Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

PhDr. Olga Běhounková, Ph.D.: Pohyb jako klíč ke zdraví aneb jak nebýt sumkou

Sumky jsou podobné pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.

Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.

A tak pozor, aby se z lidí bez pohybu nestali jedlíci přilepení ke gaučům s výhledem na televizi či mobily bez schopnosti myslet.

V moderním světě, kde trávíme značnou část dne sezením – ať už v práci u počítače, v MHD, v autě nebo na gauči před televizí – se čím dál tím více mluví o tom, že sedavý způsob života je novodobým kouřením. Ano, možná to zní přehnaně, ale výzkumy ukazují, že dlouhé hodiny strávené sezením mohou mít na naše zdraví stejně devastující dopady jako kouření.

výzkumy ukazují, že dlouhé hodiny strávené sezením mohou mít na naše zdraví stejně devastující dopady jako kouření

Nejlepším lékem, po kterém můžeme tzv. sáhnout, je pohyb doplněný o zdravou, vyváženou stravu. Napadlo vás někdy, že se pohybujete tak, jak jíte? Pestrý jídelníček, který poskytne tělu všechny potřebné živiny, vitamíny a minerální látky, je tím správným stavebním materiálem a palivem pro naše tělo, aby nám dobře sloužilo.

Jinou otázkou je, zda se dokážete pohybovat tak, jak potřebujete? Máte nějaká omezení? Bolí vás něco? Máte dostatek energie či spánku? Odpovědi na tyto otázky pomohou zjistit, jak na tom jste, a být tím správným šťouchem ke změně – motivovat k tomu, abyste začali dělat některé věci jinak a nesdíleli stejný osud, jako mají sumky. Až děsivě vykresleného jsme jedlíka bez pohybu mohli vidět v americkém filmu Davida Finchera SEDM (Seven) z roku 1995 – jako jeden ze sedmi smrtelných hříchů.

Pohyb jako klíč ke zdraví

Pohyb by měl být nedílnou součástí našeho každodenního života. Bez něho s naším zdravím opravdu hazardujeme. Pravidelný pohyb však není jen o cvičení, je i o zlepšení kvality života a přispívá k prevenci zdravotních problémů, k naší lepší pracovní výkonnosti a celkové spokojenosti. Bez ohledu na to, zda je nám třicet nebo sedmdesát, pohyb zlepšuje naši imunitu, udržuje kosti pevné, svaly silné a snižuje riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka nebo artritida. Místo toho, abyste se pohybu vyhýbali, měli byste ho proaktivně zařazovat do svého každodenního života, protože jedině tak budete žít a stárnout zdravě a kvalitně.

Bez ohledu na to, zda je nám třicet nebo sedmdesát, pohyb zlepšuje naši imunitu, udržuje kosti pevné, svaly silné a snižuje riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka nebo artritida.

Každý den udělejte alespoň něco. Nechtějte dokonalost, ta bývá největším nepřítelem dobrého, ale snažte se o určitý režim. Vaše tělo se chce a také potřebuje hýbat. Každá pohybová aktivita je dobrá a počítá se. Dělejte to, co můžete a co vás aspoň trochu baví. Naopak, vyvarujte se toho, že nebudete dělat nic. To je nejhorší. I když vám do plánu přijde něco nečekaného, snažte se ten den najít jinou příležitost k pohybu či cvičící aktivitě, jděte se například projít či si doma udělejte nějaké mobilizační či balanční cviky.

Máte pocit, že když si 2x týdně večer jdete na hodinu zacvičit či projít, máte splněno? Takto to bohužel nefunguje. Většina lidí se nehýbe dostatečně nebo tak, jak by jejich tělo potřebovalo. Fyzická aktivita na denní bázi je klíčová nejen pro naši fyzickou, ale i duševní kondici. Kde a při jakých aktivitách znovu najít radost z pohybu a zakomponovat ji pevně do našeho života?

Příležitosti k pohybu hledejte vědomě. Kdo máte psa, dokážete si představit, že byste ho nevyvenčili a nedopřáli mu dostatek pohybu? To bychom považovali za špatné zacházení. A stejně jako psi, kteří se málo hýbou a postupně přejímají životní styl svých majitelů, přibývají na váze a jejich zdraví se zhoršuje, i jedinci bez dostatečného pohybu riskují obezitu a různá onemocnění.

Fyzická aktivita na denní bázi je klíčová nejen pro naši fyzickou, ale i duševní kondici.

Pokud jste po nějakém zranění, máte nadváhu nebo jste obézní, může být pro vás fyzická aktivita obtížná a cvičení možná vnímáte jako trest než jako odměnu, resp. něco, co vás baví, co vám přináší radost a zlepšuje kvalitu života. Ale co kdyby cvičení nemuselo znamenat hodiny potu v posilovně či při běhání? Co když je pohyb naše záchranná vesta a my si můžeme odolné tělo vybudovat.

Chůze jako základní pohyb

Jedním z nejpřirozenějších a nejúčinnějších způsobů, jak se rozhýbat, je chůze. Jít můžete na krátkou procházku kolem bloku, do parku, do práce nebo na delší výlet, každý krok se počítá. Výzkumy ukazují, že pravidelná chůze významně přispívá k redukci hmotnosti, zlepšení kardiovaskulárního zdraví a zvýšení celkové fyzické i duševní pohody. Odborníci doporučují ujít denně 8 až 10 tisíc kroků, pokud je to možné, dokonce i více. Pro někoho s nadváhou to může být náročný cíl. Nemusíte taky dosáhnout tohoto cíle hned zítra, ale můžete se k němu postupně přibližovat. Zkuste například nejezdit výtahem, ale choďte po schodech, parkujte dál od svého cíle nebo vystupte o zastávku dříve a zbytek dojděte pěšky, nenakupujte on-line (jídlo, oblečení), ale v obchodech. Pokud máte malé děti, voďte je do školy pěšky a využijte tento čas k povídání s nimi. Trendem se sociálním přínosem jsou také chodící komunity. Přemýšlejte, zda ve svém blízkém okolí někoho takového nemáte či místo setkání v kavárně volte nápoj s sebou a jděte se společně projít.

Pokud máte malé děti, voďte je do školy pěšky a využijte tento čas k povídání s nimi.

Pokud vás chůze baví a chcete zvýšit její intenzitu, zkuste Nordic walking nebo tzv. rucking – tedy chůzi s batohem na zádech. Tento jednoduchý pohyb se zátěží je ideální pro ty, kteří chtějí zlepšit svoji fyzickou kondici, aniž by museli navštěvovat posilovnu nebo běhat. Kombinují kardio trénink s posilováním a vy tak budete spalovat kalorie a zpevňovat svaly zároveň. Doporučujeme vám, aby boty, ve kterých chodíte delší dobu, měly vzadu oporu (nechoďte v žabkách!).

Tip redakce Kalorické Tabulky

Chcete zjistit, jak jste na tom s vaší tělesnou kondicí, či se poradit, který pohyb je optimální právě pro vás? Přijďte na Den zdraví, který se koná vždy třetí sobotu v říjnu v Praze a mimo jiné se dozvíte i mnoho zajímavostí o pohybu i vyváženém stravování.

foto: cz.depositphotos.com

PhDr. Olga Běhounková, Ph.D.

kanpr.ff.cuni.cz/cs/phdr-olga-behounkova-ph-d

Pracuje na pozici lektorky na Katedře andragogiky a personálního řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, spolupracuje s centrem celoživotního vzdělávání UK a je členkou redakční rady časopisu Firemní vzdělávání. Odmalička sportuje, nejprve se věnovala sportovní gymnastice a od vysoké školy aerobiku. Od roku 1998 působí jako instruktorka aerobiku. Se STOBem spolupracuje již dlouho a od roku 2020 působí jako cvičitelka online zdravotního cvičení. Věnuje se také dětem, trénuje gymnastky a družstvo TeamGymu v Sokole Štěrboholy na Praze 9, společně nacvičili skladbu Fitness a sama cvičila ve skladbě Leporelo na XVII. všesokolském sletě 4. 7. a 5. 7. 2024 v pražském Edenu.

4.10.2024 PhDr. Olga Běhounková, Ph.D. Články, Fitness a wellness

Z archivu

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Analýza tělesného složení

Přístroje, jež slouží k analýze tělesného složení, se dnes stávají běžnou součástí ordinací, výživových poraden nebo sportovních center.

Kromě informací o tělesné skladbě, tedy o množství svalů, tuku, vody atp., umožňují posoudit výživový stav člověka. Dávají také přesnější představu o stupni nadváhy nebo obezity, stejně tak ale o případné podvýživě. Je to zajímavý doplněk, díky kterému lze sledovat některé parametry zdraví.

Celý článek 22.9.2024

Související články

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si najít čas na sebe, když potřebujete zhubnout

K sepsání tohoto článku mě dovedly opět zkušenosti z mojí nutriční poradny.

Díky rozhovorům s řadou klientů totiž vím, že hodně lidí by si přálo zdravě hubnout, lépe jíst a více se hýbat a dobře spát, ale prostě a jednoduše jim na to prý nezbývá čas.

Celý článek 9.10.2024

Mgr. Radka Šmídová: Sacharidy v jídelníčku – ano nebo ne? A případně kolik?

Neuběhne ani den v nutriční ambulanci, abych se nesetkala s někým, kdo si myslí, že mezi ním a vysněnou postavou stojí sacharidy.

V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na nízkosacharidové a keto diety, asi ani není divu. Jsou ale vážně právě sacharidy tím nejobávanějším nepřítelem štíhlé linie? Dočtěte až do konce a možná se dozvíte něco, co jste nečekali.

Celý článek 30.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner