Ing. Barbora Karásková: Pět vychytávek, které vám usnadní každodenní přípravu
Každodenní příprava jídel zabere nějaký čas, to ví každý „Tabulkář“. Tak to prostě je, ale určitě se mnou budete souhlasit, že to za ty výsledky stojí.
Nicméně ruku na srdce, kdo z vás v týdnu nestíhá?
Myslím, že jsme na tom všichni stejně, a proto je užitečné osvojit si chytré způsoby, jak si každodenní přípravu nejen usnadnit, ale také urychlit.

Baví mě vymýšlet praktické, efektivní způsoby, které ušetří čas, aniž by to ovlivnilo kvalitu stravování. Rozhodla jsem se s vámi podělit o některé praxí osvědčené vychytávky. Věřím, že vám pomohou zjednodušit každodenní rutinu a ulehčí vám cestu k vysněné váze, psychické pohodě a celkovému zdraví, tak jako mým klientům. Tohle rozhodně stojí nejen za přečtení, ale také za vyzkoušení.
1. Předpříprava ingrediencí
Zelenina – omytá, nakrájená
Ach ta zelenina! Také se vám nechce ke každému jídlu omývat, loupat nebo krájet zeleninu? A někdy máte takový hlad, že než se tímto zdržovat, tak si dáte jídlo raději bez ní a pak vám chybí v Kalorických Tabulkách vláknina? Nebo zase stereotypně sáhnete po cherry rajčátkách? Pak mám pro vás tip, který se vám bude líbit. Pomůže vám nejen navýšit příjem zeleniny, ale také zajistit větší rozmanitost a ušetřit čas. U mých klientů to funguje spolehlivě.

Omyjte, osušte a nakrájejte zeleninu na libovolné tvary. Vložte ji do krabičky s papírovou nebo bavlněnou utěrkou a uzavřete. Skvěle se hodí pro tvrdší zeleninu, jako je mrkev, paprika, řapíkatý celer, ředkvičky nebo kedlubna. Pak už jen stačí část odebrat k jídlu nebo vzít s sebou.
Vejce – uvařená, oloupaná
Uvařte více vajec najednou a skladujte je v krabičce s víkem v lednici. Vydrží několik dní a usnadní vám přípravu jídel – ideální do pomazánek, na chleba, ale také k dušené mrkvi nebo koprové omáčce a bílkoviny budete mít pokryté s poloviční námahou.
Vejce uvařte s lžičkou oleje pro snadnější loupání, po vychladnutí je oloupejte a uložte do skleněné krabičky. Na víko si poznačte datum, kdy jste je uvařili, a do čtyř dnů je spotřebujte.

Hotové saláty – více porcí při jednom nádobí
Ovocný salát: Připravte si větší množství ovocného salátu s oříšky. Využijte aktuálně dostupné ovoce, jako jsou jablka, mandarinky, hrozny, ale třeba také pomelo a mango. Omyté a nakrájené ovoce dejte do skleněné nádoby a přidejte přírodní ořechy. Při podávání už jen stačí část odsypat do misky a přimíchat jogurt pro vyváženou svačinku, třeba i s sebou.
Zeleninový salát: Jednou týdně si ozvláštněte běžnou zeleninu zeleninovým salátem. Může se jednat o rajčatový salát, tzatziki nebo salát z červeného zelí, křenu a jogurtu. Uchovávejte ve sklené dóze s víkem, aby zůstal svěží a bez cizích pachů. Pak jednoduše stačí nabrat a přidat k jídlu.
2. Co se hodí mít v mrazáku
Mnozí si myslí, že vaření zdravých neboli nutričně vyvážených jídel znamená hodiny strávené v kuchyni. To ale není dlouhodobě udržitelná cesta, a proto je potřeba přistupovat k přípravě jídel chytře. Mrazák je skvělý nástroj, který vám umožní mít klíčové ingredience vždy po ruce. Ať už máte málo času, nebo jste unavení, tak i přesto si budete moct rychle připravit vyvážené jídlo.

