla může projevit ještě vyšší únavou. Pokud by to bylo krátkodobé, nic zásadního se nestane, ale v případě, že by se jednalo o delší období, tak to není žádoucí.

Nezapomínejte samozřejmě na pitný režim – ne až při pocitu žízně, to už je často pozdě. Ideálně bychom měli přijmout 35 ml tekutin na kg optimální hmotnosti, v horkých dnech je vhodné objem tekutin navýšit (určitě zohlednit i sportovní aktivity, kdy dehydratací klesá výkonnost). Nedostatečný příjem tekutin může navyšovat zadržování tekutin v těle. Nápoje by měly být ideálně pokojové teploty, při pití ledových nápojů se ještě více orosíme vlivem vyrovnávání teploty těla.

Ideální je se vyhnout těžkým jídlům (smažené, vepřo knedlo zelo…). Také některá ostrá jídla (chilli a podobně) mohou v horku ještě více zvyšovat pocit horka (může za to v nich obsažený kapsaicin).

Opatrně rovněž s množstvím soli, kdy její vyšší množství může podporovat zadržování tekutin – na druhou stranu pocením a sportováním v horku máme vyšší výdej sodíku.

Konkrétní tipy pro jídelníček v horkých letních dnech

Konkrétní tipy pro jídelníček v horkých letních dnech

Lehčeji stravitelné bílkoviny najdete např. v nízkotučných mléčných výrobcích s vyšším obsahem bílkovin (řecký jogurt, skyr, vaničkový odtučněný tvaroh), kvalitní šunce. Bílkoviny jsou také v mléčných výrobcích, sýrech (eidam, cottage, mozzarella), luštěninách, masu, vejcích, rybách

Přijaté kalorie lze nahnat krátkodobě zvýšením tuků, neboť tuky jsou dvakrát kaloričtější než sacharidy, a přijmeme tak menší množství jídla co do objemu. Ideální je samozřejmě volit zdravější zdroje tuků.

Na čem si pochutnat

Zeleninový salát s tuňákem, mozzarellou light, vejcem, eidamem, do toho přidat kvalitní olej (řepkový, olivový extra panenský, lněný, konopný) a třeba i různá semínka (lněné, konopné, chia…), případně různé ořechy se dají jen tak zobat.

Konkrétní tipy pro jídelníček v horkých letních dnech

Máte-li problém přijímat v horku jídlo, lze například bílkoviny nouzově přijmout v tekuté podobě, kdy rozmixujete tvaroh/skyr/řecký jogurt s bobulovým či jiným ovocem, ořechy, popř. i s ovesnými vločkami.

Každý jsme jiný, mně chutná takřka vždy – i když je venku pořádné horko, ale ze své praxe vím, že mnoho lidí tento problém skutečně řeší. Pokud mezi ně patříte i vy, zkuste výše zmíněné rady využít – zdravě, chutně, jednoduše.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com

Pavel Furch, DiS.

ww.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy
29.6.2024 Pavel Furch, DiS. Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Pavel Furch: Je dovolená postrach zelených koleček v aplikaci Kalorické Tabulky, nebo čas na odpočinek?

Šplouchání vln, blankytné azurové moře, horské túry, pohodové grilování v kempu. Konečně jsme se opět dočkali oblíbeného období dovolených, odpočinku, relaxu.

Ale…

Celý článek 3.7.2023

Související články

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si najít čas na sebe, když potřebujete zhubnout

K sepsání tohoto článku mě dovedly opět zkušenosti z mojí nutriční poradny.

Díky rozhovorům s řadou klientů totiž vím, že hodně lidí by si přálo zdravě hubnout, lépe jíst a více se hýbat a dobře spát, ale prostě a jednoduše jim na to prý nezbývá čas.

Celý článek 9.10.2024

PhDr. Olga Běhounková, Ph.D.: Pohyb jako klíč ke zdraví aneb jak nebýt sumkou

Sumky jsou podobné pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.

Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.

Celý článek 4.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner