Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jíte pořád to samé dokola? Přináším tipy pro konzervativní strávníky
Ve své nutriční poradně vídám ve spojitosti se stavováním mnoho různých typů lidí. A každému se dá vyhovět…
Někteří lidé potřebují v jídle pestrost, variabilitu, pořád něco nového a nemají rádi v jídle nudu.
Projevuje se to tak, že vesměs každý den v jejich stravování je v rámci výběru jídel jiný, pestrý až originální. Jednou snídají vajíčka, podruhé obilnou kaši, potřetí obložené pečivo, počtvrté si na snídani zajdou do kavárny atp. A pak jsou mezi námi ty konzervativnější typy. Pokud jim něco chutná, zvyknou si na to a vyhovuje jim to, dokázali by jíst pořád to samé dokola. Mám klienty, kteří dokážou jíst každý den nachlup stejnou snídani dny, týdny a měsíce. Přiznám se, i já jsem „konzerva“ a taky dokážu jíst pořád to samé, když mi to chutná a vyhovuje.

Já ale vím, že tělo potřebuje širokou paletu živin a potravin. A tak se tomu musím vědomě a často věnovat. Záměrně si aplikuji do svého stravování různé výzvy a vychytávky, abych dokázala jíst pestře. Proto bych chtěla tyto tipy předat i vám, kteří cítíte, že máte konzervatismus v jídle také v krvi. Přidání obměn do jídelníčku nemusí být radikální změna, ale spíše jemné obohacení. Pojďme se podívat, jak na to.
Tipy, jak narušit konzervativní stravování a nejíst pořád to samé dokola
Pozvolné změny vedoucí k větším změnám
Místo toho, abyste se hned pouštěli do exotických nebo netradičních pokrmů, zkuste jemně upravit svá stávající jídla. Pokud máte rádi bramborovou kaši, přidejte do ní trochu batátů. Jestli se neobejdete bez kuřecího masa, zkuste ho připravit s jinými bylinkami nebo marinádou. Někdy stačí, když plátek masa připravíte i jinak – například jako roládu, kdy do ní zabalíte ricottu, vejce, zeleninu, sušená rajčata, olivy, šunku, sýr nebo cokoliv jiného, co vám daný chod obzvláštní.
Přidávejte suroviny
Někteří lidé se bojí nových potravin, protože nechtějí přijít o své oblíbené chutě. Nebo se bojí, že si jídlo připraví a nebude jim to pak chutnat. Řešením je přidávat nové ingredience k již osvědčeným receptům. Máte rádi rýži? Přidejte k ní trochu quinoy nebo červené čočky. Milujete plněnou tortillu? Vyzkoušejte obměnu druhu masa, sýru nebo salsy.
Lehké obměny již známých chutí
Pokud chcete do jídel zařadit něco nového, tak si můžete pomoct třeba tak, že to, co vám chutná, jen jinak dokončíte. Pokud máte rádi řízky v trojobalu pečené v troubě nebo horkovzdušné fritéze, pak je můžete zkusit připravit z jiného druhu masa nebo v jiném obalu, například v rozdrcených kukuřičných lupínkách.
Velmi jednoduché je i změnit běžně využívané koření/bylinky/dochucování. Například, děláte-li si maso-zeleninovou směs, zkuste použít koření z indické, thajské nebo italské kuchyně. Jeden můj klient, který rád vaří, mi doporučil na ochucování fermentované výrobky s „hezkým“ složením značky Fermato. Geniální nápad! A opravdu to není placená reklama, jen osvědčený tip.

Obměny můžete dělat i tak, že v rámci vašich obvykle využívaných surovin/potravin vyberete jen jiný druh nebo jinou značku. Například místo pořád stejných ovocných müsli najednou vyzkoušíte třeba müsli s pekanovými ořechy. Místo ovesných vloček vyzkoušíte špaldové. Místo stále stejné značky tvarohu vyzkoušíte jinou značku. Místo chleba ze supermarketu koupíte chleba z malé/místní pekárny atp. Opět jde o malé nenásilné změny než velké skoky.
Dělejte si výzvy – například: jeden nový recept týdně
Tady už jde o změny trochu větší. Zkuste si dát „výzvu nového jídla“ – jednou týdně zařaďte do svého jídelníčku nějaký nový recept. Pro začátek můžete třeba poprosit kolegyni z práce nebo kamarádku, jestli má nějaký dobrý recept, který jim doma velmi chutná a je osvědčený.
Pokud zařadíte recept, který má někdo z vašich blízkých lidí vyzkoušený, tak se vyhnete tomu, že uděláte nějaký recept z internetu, a on se moc nevydaří. Aby vás tahle zkušenost hned neodradila zkoušet další jiné recepty, vsaďte na recepty vašich blízkých.
- A co když vám to jídlo stejně nebude chutnat nebo se vám nepovede? No a? I to je život, nemůžeme se držet jen jistot. Někdy je dobře udělat chybu, vyzkoušet něco nového i za cenu, že to nevyjde. I v tom je ta barevnost života.
Další skvělá výzva – jedna nová potravina k ochutnání každý týden
Velmi funkční je i tip – každý týden ochutnat nějakou novou surovinu/potravinu, kterou jste ještě neochutnali. Může to být cokoliv – exotické ovoce, netypická zelenina (romanesco, jiný druh dýně, ačokča, artyčok, patizon atp.), jiný druh luštěniny (zelená čočka, mungo fazole, adzuki fazole atd.), jiný druh sýru, jiná značku jogurtu… Cokoliv jiného, klidně jen v jednom jediném kusu, ale každý týden. Třeba vám něco zachutná tak, že to rádi do svého jídelníčku zařadíte.

V restauraci si jednou za čas dejte něco jiného než obvykle
Opět to může být na doporučení někoho známého, kdo už to jídlo v dané restauraci měl. Nebo si nechte poradit od číšníka, co by vám doporučil. Pokud mu popíšete vaše potřeby a priority, tak by dobrý číšník měl umět vaše přání zohlednit a něco vám doporučit.
Klidně si nechte jedno jídlo denně připravit někým jiným
Osobně jsem tohle sama začala praktikovat. Jedno jídlo denně (u mě je to oběd) si nechávám dovážet od kamaráda, který dělá krabičkovou stravu. Jídla jsou přesně podle mých potřeb a kritérií. A hlavně, mám každý den něco jiného z ranku racionálně laděných jídel. Jednou mám krůtí maso, druhý den třeba hovězí. Pak lososa, další den luštěniny atp. Každý den mám jinou přílohu a jinou zeleninu k tomu. Pro moji konzervativní dušičku ideální.
- Můžete si vytipovat restauraci, bistro, krabičkovou stravu, kde vám uvaří zdravěji. Nebo jedno jídlo denně necháte připravit svého partnera, kdy do toho i on vnese svoje invence a nápady.
Využívejte kurzy vaření
Velmi doporučuji chodit na několikahodinové kurzy vaření. Osobně jsem jich několik absolvovala a bylo to skvělé. Na výběr máte nesčetně zaměření (italskou kuchyni, thajskou kuchyni, domácí přípravu steaků, domácí příprava sushi, přípravu minutek, přípravu ryb atp.).

Celý kurz vám zabere pár hodin a obvykle si můžete vybrat všední den večer anebo víkendové dopoledne/odpoledne, takže se ani nemusíte uvolňovat z práce. Díky tomu ochutnáte nové pokrmy, naučíte se nové technologické postupy a okouknete i jiné metody vaření, výběr kuchyňského náčiní, nádobí, vychytávek, surovin a dochucovadel.
Závěrem…
Otevřenost novým chutím vám může přinést nejen zajímavé zážitky a chutě, ale i zdravotní benefity. Přidáním pestrých surovin do jídelníčku podpoříte rovnováhu živin a možná objevíte nové oblíbené pokrmy.
Nejdůležitější je ale začít. Při každém nákupu myslet na to, že si máte do košíku vložit něco nového. K narozeninám si přát třeba kurz vaření nebo návštěvu dobré restaurace, kde se nebudete bát ochutnat nový pokrm. Praktické je také požádat kolegy a známé o jejich oblíbené recepty.
Prostě začít. To je pro konzervativní lidi nejtěžší, protože pro ně jde v tu chvíli o výstup z komfortní zóny, neboť mají „jen tak bez důvodu“ měnit něco, na co jsou zvyklí. Naše tělo však potřebuje pestrost živin, ne jíst pořád to samé dokola. A to by měla být ta hlavní motivace, proč to začít dělat.
foto: cz.depositphotos.com

Tip redakce Kalorické Tabulky
Autorka článku přispěla svými recepty také do naší kuchařky Kalorické Tabulky – nejlepší recepty a Diáře plného motivace. Nyní oba tituly zakoupíte ve zvýhodněném balíčku na e-shopu Kalorických Tabulek.
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
- Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
- Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
- S radostí píše články na svůj blog i webové portály
- Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
- Stravování s radostí na Facebooku
14.3.2025
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
Články, Recepty a výživa