Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak využít alobal nejen v kuchyni

Vždycky jsem měl dilema, jestli a jak fungují u alobalu ta matná a lesklá strana.

Až se mi ta otázka vrátila nečekaně ve zcela jiné podobě než při vaření.

Jak využít alobal nejen v kuchyni

Drobná odbočka přes kadidla

Začnu odbočkou. Alobal se využívá především v kuchyni, ale tentokrát jsem jej potřeboval využít jinak. Existuje hodně domácností, kde se snaží provonět si domov aroma lampičkami nebo vonnými tyčinkami. Jiní používají kadidlo. Které mám od určité době také v oblibě, protože hodně uklidňuje a dobře se při jeho vůni pracuje.

Kadidlo se dá pálit přímo na uhlíku ve speciální nádobě, ale najdete i alternativní možnosti. Jednou z nich je kadidelnice s nastavitelnou výškou misky, pod níž se zapaluje čajová svíčka. Kadidlo se pak pálí pomaleji, nedělá takový kouř, jaký vzniká při použití uhlíku, a provoní domácnost podobně jako aroma lampička, jen trochu intenzivněji.

V misce samotné se nachází mřížka, na kterou se dává samotné kadidlo. Jenže to se působením ohně roztaví. Což způsobí, že miska je pak od kadidla špinavá a kapky roztaveného kadidla vám kapou dolů do čajové svíčky. Proto se na vyložení misky používá alobal (a už jsme u něj!) a teprve na něj se položí kadidlo. Když se kadidlo roztaví, zůstane roztavenina na alobalu. Který po zchladnutí můžete vyhodit.

Tohle přesně jsem potřeboval použít. Jenže jsem tam stál, držel alobal v ruce a absolutně netušil, kterou stranou jej tam položit. Lesklou, nebo matnou dolů?

Jak využít alobal nejen v kuchyni

Použít lesklou, nebo matnou stranou?

Ve zkratce:

  • matná strana teplo propouští,
  • lesklá strana teplo odráží.

Slovo alobal je zkratka z Al a obal. Přičemž Al je značka aluminia, tedy hliníku. Protože alobal je hliník, rozválcovaný na tenko. Strana, u níž se válec dotýká hliníku, je ta lesklá strana. Vyznačuje se tím, že teplo odráží. Matná strana teplo propouští. Tato odrazivost se nejvíce projevuje při přenosu tepla sáláním. A platí samozřejmě pouze v případě, kdy se alobal nedotýká žádného dalšího kovu, protože pak celý funguje jako vodič tepla.

Co to znamená v praxi? Pokud dám do kadidelnice alobal lesklou stranou ke svíčce, kadidlo se nijak moc rozpouštět nebude. Podobně u vaření – matnou stranu směřujte ke zdroji tepla. Pokud třeba děláte v troubě nějaké jídlo v alobalu, zabalte je matnou stranou alobalu ven. Pokud chcete, aby již hotové jídlo zůstalo dlouho teplé, zabalte je nebo pokryjte alobalem lesklou stranou ven.

Jedinou nevýhodou hliníku je, že nesmí přijít do kontaktu s kyselinou, a to ani slabou, protože se v ní rozpouští.

Alobal jako obal – a účinky na zdraví

Do 50. let minulého století se na balení potravin používal staniol, což byla fólie z rozválcovaného cínu. Byla však dražší než alobal, navíc jídlo v něm zabalené chutnalo právě tak trochu po cínu.

Nám třeba do alobalu balí moje maminka na cesty s dětmi řízek – a ten pak vydrží při našem několikahodinovém přesunu domů skutečně teplý. A nemá hliníkovou chuť. (Maminka ještě předtím řízek zabalí do ubrousku, ten nasaje mastnotu.) Alobal má navíc tu dobrou vlastnost, že se jídlo v něm zabalené nezapaří.

Jedinou nevýhodou hliníku je, že nesmí přijít do kontaktu s kyselinou, a to ani slabou, protože se v ní rozpouští. Podobně reaguje se solemi. Proto nejde alobal použít na balení třeba citrónů, kyselých okurek nebo čehokoliv s octem, ale ani plátků sýra.

Pokud jde o účinek na zdraví, proběhlo několik studií v Evropě i USA a shodují se v tom, že hliník není karcinogen, běžná úroveň hliníku (pod 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti) nemá vliv na zdraví a hliník, který se dostane do těla, je vyloučen močí nebo exkrementy.

Další využití alobalu

Nejen tepelná izolace

Alobal se používá v saunách pro lepší udržení tepla v místnosti, nebo jej najdete za radiátory, kde přilepený lesklou stranou ven odráží teplo od zdí do místnosti. Používá se i na stínění kabelů.

Z několika vrstev alobalu jde rychle vymodelovat tácek, misku, provizorní talířek

Rychlé nádobí

Z několika vrstev alobalu jde rychle vymodelovat tácek, misku, provizorní talířek, lžičku, košíček, kornout, trychtýř, pánvičku, provizorní víčko sklenice či láhve… Záleží na vaší fantazii. Protože má alobal nepřilnavý povrch, dá se použít místo pečícího papíru.

Drátěnka

Vyzkoušel jsem – a úspěšně – i radu použít do kuličky zmuchlaný alobal jako drátěnku (protože tu jsme zrovna doma neměli) při mytí nádobí, když se mi připálilo v kastrůlku jídlo. Na „jemnější“ nádobí se však samozřejmě nehodí, poškrábal by je.

Brousek

Tuhle fintu ozkoušenou nemám, ale obdobně jako u drátěnky zmuchlejte alobal do kuličky a naostřete přes ni nože nebo nůžky. Případně se radí naskládat asi osm kousků alobalu na sebe a ty nůžkami prostříhat – tím se naostří.

u kadeřnice se alobal používá na melíry

U kadeřnice

Dámy jistě vědí, že u kadeřnice se alobal používá na melíry. Některé kadeřnice jej používají i jako provizorní natáčky.

Na zahrádce

Proužky alobalu hodně zahrádkářů používá na plašení nežádoucího hmyzu nebo na odrážení slunečního světa na potřebné záhonky, jež by jinak byly většinu dne ve stínu.

Při malování obrázků / obrazů

Nedávno na tvořivé dílně nám dávali na alobal jednotlivé potřebné barvy pro malování obrazu. Alobal tak fungoval jako variabilnější malířská paleta. Podobně ale nejspíš půjde využít alobal i při odkládání štětky při malování zdí nebo nábytku.

Kadidelnice

Jo a abych nezapomněl, taky se hodí do nastavovací kadidelnice do misky nad čajovou svíčkou.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

12.8.2024 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Na co si dávat pozor při vaření, aby nás nebolela záda, radí pohybový specialista Daniel Müller

V rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.

Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?

Celý článek 11.3.2021

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner