Na co si dávat pozor při vaření, aby nás nebolela záda, radí pohybový specialista Daniel Müller
V rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.
Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?
Vždycky jsem měl dilema, jestli a jak fungují u alobalu ta matná a lesklá strana.
Až se mi ta otázka vrátila nečekaně ve zcela jiné podobě než při vaření.
Začnu odbočkou. Alobal se využívá především v kuchyni, ale tentokrát jsem jej potřeboval využít jinak. Existuje hodně domácností, kde se snaží provonět si domov aroma lampičkami nebo vonnými tyčinkami. Jiní používají kadidlo. Které mám od určité době také v oblibě, protože hodně uklidňuje a dobře se při jeho vůni pracuje.
Kadidlo se dá pálit přímo na uhlíku ve speciální nádobě, ale najdete i alternativní možnosti. Jednou z nich je kadidelnice s nastavitelnou výškou misky, pod níž se zapaluje čajová svíčka. Kadidlo se pak pálí pomaleji, nedělá takový kouř, jaký vzniká při použití uhlíku, a provoní domácnost podobně jako aroma lampička, jen trochu intenzivněji.
V misce samotné se nachází mřížka, na kterou se dává samotné kadidlo. Jenže to se působením ohně roztaví. Což způsobí, že miska je pak od kadidla špinavá a kapky roztaveného kadidla vám kapou dolů do čajové svíčky. Proto se na vyložení misky používá alobal (a už jsme u něj!) a teprve na něj se položí kadidlo. Když se kadidlo roztaví, zůstane roztavenina na alobalu. Který po zchladnutí můžete vyhodit.
Tohle přesně jsem potřeboval použít. Jenže jsem tam stál, držel alobal v ruce a absolutně netušil, kterou stranou jej tam položit. Lesklou, nebo matnou dolů?
Ve zkratce:
Slovo alobal je zkratka z Al a obal. Přičemž Al je značka aluminia, tedy hliníku. Protože alobal je hliník, rozválcovaný na tenko. Strana, u níž se válec dotýká hliníku, je ta lesklá strana. Vyznačuje se tím, že teplo odráží. Matná strana teplo propouští. Tato odrazivost se nejvíce projevuje při přenosu tepla sáláním. A platí samozřejmě pouze v případě, kdy se alobal nedotýká žádného dalšího kovu, protože pak celý funguje jako vodič tepla.
Co to znamená v praxi? Pokud dám do kadidelnice alobal lesklou stranou ke svíčce, kadidlo se nijak moc rozpouštět nebude. Podobně u vaření – matnou stranu směřujte ke zdroji tepla. Pokud třeba děláte v troubě nějaké jídlo v alobalu, zabalte je matnou stranou alobalu ven. Pokud chcete, aby již hotové jídlo zůstalo dlouho teplé, zabalte je nebo pokryjte alobalem lesklou stranou ven.
Do 50. let minulého století se na balení potravin používal staniol, což byla fólie z rozválcovaného cínu. Byla však dražší než alobal, navíc jídlo v něm zabalené chutnalo právě tak trochu po cínu.
Nám třeba do alobalu balí moje maminka na cesty s dětmi řízek – a ten pak vydrží při našem několikahodinovém přesunu domů skutečně teplý. A nemá hliníkovou chuť. (Maminka ještě předtím řízek zabalí do ubrousku, ten nasaje mastnotu.) Alobal má navíc tu dobrou vlastnost, že se jídlo v něm zabalené nezapaří.
Jedinou nevýhodou hliníku je, že nesmí přijít do kontaktu s kyselinou, a to ani slabou, protože se v ní rozpouští. Podobně reaguje se solemi. Proto nejde alobal použít na balení třeba citrónů, kyselých okurek nebo čehokoliv s octem, ale ani plátků sýra.
Pokud jde o účinek na zdraví, proběhlo několik studií v Evropě i USA a shodují se v tom, že hliník není karcinogen, běžná úroveň hliníku (pod 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti) nemá vliv na zdraví a hliník, který se dostane do těla, je vyloučen močí nebo exkrementy.
Alobal se používá v saunách pro lepší udržení tepla v místnosti, nebo jej najdete za radiátory, kde přilepený lesklou stranou ven odráží teplo od zdí do místnosti. Používá se i na stínění kabelů.
Z několika vrstev alobalu jde rychle vymodelovat tácek, misku, provizorní talířek, lžičku, košíček, kornout, trychtýř, pánvičku, provizorní víčko sklenice či láhve… Záleží na vaší fantazii. Protože má alobal nepřilnavý povrch, dá se použít místo pečícího papíru.
Vyzkoušel jsem – a úspěšně – i radu použít do kuličky zmuchlaný alobal jako drátěnku (protože tu jsme zrovna doma neměli) při mytí nádobí, když se mi připálilo v kastrůlku jídlo. Na „jemnější“ nádobí se však samozřejmě nehodí, poškrábal by je.
Tuhle fintu ozkoušenou nemám, ale obdobně jako u drátěnky zmuchlejte alobal do kuličky a naostřete přes ni nože nebo nůžky. Případně se radí naskládat asi osm kousků alobalu na sebe a ty nůžkami prostříhat – tím se naostří.
Dámy jistě vědí, že u kadeřnice se alobal používá na melíry. Některé kadeřnice jej používají i jako provizorní natáčky.
Proužky alobalu hodně zahrádkářů používá na plašení nežádoucího hmyzu nebo na odrážení slunečního světa na potřebné záhonky, jež by jinak byly většinu dne ve stínu.
Nedávno na tvořivé dílně nám dávali na alobal jednotlivé potřebné barvy pro malování obrazu. Alobal tak fungoval jako variabilnější malířská paleta. Podobně ale nejspíš půjde využít alobal i při odkládání štětky při malování zdí nebo nábytku.
Jo a abych nezapomněl, taky se hodí do nastavovací kadidelnice do misky nad čajovou svíčkou.
ilustrační foto: cz.depositphotos.com
V rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.
Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?
Celý článek 11.3.2021
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
Celý článek 13.11.2024
Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.
Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?
Celý článek 10.11.2024
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Celý článek 6.11.2024