Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Analýza tělesného složení

Přístroje, jež slouží k analýze tělesného složení, se dnes stávají běžnou součástí ordinací, výživových poraden nebo sportovních center.

Kromě informací o tělesné skladbě, tedy o množství svalů, tuku, vody atp., umožňují posoudit výživový stav člověka. Dávají také přesnější představu o stupni nadváhy nebo obezity, stejně tak ale o případné podvýživě. Je to zajímavý doplněk, díky kterému lze sledovat některé parametry zdraví.

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Analýza tělesného složení

Na jakém principu měření funguje?

Přístroje pro analýzu tělesného složení se nazývají bioimpedanční, což odkazuje na fyzikální princip, na němž jsou založeny. Konkrétně jde o jev zvaný bioelektrická impedance. Přístroj generuje střídavý elektrický proud o nízké intenzitě (zcela bezpečný, není ani cítit). Ten prochází tělesnými tkáněmi, které mu kladou různý odpor dle svého složení (impedance).

Tkáně, které obsahují hodně vody, kladou menší odpor (nízká impedance), jsou dobře vodivé. Naopak tuková či kostní tkáň s nízkým obsahem vody jsou málo vodivé a kladou vysoký odpor (vysoká impedance).

Naměřené hodnoty a užití speciálních rovnic pak slouží pro výpočet potřebných dat. Toto dopočítávání je důvod, proč je přesnost výsledků o něco menší než v případě užití přímých metod, které nejsou zatíženy chybou výpočtů. Ty mají využití spíše v oblasti výzkumu nebo je možné je najít na speciálních klinických pracovištích. Ve srovnávacích studiích však vychází odchylka bioimpedanční metody – co do chybovosti – malá, v jednotkách procent.

Každý typ přístroje má trochu odlišné rovnice pro výpočet, proto se výsledky mezi dvěma různými přístroji mohou lišit. Přesnější výsledky poskytují ty, které měří přes ruce i nohy, díky čemuž získávají údaje z horní i dolní poloviny těla. Záleží také na množství frekvencí užitých k měření. Čím více jich přístroj využívá, tím přesnější budou výsledky.

Co všechno můžeme z měření zjistit?

Kromě celkové tělesné hmotnosti jsou výstupem analýzy kupříkladu tyto údaje:

  • procento a hmotnost tuku v těle
  • množství vody
  • hmotnost těla bez tuku
  • množství celkové svaloviny
  • množství minerálů
  • množství rizikového viscerálního tuku
  • hodnota bazálního metabolismu
  • biologický věk

Různí výrobci poskytují různé výstupy, výše uvedené však uvádějí většinou všichni.

Analýza tělesného složení

Výhodou této metody je, že výsledky získáme velmi rychle a bezbolestně. Za předpokladu užití kvalitního přístroje, správného vyhodnocení, vysvětlení výsledků a dodržení podmínek měření mají potřebnou vypovídající hodnotu. Je potřeba si ale uvědomit, že jde o doplňkový nástroj a že nenahrazuje speciální komplexní lékařská vyšetření.

A jaké jsou podmínky správně provedeného měření?

Protože princip měření spočívá v měření vodivosti a odporu, budou výsledky ovlivňovat faktory a aktivity mající vliv na množství vody v těle. Na výsledky proto má vliv například příjem jídla a pití, pohybová aktivita, míra pocení, teplota a vlhkost v místnosti a další faktory.

Základní rady:

