Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nutriční terapeut doporučuje šest jednoduchých změn v životním stylu při diabetu mellitu 2. typu

Právě jste se vrátili od lékaře, který vám sdělil, že máte diabetes mellitus 2. typu, tedy lidově takzvanou cukrovku.

Pojďme se však domluvit, že budeme říkat diabetes. Název cukrovka vás totiž může vést k přesvědčení, že nesmíte jíst cukr, což není tak úplně pravda (čtěte dál a dozvíte se proč).

Možná se teď cítíte tak trochu hození do vody a nevíte, jak máte ke svému životnímu stylu přistupovat. Nezoufejte, i s diabetem se dá žít plnohodnotně. Navíc určitě ve svém okolí znáte někoho, kdo se s diabetem léčí, protože tímhle onemocněním trpí v České republice více než 1 milion lidí.

Máte diabetes mellitus 2. typu? Udělejte ve svém životním stylu šest jednoduchých změn a budete se cítit lépe

Jaké jsou tedy doporučované změny ve vašem životním stylu, které by bylo potřeba nyní udělat?

Začněte jíst pravidelně

Pravidelnost je (nejen) při diabetu základ. Je to z toho důvodu, aby vaše hladina glukózy (=cukru) v krvi (tzv. glykémie) nekolísala během dne do příliš nízkých hodnot a následně naopak nestoupala do astronomických výšin. Hladinu glykémie chcete udržet bez zásadních výkyvů v průběhu celého dne. Proč? Příliš nízké hladiny glykémie (pod 3,3 mmol/l) vedou k nepříjemným projevům – začne se vám motat hlava, máte pocit na omdlení, polije vás studený pot, máte sucho v ústech. To může vést až k nebezpečnému kómatu.

Teď ale pozor. Velmi nežádoucí je i příliš vysoká hladina krevního cukru, pokud ji dlouhodobě neřešíte. Užívejte tedy své léky dle doporučení lékaře a po konzultaci s nutričním terapeutem upravte svůj jídelníček. Dlouhodobě neřešený diabetes je totiž jednou z nejčastějších příčin amputací dolních končetin ve vyspělých zemích světa. Dlouhodobě neřešená vysoká glykémie může také vést ke slepotě, zhoršení funkcí ledvin nebo obávanému infarktu.

  • Jezte tedy minimálně 3x denně, raději však i se svačinami, tedy 5x denně.

Hlídejte si množství všech základních živin

Při diabetu je důležité hlídat nejenom příjem sacharidů (prosím neříkejme cukrů), ale i bílkovin a tuků. Proč? Sacharidy zvyšují vaši glykémii. Potřebu vyrovnané glykémie jsme si už vysvětlili. Další základní živinou jsou bílkoviny, které pro vás budou neskutečným pomocníkem. Nejenom, že vás velmi dobře zasytí, ale navíc, v kombinaci sacharid + bílkovina, zajistí pomalejší vzestup glykémie. Příjem tuků byste také měli sledovat, což se mezi veřejností málo ví. Vyšší hladina cukru v krvi totiž poškozuje a zkřehčuje vaše cévy, čímž vás činí náchylnější k srdečně cévním onemocněním, jako jsou již zmíněný infarkt, cévní mozková příhoda atd. Skvělá zpráva je, že množství makroživin v jednotlivých potravinách dnes už nemusíte při svitu svíčky opisovat z papírových tabulek a ztrácet se v hodnotách. Zkrátka použijte Kalorické Tabulky! Jejich obsluha je vážně snadná a díky nim získáte lepší přehled (nejen) o sacharidech, bílkovinách a tucích ve vašem jídelníčku.

Máte diabetes mellitus 2. typu? Udělejte ve svém životním stylu šest jednoduchých změn a budete se cítit lépe

Jestli máte nadváhu nebo obezitu, zkuste snížit svoji hmotnost

Zapomeňte na drastické diety, hladovky a zaručeně fungující rady tety Běty. Vsaďte na pomoc kvalitního odborníka na výživu, kterým je nutriční terapeut. Snížením hmotnosti již o 5-10 % významně snížíte riziko (nejen) kardiovaskulárních onemocnění. Je také možné, že lékař bude moci snížit nebo zcela vyloučit některé vaše léky.

Navíc se uleví vašim kloubům, budete žít plnohodnotnější život, konečně zase doženete děti nebo vnoučata, dokážete si zavázat tkaničky, nezadýcháte se do schodů a budete se cítit lépe. To jsou jen některé výhody zhubnutí, které slýchám od svých pacientů a klientů v nutriční ambulanci.

Pozor na alkohol

Nalijme si čistého vína. Alkohol není přínosem pro naše zdraví. Negativa jednoznačně převažují nad pozitivy. Pokud se tedy rozhodnete alkohol vyloučit úplně, jděte do toho. Pokud si však občas rádi dáte skleničku, měli byste vědět, že alkohol obsahuje nejen velké množství energie, ale navíc způsobuje pokles glykémie. Pokud alkohol pijete, kontrolujte pravidelně hladinu svého cukru v krvi, nepijte velké množství alkoholu a jeho konzumaci spojte s jídlem. I alkohol můžete zapsat do svého jídelníčku v Kalorických Tabulkách, a mít tak svůj příjem energie a živin pod kontrolou.

Zbystřete při nákupu dia produktů

Například takové dia oplatky jsou jednak vysoce zpracované výrobky, které bychom všichni měli ve svých jídelníčcích omezovat, ale navíc se obvykle vyznačují nevhodným složením tuků. A vy už víte, proč se s diabetem zajímáte nejen o sacharidy, ale i o tuky a bílkoviny ve vašich pokrmech. Mezi jiné produkty patří např. dia pivo, nicméně i tento druh piva obsahuje alkohol, což znamená, že i po vypití dia piva musíte dávat pozor na hypoglykémii.

I s diabetem se můžete hýbat a vůbec se toho nebojte. Denně se v kuse hýbejte alespoň 30 minut. Může to být chůze, plavání, kolo, tanec, šerm, míčové hry.

Hýbejte se

Pohybem ke zdraví! I s diabetem se můžete hýbat a vůbec se toho nebojte. Denně se v kuse hýbejte alespoň 30 minut. Může to být chůze, plavání, kolo, tanec, šerm, míčové hry. Jakýkoli pohyb je lepší než žádný. Nevíte-li si rady nebo máte-li další zdravotní omezení, rozhodně se poraďte s fyzioterapeutem.

Slovníček:

diabetess mellitus II. typu = onemocnění, při kterém buňky nereagují na hormon inzulin, což je jakýsi klíč, který umožní glukóze vstup dovnitř buňky. V buňce má být glukóza dále zpracována. Jelikož ale klíč nefunguje, glukóza se nedostává do buněk a zůstává v krvi, kde se tak zvyšuje její koncentrace a glykémie tedy stoupá.
glykémie = hladina glukózy v krvi
glukóza = jednoduchý sacharid, základní palivo pro buňky lidského těla
kardiovaskulární onemocnění = nemoci srdce a cév (ischemická choroba srdeční, ischemická choroba dolních končetin, cévní mozková příhoda)

Zdroje:

Vlčková E. Neurologické komplikace diabetu mellitu. Vnitř Lék. 2024; 69 (7): 460-465. [online] [cit. 30-07-2024] Dostupné z: Casopisvnitrnilekarstvi.cz.

Yuan B, Hu D, Gu S, Xiao S, Song F. The global burden of traumatic amputation in 204 countries and territories. Front Public Health. 2023 Oct 20 [online];11:1258853. doi: 10.3389/fpubh.2023.1258853. PMID: 37927851; PMCID: PMC10622756. [cit. 30-07-2024]

Fejfarová V. Shrnutí činnosti Podiatrické sekce ČDS ČLS JEP za poslední 4 roky. Posel 2024 (1) 1. [online] [cit. 30-07-2024] Dostupné z: portal.diab.cz.

Benešová K., Jarkovský J., Klika P., Šanca O., Klimeš D., Mužík J., Komenda M., Dušek L. Diabetes mellitus v populaci ČR. Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 30-07-2024]. Dostupné z: nzip.cz.

Tuháčková M., Urbanová J., Brunerová L. et al. Etanol a riziko hypoglykemie u pacientů s diabetes mellitus 1. typu: stručný přehled pro klinickou praxi. Vnitř Lék 2019; 65(4): 303 [online] [cit. 30-07-2024] Dostupné z: prolekare.cz.

foto: cz.depositphotos.com

Mgr. Šmídová Radka

www.nutrirada.cz

  • Vystudovala bakalářský obor Nutriční terapeut, na který navázala magisterským oborem Nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
  • Osobní i on-line konzultace.
  • Motto: Ať už bylo otcem nemoci cokoli, její matkou byla špatná strava.
18.8.2024 Mgr. Šmídová Radka Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu

Vláknina je důležitou složkou našeho jídelníčku. Pozitivně působí na náš zdravotní stav a – co mnohé asi zajímá nejvíce – pomáhá při redukci váhy. Ptáte se jak?

Tak se na to pojďte podívat a vše se dozvíte.

Celý článek 20.3.2024

Související články

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner