Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak využít alobal nejen v kuchyni

Vždycky jsem měl dilema, jestli a jak fungují u alobalu ta matná a lesklá strana.

Až se mi ta otázka vrátila nečekaně ve zcela jiné podobě než při vaření.

Jak využít alobal nejen v kuchyni

Drobná odbočka přes kadidla

Začnu odbočkou. Alobal se využívá především v kuchyni, ale tentokrát jsem jej potřeboval využít jinak. Existuje hodně domácností, kde se snaží provonět si domov aroma lampičkami nebo vonnými tyčinkami. Jiní používají kadidlo. Které mám od určité době také v oblibě, protože hodně uklidňuje a dobře se při jeho vůni pracuje.

Kadidlo se dá pálit přímo na uhlíku ve speciální nádobě, ale najdete i alternativní možnosti. Jednou z nich je kadidelnice s nastavitelnou výškou misky, pod níž se zapaluje čajová svíčka. Kadidlo se pak pálí pomaleji, nedělá takový kouř, jaký vzniká při použití uhlíku, a provoní domácnost podobně jako aroma lampička, jen trochu intenzivněji.

V misce samotné se nachází mřížka, na kterou se dává samotné kadidlo. Jenže to se působením ohně roztaví. Což způsobí, že miska je pak od kadidla špinavá a kapky roztaveného kadidla vám kapou dolů do čajové svíčky. Proto se na vyložení misky používá alobal (a už jsme u něj!) a teprve na něj se položí kadidlo. Když se kadidlo roztaví, zůstane roztavenina na alobalu. Který po zchladnutí můžete vyhodit.

Tohle přesně jsem potřeboval použít. Jenže jsem tam stál, držel alobal v ruce a absolutně netušil, kterou stranou jej tam položit. Lesklou, nebo matnou dolů?

Jak využít alobal nejen v kuchyni

Použít lesklou, nebo matnou stranou?

Ve zkratce:

  • matná strana teplo propouští,
  • lesklá strana teplo odráží.

Slovo alobal je zkratka z Al a obal. Přičemž Al je značka aluminia, tedy hliníku. Protože alobal je hliník, rozválcovaný na tenko. Strana, u níž se válec dotýká hliníku, je ta lesklá strana. Vyznačuje se tím, že teplo odráží. Matná strana teplo propouští. Tato odrazivost se nejvíce projevuje při přenosu tepla sáláním. A platí samozřejmě pouze v případě, kdy se alobal nedotýká žádného dalšího kovu, protože pak celý funguje jako vodič tepla.

Co to znamená v praxi? Pokud dám do kadidelnice alobal lesklou stranou ke svíčce, kadidlo se nijak moc rozpouštět nebude. Podobně u vaření – matnou stranu směřujte ke zdroji tepla. Pokud třeba děláte v troubě nějaké jídlo v alobalu, zabalte je matnou stranou alobalu ven. Pokud chcete, aby již hotové jídlo zůstalo dlouho teplé, zabalte je nebo pokryjte alobalem lesklou stranou ven.

Jedinou nevýhodou hliníku je, že nesmí přijít do kontaktu s kyselinou, a to ani slabou, protože se v ní rozpouští.

Alobal jako obal – a účinky na zdraví

Do 50. let minulého století se na balení potravin používal staniol, což byla fólie z rozválcovaného cínu. Byla však dražší než alobal, navíc jídlo v něm zabalené chutnalo právě tak trochu po cínu.

Nám třeba do alobalu balí moje maminka na cesty s dětmi řízek – a ten pak vydrží při našem několikahodinovém přesunu domů skutečně teplý. A nemá hliníkovou chuť. (Maminka ještě předtím řízek zabalí do ubrousku, ten nasaje mastnotu.) Alobal má navíc tu dobrou vlastnost, že se jídlo v něm zabalené nezapaří.

Jedinou nevýhodou hliníku je, že nesmí přijít do kontaktu s kyselinou, a to ani slabou, protože se v ní rozpouští. Podobně reaguje se solemi. Proto nejde alobal použít na balení třeba citrónů, kyselých okurek nebo čehokoliv s octem, ale ani plátků sýra.

Pokud jde o účinek na zdraví, proběhlo několik studií v Evropě i USA a shodují se v tom, že hliník není karcinogen, běžná úroveň hliníku (pod 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti) nemá vliv na zdraví a hliník, který se dostane do těla, je vyloučen močí nebo exkrementy.

Další využití alobalu

Nejen tepelná izolace

Alobal se používá v saunách pro lepší udržení tepla v místnosti, nebo jej najdete za radiátory, kde přilepený lesklou stranou ven odráží teplo od zdí do místnosti. Používá se i na stínění kabelů.

Z několika vrstev alobalu jde rychle vymodelovat tácek, misku, provizorní talířek

Rychlé nádobí

Z několika vrstev alobalu jde rychle vymodelovat tácek, misku, provizorní talířek, lžičku, košíček, kornout, trychtýř, pánvičku, provizorní víčko sklenice či láhve… Záleží na vaší fantazii. Protože má alobal nepřilnavý povrch, dá se použít místo pečícího papíru.

Drátěnka

Vyzkoušel jsem – a úspěšně – i radu použít do kuličky zmuchlaný alobal jako drátěnku (protože tu jsme zrovna doma neměli) při mytí nádobí, když se mi připálilo v kastrůlku jídlo. Na „jemnější“ nádobí se však samozřejmě nehodí, poškrábal by je.

Brousek

Tuhle fintu ozkoušenou nemám, ale obdobně jako u drátěnky zmuchlejte alobal do kuličky a naostřete přes ni nože nebo nůžky. Případně se radí naskládat asi osm kousků alobalu na sebe a ty nůžkami prostříhat – tím se naostří.

u kadeřnice se alobal používá na melíry

U kadeřnice

Dámy jistě vědí, že u kadeřnice se alobal používá na melíry. Některé kadeřnice jej používají i jako provizorní natáčky.

Na zahrádce

Proužky alobalu hodně zahrádkářů používá na plašení nežádoucího hmyzu nebo na odrážení slunečního světa na potřebné záhonky, jež by jinak byly většinu dne ve stínu.

Při malování obrázků / obrazů

Nedávno na tvořivé dílně nám dávali na alobal jednotlivé potřebné barvy pro malování obrazu. Alobal tak fungoval jako variabilnější malířská paleta. Podobně ale nejspíš půjde využít alobal i při odkládání štětky při malování zdí nebo nábytku.

Kadidelnice

Jo a abych nezapomněl, taky se hodí do nastavovací kadidelnice do misky nad čajovou svíčkou.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

12.8.2024 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Na co si dávat pozor při vaření, aby nás nebolela záda, radí pohybový specialista Daniel Müller

V rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.

Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?

Celý článek 11.3.2021

Související články

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner