Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Hlavní důvody pro nízkou konzumaci zeleniny jsou zřejmě chuťové preference, nedostatek znalostí o přípravě zeleniny, dostupnost a cena, časová náročnost přípravy jídel a také kulturní a sociální faktory.

Krabička plná zeleniny vždy po ruce

Pro zlepšení této situace je dle mého názoru důležité zvyšovat povědomí o zdravotních přínosech zeleniny, poskytovat snadno dostupné a chutné recepty a podporovat politiku, která zajišťuje dostupnost čerstvé zeleniny za přijatelnou cenu. To poslední nechme na politicích, my se podíváme, jak jednoduché je zeleninu zařadit do jídelníčku.

Jak se naučit jíst zeleninu

Osobně svým klientům doporučuji, aby se zvyšováním objemu zeleniny v jídelníčku začali postupně a nenásilně. Zde je několik kroků, jak to provést.

Krabička plná zeleniny vždy po ruce

Krabička plná zeleniny vždy po ruce

Začněte s tím, co znáte – se zeleninou, kterou máte rádi nebo kterou běžně jíte. Například mrkev, rajčata, okurky nebo papriky. Nakrájejte si od každé trošku do jedné velké krabičky a ke každému jídlu část odeberte a snězte.

Postupně přidávejte nové druhy. Každý týden zkuste zařadit jeden nový druh zeleniny a přihodit ho do krabičky. Můžete začít s něčím pro vás méně častým, ale chutným, jako je zelí, brokolice, ředkvička, kedlubna.

Experimentujte s přípravou

Zelenina může chutnat jinak podle způsobu přípravy. Zkuste ji také vařit, grilovat nebo péct. Takové batátové hranolky, pečená červená řepa, celerové chipsy jsou opravdu velká pochoutka. Mým tipem je také vařená kedlubna namísto brambor do salátu, případně květáková rýže, jež se dá koupit i zmrazená.

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Přidávejte zeleninu do svých oblíbených jídel aneb nejen cuketa stokrát jinak

Když je období cuket, lze ji zpracovat hned na několik způsobů. Co zkusit vařenou rýži nebo bulgur smíchaný s nastrouhanou cuketou? Dále z ní můžete udělat pesto na těstoviny nebo cuketovou polévku, případně zahustit jakoukoliv jinou polévku tím neoblíbeným měkkým cuketovým středem.

Všichni zřejmě známe slavnou cuketovou buchtu (další variace zeleniny na sladko je samozřejmě mrkvový dort nebo dýňový dort). Ale existuje nespočet dalších receptů na dýňové koláče, sušenky, muffiny. Další sladkou dobrůtku si můžete udělat z červené řepy. Už jste zkoušeli brownies? Krásně vláčné. A nikdo by rozhodně netipl, že v něm něco jako řepa je!

Ale můj úplně úplně nej tip je sladká ovesná kaše z vloček a nastrouhané cukety! Cuketa je sama o sobě dost neutrální, takže se v kaši krásně ztratí a dodá jí objem, vlákninu a asi i nějaký ten vitamínek. Pak už si podle svých preferencí vyladíte ovocem, oříšky, čokoládou a hostina je hotová.

Opravdu pozor: Nepřepalte start

Pokud nejste zvyklí jíst hodně zeleniny, začněte s malými porcemi a postupně je zvyšujte. Skokově vyšší příjem vlákniny by vás mohl nadýmat. A po takové zkušenosti do vás nedostane zeleninu už zřejmě nikdo, ani nitrožilně (smích).

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Používejte bylinky, koření a další ochucovadla

Použití různých bylinek a koření může výrazně změnit chuť zeleniny a udělat ji atraktivnější. Rajčata a mozzarella – tj. mozzarella s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem. Okurka posypaná lahůdkovým droždím atd.

Zařaďte zeleninu do svačin ve formě pomazánek a salátů

Místo tradičních svačin (rohlík s něčím) zkuste například nakrájenou mrkev s hummusem, už zmíněná rajčata s mozzarellou nebo salátové mísy. Chutné jsou různé tvarohové pomazánky s paprikou, mrkví, hráškem. Oblíbený samozřejmě coleslaw nebo šopák.

Jak se naučit jíst zeleninu

Nakupujte čerstvou zeleninu a v mrazáku mějte pro pana příhodu vždy i tu mraženou

Pravidelné nákupy čerstvé zeleniny mohou motivovat k jejímu častějšímu používání. A tu mraženou vytáhněte kdykoli, kdy ta čerstvá dojde, nebo není úplně její sezona. Není nic jednoduššího než k rýži nasypat sáček mraženého hrášku.

Úplně poslední tip je pro maminky a jejich šikovné děti

Zaúkolujte své děti, ať si se zeleninou „pohrají“ a dle vlastní fantazie nazdobí talíř (starší mohou použít inspiraci na internetu). Dejte jim také za úkol, aby sobě i vám do krabičky nachystaly zeleninu a ovoce všech možných barviček. Červené rajčátko, zelená okurka, bílá ředkev, oranžová mrkev, fialové hrozny, žlutý banán, modré borůvky a duha je jak vyšitá.

P.S. A nezapomeňte, až vám příště někdo bude nabízet cuketu/rajčata/dýni, říct rozhodně: „Děkuji, beru!“

ilustrační foto: Facebook Markéta Nevěčná – fitness instruktorka, kde najdete skvělé recepty a tipy na jednoduchá jídla

Jak se naučit jíst zeleninu

Markéta Nevěčná

Facebook profil

Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.

17.10.2024 Markéta Nevěčná Články, Recepty a výživa

Z archivu

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024

Související články

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si najít čas na sebe, když potřebujete zhubnout

K sepsání tohoto článku mě dovedly opět zkušenosti z mojí nutriční poradny.

Díky rozhovorům s řadou klientů totiž vím, že hodně lidí by si přálo zdravě hubnout, lépe jíst a více se hýbat a dobře spát, ale prostě a jednoduše jim na to prý nezbývá čas.

Celý článek 9.10.2024

PhDr. Olga Běhounková, Ph.D.: Pohyb jako klíč ke zdraví aneb jak nebýt sumkou

Sumky jsou podobné pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.

Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.

Celý článek 4.10.2024

Mgr. Radka Šmídová: Sacharidy v jídelníčku – ano nebo ne? A případně kolik?

Neuběhne ani den v nutriční ambulanci, abych se nesetkala s někým, kdo si myslí, že mezi ním a vysněnou postavou stojí sacharidy.

V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na nízkosacharidové a keto diety, asi ani není divu. Jsou ale vážně právě sacharidy tím nejobávanějším nepřítelem štíhlé linie? Dočtěte až do konce a možná se dozvíte něco, co jste nečekali.

Celý článek 30.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner