Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku bílkoviny

Podobně jako u vlákniny (viz článek Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu) většina nových uživatelů aplikace Kalorické Tabulky zjišťuje, že se jim často nezelená ani kolečko bílkovin.

Co jsou vlastně bílkoviny a jak dosáhnout toho, abychom jich konzumovali dostatek?

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku bílkoviny

Přinášíme vám krátký přehled nejdůležitějších informací, které byste měli znát, než se naplno pustíte do sestavování jídelníčku pomocí aplikace Kalorické Tabulky nebo lamentováním nad tím, že se vám to zkrátka nedaří. Nebojte. Stačí oprášit učivo ze školy a přidat pár vychytávek a praktických tipů. Tady jsou.

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Bílkoviny patří mezi základní složky stravy (spolu se sacharidy a tuky), nazýváme je makroživiny (někdo jim říká familiárně makra) nebo také makrosložky. Můžeme je čerpat z živočišných a rostlinných zdrojů. Jaké jsou nejvhodnějši? Tady najdete pár příkladů…

Bílkoviny (proteiny)

Ještě jednou v kostce: Jaké potraviny jíst, abychom měli dostatek bílkovin

Bílkoviny jsou součástí každé buňky v našem těle a jsou také velmi důležitou složkou imunitního systému. Jsou součástí enzymů, hormonů, tvoří důležité dusíkaté sloučeniny, jež jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Jak poznat, že jíte bílkovin dostatek, a z jakých potravin bílkoviny do jídelníčku doplnit?

Bílkoviny pro laiky: Jaké potraviny jíst, abychom jich měli dostatek?

Bílkoviny: Jak v jídelníčku dosáhnout doporučované hodnoty?

Jak bylo řečeno výše, dosáhnout zeleného kolečka bílkovin v aplikaci Kalorické Tabulky není vůbec těžké. Stačí přemýšlet nad tím, co jíte, a maličko si svůj jídelníček plánovat. V tabulce na tomto odkazu zjistíte obsah bílkovin v různých druzích potravin.

tabulka nabízí obsah bílkovin v různých druzích potravin

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

Dobrou zprávou je, že bílkoviny vám mohou pomoci při hubnutí. Ovšem pozor. Není třeba kvůli tomu kupovat produkty s označením PROTEIN. Nenechte se napálit oblíbeným reklamním trikem, kdy je nabízeno zboží za vyšší cenu jen díky kouzelnému slůvku.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

Kdy a jak doplňovat bílkoviny pomocí proteinu v prášku?

Zkušená výživová poradkyně Helena Vávrová, DiS., k tomu říká:

Osobně svým klientům doporučuji, aby nejdřív zkusili kolečko bílkovin v aplikaci Kalorické Tabulky naplnit pomocí obyčejných jídel. Určitě se to dá, stačí si s tím jen chvíli hrát, čerpat tipy ve skupině nebo si zkrátka nechat poradit s jídelníčkem od solidního odborníka – aspoň pro začátek.

Nastudujte si největší zdroje bílkovin, ať už rostlinné nebo živočišné, a ty mějte vždy v zásobě, abyste po nich mohli sáhnout při přípravě jídel. Uvidíte, že když o jídle budete přemýšlet a jednotlivé dny si plánovat, tak přijmout minimálně 100 g bílkovin denně je opravdu lehké.

Teprve v případě, že se to zkrátka opravdu z nějakých důvodů dlouhodobě nedaří, doporučuji použití kvalitního proteinu v prášku jako doplněk k ostatním zdrojům bílkovin. Občas.

Já sama ho sem tam také využívám, když nestíhám kvalitní jídlo. Je to lepší než sáhnout po nějaké blbosti z hladu.

Někdo může mít problém s vypitím proteinového nápoje, ale lze jej šikovně schovat i do zdravých dezertů, moučníků či ovesných kaší. Podle mě je hlavně velmi důležité dbát na kvalitu proteinu a jeho složení.“

foto: cz.depositphotos.com, ilustrace: Johanka Ilčíková

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

7.4.2024 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024