Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pomazánky – rychlé snídaně, svačiny i večeře

Výhodou doma dělaných pomazánek je především to, že víte, z čeho je děláte, a že jsou bez éček.

Tématu pomazánek jsme se na blogu Kalorických Tabulek věnovali jen okrajově, například v článku Jak se vyhnout chemii, Jarní jídla našich předků nebo Postní doba v pravoslaví.

Přitom jde o jednoduchá a rychlá jídla, která v lednici vydrží dva tři dny a nají se z nich celá rodina. Jestliže navíc použijete zdravé ingredience, budou i samotné pomazánky zdravé a kaloricky vyvážené.

Pomazánky – rychlé snídaně, svačiny i večeře

Pomazánky se dělí do několika kategorií: masové včetně rybích, tvarohové, vaječné, sýrové, zeleninové včetně luštěninových. Také existují i speciální pomazánky nebo dokonce jídla s pomazánkami uvnitř. A pak jsou zde rovněž určité druhy dipů, jež jsou vlastně řídkými pomazánkami, do nichž se pečivo namáčí, případně se dají použít k masům.

Princip přípravy pomazánek je prostý a vychází z toho, že v domácnostech, když zůstaly nějaké zbytky jídel, musel se najít způsob, jak je dále využít. Vezmete tedy zbytky masa, rybí kousky nebo nějakou zeleninu, případně vajíčka, a vše se umixuje nebo smíchá za pomoci vidličky dohromady do hladké konzistence.

Jako pojivo (aby se pomazánky daly mazat na pečivo) se používají rostlinné oleje, hořčice (k vaječným se hodí plnotučná, k masovým kremžská), vysokotučná smetana, tvaroh, majonéza či tatarská omáčka, máslo, rostlinné tuky jako Rama či Flora. Použít se dají i vařené brambory, sádlo, mléko, tavený sýr, kečup, jogurt. A samozřejmě pomazánky rovněž dochutíme kořením podle své chuti.

Masové a rybí pomazánky

Rozemleté maso, resp. olej z ryb, často samo působí jako pojivo, takže se do něj jen přidává koření, hořčice, okurka, cibule, vejce. Udělat pomazánku lze z jakýchkoliv zbytků masa – třeba z pečeného masa, z jater, bůčku. Podle použitého druhu masa se pak samozřejmě počítá i kalorická hodnota takové pomazánky. Viz následující tabulka vybraných pomazánek (hodnoty na 100 g):

  • Škvarková 558 kcal / 2 334 kJ
  • Bůčková 378 kcal / 1 582 kJ
  • Z pečeného masa 357 kcal / 1 495 kJ
  • Játrová 350 kcal / 1 465 kJ
  • Ďábelská 343 kcal / 1 435 kJ
  • Salámová 337 kcal / 1 412 kJ
  • Šunková pěna 215 kcal / 900 kJ
  • Rybí 110 kcal / 461 kJ
  • Tuňáková 92 kcal / 385 kJ

Pomazánky – rychlé snídaně, svačiny i večeře

Tvarohové pomazánky

Tvaroh se nejlépe hodí k přípravě zdravých pomazánek. Někdy stačí přidat jen koření jako mletou papriku (s trochou smetany se této pomazánce říká rozhuda), ale také jej lze doplnit různou zeleninu jako pažitka, pórek, jarní cibulka, mrkev, cibule, ale třeba také ořechy či vařené brambory.

  • S jarní cibulkou 181 kcal / 757 kJ
  • Pažitková 156 kcal / 653 kJ
  • S cibulí a paprikou 138 kcal / 577 kJ
  • Pórková 128 kcal / 535 kJ
  • Rozhuda 60 kcal / 250 kJ

Vaječné pomazánky

Vejce natvrdo jsou častou ingrediencí pomazánek. Nejen pro svou chuť, ale také jako zahušťovadlo i částečné pojivo. S vejci lze kombinovat do pomazánek vařené brambory a celer, samotný celer, česnek, droždí, tresčí játra, lososa a mnohé další ingredience. Používají se případně i míchaná, do teplých pomazánek, jako například škvarkové či drožďové. A dokonce to jde i obráceně, kdy pomazánky jakéhokoliv druhu můžeme použít jako náplň do vaječné omelety.

  • Základní vaječná 374 kcal / 1 566 kJ
  • Se sýrem 221 kcal / 926 kJ
  • S tvarohem a hořčicí 112 kcal / 470 kJ

 

Pomazánky – rychlé snídaně, svačiny i večeře

Sýrové pomazánky

Oblíbenými pomazánkami jsou ty z různých druhů sýra, ať jde o tavené, plísňové, tvrdé, zrající, termizované. Opět platí, že samy fungují jako pojivo a že se k nim dá přidat cokoliv. Nejoblíbenější je asi česneková pomazánka se sýrem, ale třeba moje máma dělá tvarůžkovou, která patří k mým nejoblíbenějším. Zajisté však lze sýr kombinovat i s křenem, okurkami, rajčaty nebo jen tak s kečupem.

  • Tvarůžková 422 kcal / 1 768 kJ
  • Nivová 373 kcal / 1 560 kJ
  • S česnekem 320 kcal / 1 341 kJ
  • Žervé 204 kcal / 856 kJ

Zeleninové a luštěninové pomazánky

Tyto pomazánky jsou oblíbené jak u vegetariánů a veganů, tak třeba v pravoslavných kuchyních během postu, kdy se má jíst jen čistě rostlinná strava. Výhodou luštěnin je schopnost po rozmixování působit jako samostatné pojivo, takže se lépe mažou na pečivo, stačí přidat jen trochu (rostlinného) oleje. Kromě klasických luštěnin však můžete připravit pomazánky zeleninové třeba z okurek a rajčete, pórku s kroupami, koprovou, lilkovou i cuketovou, zajímavá je pomazánka s nivou a špenátem.

  • Špenátová 262 kcal / 1 096 kJ
  • Rajčatová 249 kcal / 1 044 kJ
  • Cizrnová (hummus) 189 kcal / 792 kJ
  • Fazolová 146 kcal / 613 kJ
  • Čočková 136 kcal / 568 kJ
  • Cuketová 97 kcal / 406 kJ
  • Koprová 72 kcal / 300 kJ

Pomazánky – rychlé snídaně, svačiny i večeře

Speciální pomazánky

U speciálních pomazánek se používají jako základ těstoviny, droždí, houby, ovoce, datle, ovesné vločky, špalda, burské oříšky (arašídové pomazánky), med apod. Většinou se spojují s máslem a vznikne tak medové máslo nebo burákové máslo. Drožďové nebo houbové pomazánky se zase připravují teplé, na cibulce a s přidáním vejce, ale dají se použít také za studena. A těstovinová pomazánka se dělá z uvařených těstovin, ke kterým se přidá trochu oleje, šunka, tavený sýr a vše se rozmixuje nebo „prohňácá“ vidličkou.

  • Arašídová (burákové máslo) 620 kcal / 2 596 kJ
  • Medové máslo 577 kcal / 2415 kJ
  • Žampionová 250 kcal / 1 046 kJ
  • Bramborová 219 kcal / 917 kJ
  • Těstovinová 185 kcal / 774 kJ
  • Houbová 163 kcal / 682 kJ
  • Drožďová 127 kcal / 533 kJ

Ilustrační fotky pořídily dámy ze skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami: Naděžda , Helena Franclová, Helena Mikešová, Vierka Fliglová. Děkujeme.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Recepty na chutné pomazánky najdete v naší databázi receptů, kuchařce Kalorické Tabulky – nejlepší recepty a také ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami (tam doporučujeme zadat do lupy/vyhledávání „#pomazanka“).

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

26.12.2023 Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024