Mražená zelenina: Doporučuji mít zásobu různých druhů zeleniny, které můžete rychle použít do polévek, omáček nebo do rizota. Mražený hrášek, brokolice, fazolové lusky nebo květák vám velmi usnadní přípravu jídel.
Kuřecí a krůtí maso, ryby: Zmrazené maso včetně ryb jsou ideální pro rychlé vaření. Můžete je snadno rozmrazit a připravit na grilu nebo na pánvi.
Mleté maso na fit burger: Z mletého masa si vytvořte přímo na porci 1 až 2 placky a odděleně je vložte do sáčku a zamrazte. Poté vám k přípravě bude stačit celozrnná bulka, vámi připravené placky z mletého maso, dip z jogurtu, sýr, kyselá okurka a zeleninový salát. Super rychlý oběd, který se vejde do vašich Tabulek.
Poctivý vývar: Špatné počasí využijte k vytvoření zásob vývaru. Uvařte celé kuře s morkovými kostmi a nechte táhnout co nejdéle. Po vychladnutí část vývaru nakrabičkujte, a to jak s masem, tak i bez. Zbytek kuřete použijte do jídla. Vývar je skvělý jako základ do omáček, rizota nebo polévek. Když v týdnu nebudete stíhat, tento poklad vám přípravu jídla výrazně urychlí.

3. Seznam oblíbených jídel
Často se zaseknete na tom, že nevíte, co vařit? Doporučuji mít v telefonu seznam vašich oblíbených jídel, neuvěřitelně vám to pomůže například při nákupu, kdy jste rozptýleni lidmi, akčními nabídkami a marketingovými lákadly a někdy i časovou tísní. V takových chvílích si často nevybavíme, co vařit, a nakonec si přineseme domů různé potraviny, ze kterých prostě nejde složit žádný recept.
4. Sdílený nákupní seznam
Navážu na výše uvedené dalším chytrým pomocníkem, který se mi taktéž velmi osvědčil, a tím je sdílený nákupní seznam, díky kterému předejdete situacím, kdy si z obchodu donesete spoustu potravin, ale ty, pro které jste šli, zapomenete. Mějte v telefonu aplikaci na nákupní seznam a kdykoli při vaření zjistíte, že vám nějaká surovina dochází, hned ji zapište. A pokud je v domácnosti více nakupujících osob, seznam si jednoduše sdílejte. V obchodě pak stačí odškrtávat položky a změny se okamžitě propíší i ostatním.

5. Co mít v kabelce pro neočekávané situace
Školení se protáhlo, stojíte v koloně nebo musíte neplánovaně zůstat déle v práci? V takových chvílích je dobré mít po ruce pár „záchranných“ potravin.
Proteinová tyčinka a jerky: Kvalitní proteinová tyčinka vám pomůže vytrhnout trn z paty. Stejně tak kvalitní sušené maso známé jako jerky. Obě potraviny mají dlouhou trvanlivost a nevyžadují speciální podmínky skladování.
Ořechy, semínka a sušené ovoce: Stačí malá krabička se směsí přírodních ořechů, semínek a sušeného ovoce. Tato kombinace je skvělá na rychlý snack.
Tak ať se daří.
foto: cz.depositphotos.com
Ing. Karásková Barbora
Výživová specialistka, osobní trenérka a technoložka potravin (studium VŠ chemie a technologie potravin, státní zkoušky z výživy a rekvalifikační kurzy), která se těmto oborům věnuje již 12 let a působí v Brně.
Autorka eBooků: Doba zrychlená – klíč ke stravě, Nákupní manuál.
Vystupuje v České televizi, kde radí se správným výběrem potravin, ale také s hubnutím.
O zajímavé tipy, recepty a články se dělí prostřednictvím Facebooku, Instagramu a také v rámci svého blogu.
6.3.2025
Ing. Karásková Barbora
Články, Recepty a výživa