  • měřte se opakovaně na stejném přístroji a nejlépe ve spodním prádle
  • měření provádějte ve stejnou denní dobu se stejným časovým odstupem od jídla a pití (nejlépe je to zajištěno ráno nalačno)
  • optimální odstup od jídla a pití je doporučován 2 až 3 hodiny (měření po jídle by podhodnocovalo množství tukové tkáně)
  • sundejte si kovové předměty, jako například šperky, hodinky (nedojde k jejich poškození, ale protože kovy mají dobrou vodivost, mohou výsledky mírně ovlivnit)
  • neměřte se bezprostředně po sprchování, protože i změna prokrvení má vliv na vodivost tkání
  • nemějte namazané nohy nebo ruce krémem, tuk má velký elektrický odpor a opět by tak byly výsledky zkreslené ve smyslu nadhodnocení množství tuku
  • neměřte se ihned po cvičení, ideální je odstup 6 hodin
  • neměřte se bezprostředně po sprše či koupeli
  • den před měřením dbejte na pitný režim a vyhýbejte se alkoholu, který ovlivňuje hydrataci, káva v obvyklém množství nevadí
  • den před měřením nechoďte do sauny
  • u žen je třeba zohlednit fázi menstruačního cyklu, díky hormonálním vlivům dochází totiž k zadržování vody první dny menstruace
  • máte-li kardiostimulátor či kochleární implantát, nelze analýzu provést
  • těhotenství měření přímo nevylučuje, ale výsledky nebudou mít vlivem řady tělesných změn vypovídající hodnotu
  • při kojení měření možné je, ale výsledky nebudou příliš vypovídající kvůli změněnému množství vody v těle
  • kovové předměty v těle budou dle své velikosti výsledky zkreslovat, ale nejsou překážkou pro měření
  • měření ovlivňují i léky a nemoci ovlivňující množství vody v těle (např. užívání diuretik, onemocnění ledvin apod.)

A doporučení na závěr…

…zjistěte si nejen to, kde vás proměří, ale zda vám výsledky vysvětlí skutečný odborník. Díky kvalitnímu vysvětlení lépe porozumíte hodnotám a nezbytným souvislostem. Pozor na praktiky, kdy obdržíte vystrašující informaci s okamžitým řešením v podobě „zázračných“ doplňků.

foto: cz.depositphotos.com a STOB

Tip redakce Kalorické Tabulky

Složení těla s odborným výkladem si můžete nechat změřit mimo jiné u odborníků na Dni zdraví, který pořádá společnost STOB vždy třetí sobotu v říjnu. Zcela zdarma si můžete také vyzkoušet různé druhy pohybu, ochutnat dobré jídlo a užít si odborné poradenství a zajímavé workshopy. Akce se koná v Praze.

Mgr. Rogalewiczová Tereza

www.vyzivakoucink.cz

Absolventka 2. LF UK, obor fyzioterapie, nutriční poradkyně, koučka.

V oblasti výživového poradenství se pohybuje 10 let. Své služby nabízí klientům Centra pohybové medicíny Pavla Koláře a v rámci své soukromé praxe. Vede skupinové kurzy hubnutí pod společností STOB, ráda se podílí na osvětě veřejnosti, spolupracuje se společností uLékaře.cz. Zajímá ji lidská psychika a má ráda mezioborovou spolupráci.

22.9.2024 Mgr. Rogalewiczová Tereza Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Pět tipů proti rozvoji obezity u dítěte aneb Obézní se dítě nerodí, obézní se stává

Tento článek vznikl v návaznosti na pojednání od PhDr. Ivy Málkové. Paní doktorka psala o tom, jak se pracuje s dětmi, které jsou označované jako obézní.

Je to dlouhodobá a systematická práce, jež je úspěšnější v případech, kdy spolupracují rodiče s odborníky a spolupráce je zahájena včas. Co ale dělat pro to, aby problém ani nenastal?

Celý článek 7.9.2023

Související články

Jan Lipšanský: Výhody pití studené vody aneb Někdo to rád studené

V ledničce mám plastovou láhev s vodou. Vždy mi totiž víc pomáhalo pít přes den studenou vodu, překvapivě i při nachlazení. Ale všude na internetu se dočtete, že je to nezdravé a voda by se měla pít teplá.

Jak to tedy je?

Celý článek 28.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Co dělat, když vám číslo na váze pravidelně kazí náladu

V mojí nutriční poradně se s klienty nejčastěji věnuji tématu hubnutí – redukci hmotnosti.

Na některých vidím, jak je to pro ně začarované téma – hubnou a přibírají pořád dokola. A s každým dalším pokusem je jejich fixace na výsledek větší a větší, sebedůvěra nalomená a urputnost značná.

Celý článek 25.9.2024

Deset důvodů, proč nehubnete podle svých představ

Snažíte se dodržovat kalorický deficit, ale stejně se v určitou chvíli zastaví váha na jedné jediné hodnotě a nejde dál? V čem může být problém?

Tomuto tématu jsme se už několikrát věnovali, ale pojďme si pár bodů jen tak v krátkosti shrnout. Ostatně, opakování je matka moudrosti, jak se říká.

Celý článek 17.9.2024

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner