Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si najít čas na sebe, když potřebujete zhubnout

K sepsání tohoto článku mě dovedly opět zkušenosti z mojí nutriční poradny.

Díky rozhovorům s řadou klientů totiž vím, že hodně lidí by si přálo zdravě hubnout, lépe jíst a více se hýbat a dobře spát, ale prostě a jednoduše jim na to prý nezbývá čas.

Prozradím vám ale jednu věc. Ve skutečnosti nejde o to, že by nám na tyto aktivity nezbýval čas. My si ho prostě jen nevytvoříme, neuděláme. A není jistě žádným tajemstvím, že čas máme jen na to, na co si ho uděláme. Ne, nechci vás hned na začátku článku naštvat. Naopak, sepsala jsem tipy, jak si na lepší stravování/pohyb a delší spánek udělat více času.

čas máme jen na to, na co si ho uděláme

Ano, pro mnoho lidí, kteří se snaží hubnout nebo „jen“ zdravě jíst, může být nalezení času na sebe fakt výzvou. Starají o rodinu, domácnost a samozřejmě pracují…

V zásadě je ale důležité si uvědomit, že péče o sebe je klíčová nejen pro vlastní spokojenost, ale také pro spokojenost dalších členů rodiny. Vždyť to rčení určitě znáte: „Spokojená máma = spokojená rodina.“ A pro pány to platí samozřejmě také.

Pojďme se podívat na nejčastější scénář, se kterým se setkávám.

Dokud ženy a muži nemají děti, dělají si v podstatě, co se jim zachce. Chodí do práce, chodí obvykle cvičit, ven s přáteli, věnují se koníčkům, někdy si vaří dobrá jídla, cestují, mají čas na nákupy, sledují moderní trendy a technologie atp.

A pak přijdou děti – jedno, dvě, někdy tři. Jasně, že to je úplně jiný životní styl. A ačkoliv jsme za ten dar vděčni, neboť s dětmi je to boží, může to být zkrátka velmi náročné. Pláč a křik dětí, jejich potřeby, špatný spánek, neustálá pozornost, časté školkovské virózky. A do toho celkem brzy vlastní práce, dovoz na kroužky, chod domácnosti, vaření, nákupy…

Jak si najít čas na sebe, když potřebujete zhubnout

Výsledkem je fakt, že ženy a muži na sebe už nemají tolik času, odbývají se v jídle, často jí až pozdě večer, odměňují se sladkostmi, málo spí, nesportují, a tím pádem přibírají na tělesné hmotnosti. A vzrůstá i nespokojenost.

Obdivuji každého, kdo si v tom umí udělat jasno, dá se na první místo a zorganizuje si to celé plus mínus tak, aby to sedělo hlavně jemu. A abych řekla pravdu, i já se k tomu musela dopracovat. Protože i já stále řeším, jak vše optimálně rozvrhnout, aby nestrádal můj syn, domácnost, klienti, manžel, rodina, ale také já sama.

Jak na to?

V tomto ohledu se nesmíte bát zbořit svoje přesvědčení typu:

  • „ale já přece musím“
  • „to si nemůžu dovolit“
  • „ale to bych neměl/a“
  • anebo naopak „to bych měl/a“

Prostě takové ty brzdy, zdi a přesvědčení, které máme v hlavě a brání nám žít náš autentický život.

Co dělat, pokud chcete krom práce a rodiny mít čas i na sebe?

Doporučila bych začít stanovením si priorit. Den má 24 hodin a záleží na každém, jak ho využije. Jak to dělám já?

Pokud chci spát alespoň 7 hodin, pak si dávám rezervu raději 8 hodin i s usínáním, a tím pádem na vše ostatní zbývá jen 16 hodin. Jednoduše jsem si to sestavila jako matematický příklad a plus mínus si spočetla, kolik času potřebuji na pohyb, každodenní hygienu, přípravu a konzumaci jídla, každodenní domácí práce, moji práci a kolik času chci věnovat rodině.

A co mi z těchto „propočtů“ například vyšlo?  

  • Že si s malým dítětem můžu dovolit pracovat maximálně okolo pětatřiceti hodin týdně, aby to neovlivnilo jiné moje priority.
  • Další opatření, ke kterému jsem se uchýlila, bylo to, že jsem si domů koupila běžecký trenažér („běhací pás“). Syn každou chvíli nosil ze školky domů nějaké rýmičky a já s ním pak zůstala celý den doma. Díky trenažéru vím, že když je syn nemocný a ven se nedostanu, tak si alespoň na 30 minut rozhýbu tělo a vyrobím endorfiny na pásu a jsem hned spokojenější.
  • Aktuálně jím jen 3 – 4x denně, místo mých kdysi obvyklých pěti denních jídel. Porce jsou sice větší, ale přípravou jídla strávím méně času. Čas šetřím i nákupem jídla, kdy většinu potravin nakupuji přes internet s dovážkou až domů. Je to sice o něco dražší, ale ušetřený čas strávený na nákupu je pro mě cennější.
  • Takovou další věcí, která mi pomohla najít si víc času na sebe, bylo to, že jsem se vzdala potřeby pořád něco nového potřebovat. Teď mám na mysli například neustále nové trendy oblečení, vychytávky do domácnosti, gelové nehty, obarvené vlasy, zkrátka mít vše, co je zrovna moderní. Není to potřebné a žere to čas. Na televizi také moc nekoukám, protože ani to se už nevejde do balíčku mých potřeb, radostí a priorit.

Rozumíte, kam tím mířím? Čas nenafouknete, ale některé věci se dají delegovat, některé lze přestat dělat úplně a jiné časově zredukovat. Nechte si jen to, co vám dělá život radostnější nebo kvalitnější.

Tipy, jak si najít na opatření pro lepší životní styl více času:

Zhodnoťte si priority

Možná budete muset udělat nějaké kompromisy a vybrat si, které aktivity jsou pro vás nejdůležitější. Např. můžete si dovolit vzít práci na 8 hodin denně a přinést domů více peněz nebo vzít práci jen na 6 hodin denně a mít čas i na jiné priority? Zvažte, co vám přináší největší radost/užitek a naplňuje vás, a soustřeďte se na tyto aktivity.

Plánujte si čas

Nechte si čas na sebe. Je stejně důležitý jako jakýkoli jiný plánovaný úkol. I když to může znamenat, že se budete muset vzdát některých jiných věcí, je důležité si uvědomit, že péče o sebe je nezbytná. Některým klientům pomáhá i to, že si do kalendáře rovnou naplánují i čas na sebe (například sport) a ostatní plánují kolem toho. Když to neudělají, často jim ten čas v tom denním režimu nevyjde.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si najít čas na sebe, když potřebujete zhubnout

Využijte okamžiky

Možná nemáte k dispozici hodiny volného času, ale můžete najít několik momentů během dne, které můžete využít pro sebe. Můžete též vyměnit čas, kdy koukáte do telefonu, za jiné užitečné/radostné aktivity.

Zapojte rodinu/chůvy/hlídací babičky/paní na úklid/rozvoz potravin

Nebojte se požádat o pomoc. Delegování úkolů ve vaší domácnosti může uvolnit čas, který můžete věnovat sobě.

Zefektivňujte aktivity

Například příprava jídel na dva dny najednou vám může ušetřit čas strávený vařením každý den. Využijte třeba i vakuovací nádoby, ve kterých vydrží potraviny a jídla déle čerstvé atd.

Často není ani potřeba jíst 5x denně. Svoje stravování můžete zkusit rozvrhnout jen do třech nebo čtyř plnohodnotných denních jídel, abyste i tady minimalizovali potřebný čas.

Jestliže máte opravdu malé dětičky náročné na péči, nemusíte po sobě chtít ještě hodinu denně cvičit. Možná postačí i 30 minut chůze na čerstvém vzduchu než se servat po probdělé noci ještě náročnou fyzickou aktivitou.

Někdy rodiče vozí svoje děti na kroužek a hodinu tam na ně čekají. Tady zase mohou využít rodiče čas tím, že se hodinu projdou venku v místě konání zájmového kroužku a udělají si tak aktivitu a čas pro sebe.

Nekraťte si čas pro sebe dalšími povinnostmi

Znám i příklady žen, které si sice najdou chůvu na hlídání, ale je to kvůli tomu, aby mohly ještě více času věnovat práci. Na druhou stranu jsou nevyspalé, unavené, nespokojené, mají zdravotní potíže a tloustnou. Neodsuzuji to, jen dávám jako příklad.

Uvědomění na závěr

Pamatujte, že péče o sebe není sobeckost, ale nezbytnost pro vaše fyzické a duševní zdraví. Není to jen o hubnutí, ale o celkovém pocitu dobré kondice a vitality, která vám umožní lépe zvládat všechny ostatní úkoly a povinnosti, jež máte ve svém životě.

foto: cz.depositphotos.com

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

ww.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku
9.10.2024 Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak mít na uzdě chutě na sladké

Dnešním článkem se určitě trefím do vkusu mnoha lidí, kteří milují sladké, ale přáli by si mít pojídání sladkostí trochu více na uzdě.

A to ať už vzhledem ke svému zdraví, tak i ke své postavě a tělesné hmotnosti.

Celý článek 16.11.2023

Související články

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

PhDr. Olga Běhounková, Ph.D.: Pohyb jako klíč ke zdraví aneb jak nebýt sumkou

Sumky jsou podobné pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.

Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.

Celý článek 4.10.2024

Mgr. Radka Šmídová: Sacharidy v jídelníčku – ano nebo ne? A případně kolik?

Neuběhne ani den v nutriční ambulanci, abych se nesetkala s někým, kdo si myslí, že mezi ním a vysněnou postavou stojí sacharidy.

V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na nízkosacharidové a keto diety, asi ani není divu. Jsou ale vážně právě sacharidy tím nejobávanějším nepřítelem štíhlé linie? Dočtěte až do konce a možná se dozvíte něco, co jste nečekali.

Celý článek 30.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner