Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Hellča Vávrová: Jak dosáhnout vnitřní spokojenosti při hubnutí

Když se řekne „hubnutí“, většina lidí si představí striktní diety, hodiny strávené v posilovně a neustálé sledování hodnoty, kterou ukazuje váha.

Co však často uniká pozornosti, je psychologická stránka celého procesu.

V naší snaze dosáhnout ideální postavy často zapomínáme na to nejdůležitější – na sebe. Jaký má smysl zhubnout, když se přitom necítíme šťastní a spokojení?

Hellča Vávrová: Jak dosáhnout vnitřní spokojenosti při hubnutí

Hubnutí představuje nejen fyzickou proměnu, ale také hlubokou změnu vnitřní. Mnoho z nás si možná řekne, že to je jen další klišé, ale realita je taková, že bez vnitřní spokojenosti a klidu je hubnutí mnohem těžší. Pojďme se podívat na to, proč je vnitřní spokojenost tak důležitá a jak ji můžeme dosáhnout?

Zdravé hubnutí znamená, že se rozhodneme změnit svůj životní styl, nejen kvůli vzhledu, ale i kvůli našemu zdraví, včetně toho duševního. Tento přístup nám umožňuje nalézt rovnováhu mezi tělem a myslí. Je to cesta, která nás vede k poznání sebe sama, k získání sebevědomí a k dosažení vnitřního míru.

Představte si redukci jako horskou túru. Na začátku jste možná nadšení, plní energie a odhodlání. Cesta je ale dlouhá a náročná. Přijdou chvíle, kdy budete unavení, možná i frustrovaní. Ale pokud budete vědět, že na konci vás čeká nádherný výhled a pocit dosažení něčeho velkého, neztratíte motivaci.

Jak psychika ovlivňuje hubnutí?

Psychika hraje klíčovou roli v procesu hubnutí. Pokud jsme spokojení a šťastní, máme tendenci dělat lepší rozhodnutí, a to nejen ve výběru jídla, ale i v celkovém životním stylu. Na druhou stranu, pokud jsme ve stresu nebo depresivní, často saháme po nezdravých potravinách jako formě útěchy. Stres také zvyšuje hladinu kortizolu, což může zpomalovat metabolismus a podporovat ukládání tuku.

Jak psychika ovlivňuje hubnutí?

Osobní spokojenost, klid a psychická pohoda jsou klíčovými faktory nejen pro úspěšné hubnutí, ale i pro dlouhodobé udržení zdravého životního stylu. Představte si svou mysl jako zahradu. Pokud o ni nepečujete, plevel (negativní myšlenky) začne dusit květiny (pozitivní myšlení). Proto je důležité věnovat se nejen tělu, ale i duši.

Jak dosáhnout vnitřní spokojenosti?

  1. Sebepoznání: Zkuste si každý den vyhradit chvíli jen pro sebe, kdy budete přemýšlet o tom, co vám přináší radost a co vás trápí. Může to být práce na zahrádce nebo procházka v přírodě.
  2. Stanovte si realistické cíle: Nemějte na sebe přehnané požadavky. Cíle by měly být dosažitelné a měly by vás motivovat, ne stresovat. Každý malý krok, který uděláte, je krokem k dosažení vašeho hlavního cíle.
  3. Najděte podporu: Nemusíte v tom být sami. Najděte si přátele nebo rodinné příslušníky, kteří vás podpoří. Můžete také zvážit konzultaci s výživovým poradcem nebo psychologem, kteří vám pomohou najít rovnováhu. Zkrátka ve dvou se to lépe táhne.
  4. Věnujte se svým zájmům: Najděte si čas na to, co vás baví a naplňuje. Ať už je to čtení, malování, sport nebo jiná aktivita, důležité je mít něco, co vás těší a pomáhá vám relaxovat.
  5. Přijměte své tělo: Uvědomte si, že vaše tělo je jedinečné a krásné a zvládlo překonat už několik překážek. Pracujte na tom, abyste se cítili dobře ve své vlastní kůži a nezapomínejte, že každý má jinou cestu a tempo. Pevné zdraví by mělo být hlavním cílem.
  6. Fyzická aktivita pro radost: Najděte si pohyb, který vás baví a který vám přináší radost. Ať už je to tanec, jóga, běh nebo plavání, důležité je, abyste se při cvičení cítili dobře a užívali si ho.
  7. Pozitivní afirmace: Každý den si připomeňte, že jste silní a schopní. Používejte pozitivní afirmace, které vás povzbudí a dodají vám sebevědomí. Já nejradši používám tuto: „Nečekej, až skončí déšť, ale nauč se tančit mezi kapkami.“
  8. Zdravé vztahy: Obklopte se lidmi, kteří vás podporují a motivují. Vyhýbejte se toxickým vztahům, které vás stahují dolů. Vaše okolí hraje velkou roli ve vašem psychickém zdraví a úspěchu.

Implementace těchto úkolů do vašeho každodenního života může být náročná, ale je to investice, která se vyplatí. Klíčem ke zdravému hubnutí je totiž nejen fyzická aktivita a strava, ale také vnitřní spokojenost a klid. Když se budete cítit dobře ve svém nitru, bude pro vás mnohem snazší dosáhnout svých cílů a udržet si je dlouhodobě.

Jak dosáhnout vnitřní spokojenosti?

Pamatujte, že zdravý životní styl a s ním spojené i hubnutí je cesta, nikoliv cílová stanice. A na této cestě je důležité pečovat nejen o své tělo, ale i o svou mysl. Buďte trpěliví, laskaví k sobě a nezapomeňte, že vaše duševní pohoda je tím nejdůležitějším klíčem k úspěchu.

Praktický tip na závěr

Ze své praxe poradce pro výživu vím, že lidem (nejen v začátcích) pomáhá vést si o svých osobních výzvách v rámci změny životního stylu záznamy. Odškrtnout si splněný úkol v podobě vypité sklenice vody či uvědomění si vděčnosti naplní člověka radostí a odhodláním pokračovat dál.

foto: cz.depositphotos.com

Hellča Vávrová

cobuduzasvarit.cz

  • Certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci, který nevnucuje žádné „zázračné“ a předražené doplňky ani striktní diety.
  • Pomůže vám zhubnout zdravě, udržitelně a s radostí.
  • Naučí vás stravovat vyváženě a jednoduše.
  • Dokáže vám, že jídlo je radost a láska.
  • Kontakt: vavrovahelena7@gmail.com
27.8.2024 Hellča Vávrová Články, Jak zhubnout

Z archivu

Jak se skutečně stravuje výživová poradkyně, máma od rodiny?

V představě většiny lidí je výživová poradkyně ztělesněním dokonale vyváženého zdravého života. Představujeme si ji, jak si připravuje podklady pro cvičení, zatímco si mixuje zelené smoothie.

Ale jaký je skutečný život výživové poradkyně, která je také matkou a zároveň podnikatelkou?

Celý článek 2.11.2023

Související články

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner