Přitom jde o jednoduchá a rychlá jídla, která v lednici vydrží dva tři dny a nají se z nich celá rodina. Jestliže navíc použijete zdravé ingredience, budou i samotné pomazánky zdravé a kaloricky vyvážené.
Pomazánky se dělí do několika kategorií: masové včetně rybích, tvarohové, vaječné, sýrové, zeleninové včetně luštěninových. Také existují i speciální pomazánky nebo dokonce jídla s pomazánkami uvnitř. A pak jsou zde rovněž určité druhy dipů, jež jsou vlastně řídkými pomazánkami, do nichž se pečivo namáčí, případně se dají použít k masům.
Princip přípravy pomazánek je prostý a vychází z toho, že v domácnostech, když zůstaly nějaké zbytky jídel, musel se najít způsob, jak je dále využít. Vezmete tedy zbytky masa, rybí kousky nebo nějakou zeleninu, případně vajíčka, a vše se umixuje nebo smíchá za pomoci vidličky dohromady do hladké konzistence.
Jako pojivo (aby se pomazánky daly mazat na pečivo) se používají rostlinné oleje, hořčice (k vaječným se hodí plnotučná, k masovým kremžská), vysokotučná smetana, tvaroh, majonéza či tatarská omáčka, máslo, rostlinné tuky jako Rama či Flora. Použít se dají i vařené brambory, sádlo, mléko, tavený sýr, kečup, jogurt. A samozřejmě pomazánky rovněž dochutíme kořením podle své chuti.
Masové a rybí pomazánky
Rozemleté maso, resp. olej z ryb, často samo působí jako pojivo, takže se do něj jen přidává koření, hořčice, okurka, cibule, vejce. Udělat pomazánku lze z jakýchkoliv zbytků masa – třeba z pečeného masa, z jater, bůčku. Podle použitého druhu masa se pak samozřejmě počítá i kalorická hodnota takové pomazánky. Viz následující tabulka vybraných pomazánek (hodnoty na 100 g):
Škvarková 558 kcal / 2 334 kJ
Bůčková 378 kcal / 1 582 kJ
Z pečeného masa 357 kcal / 1 495 kJ
Játrová 350 kcal / 1 465 kJ
Ďábelská 343 kcal / 1 435 kJ
Salámová 337 kcal / 1 412 kJ
Šunková pěna 215 kcal / 900 kJ
Rybí 110 kcal / 461 kJ
Tuňáková 92 kcal / 385 kJ
Tvarohové pomazánky
Tvaroh se nejlépe hodí k přípravě zdravých pomazánek. Někdy stačí přidat jen koření jako mletou papriku (s trochou smetany se této pomazánce říká rozhuda), ale také jej lze doplnit různou zeleninu jako pažitka, pórek, jarní cibulka, mrkev, cibule, ale třeba také ořechy či vařené brambory.
S jarní cibulkou 181 kcal / 757 kJ
Pažitková 156 kcal / 653 kJ
S cibulí a paprikou 138 kcal / 577 kJ
Pórková 128 kcal / 535 kJ
Rozhuda 60 kcal / 250 kJ
Vaječné pomazánky
Vejce natvrdo jsou častou ingrediencí pomazánek. Nejen pro svou chuť, ale také jako zahušťovadlo i částečné pojivo. S vejci lze kombinovat do pomazánek vařené brambory a celer, samotný celer, česnek, droždí, tresčí játra, lososa a mnohé další ingredience. Používají se případně i míchaná, do teplých pomazánek, jako například škvarkové či drožďové. A dokonce to jde i obráceně, kdy pomazánky jakéhokoliv druhu můžeme použít jako náplň do vaječné omelety.
Základní vaječná 374 kcal / 1 566 kJ
Se sýrem 221 kcal / 926 kJ
S tvarohem a hořčicí 112 kcal / 470 kJ
Sýrové pomazánky
Oblíbenými pomazánkami jsou ty z různých druhů sýra, ať jde o tavené, plísňové, tvrdé, zrající, termizované. Opět platí, že samy fungují jako pojivo a že se k nim dá přidat cokoliv. Nejoblíbenější je asi česneková pomazánka se sýrem, ale třeba moje máma dělá tvarůžkovou, která patří k mým nejoblíbenějším. Zajisté však lze sýr kombinovat i s křenem, okurkami, rajčaty nebo jen tak s kečupem.
Tvarůžková 422 kcal / 1 768 kJ
Nivová 373 kcal / 1 560 kJ
S česnekem 320 kcal / 1 341 kJ
Žervé 204 kcal / 856 kJ
Zeleninové a luštěninové pomazánky
Tyto pomazánky jsou oblíbené jak u vegetariánů a veganů, tak třeba v pravoslavných kuchyních během postu, kdy se má jíst jen čistě rostlinná strava. Výhodou luštěnin je schopnost po rozmixování působit jako samostatné pojivo, takže se lépe mažou na pečivo, stačí přidat jen trochu (rostlinného) oleje. Kromě klasických luštěnin však můžete připravit pomazánky zeleninové třeba z okurek a rajčete, pórku s kroupami, koprovou, lilkovou i cuketovou, zajímavá je pomazánka s nivou a špenátem.
Špenátová 262 kcal / 1 096 kJ
Rajčatová 249 kcal / 1 044 kJ
Cizrnová (hummus) 189 kcal / 792 kJ
Fazolová 146 kcal / 613 kJ
Čočková 136 kcal / 568 kJ
Cuketová 97 kcal / 406 kJ
Koprová 72 kcal / 300 kJ
Speciální pomazánky
U speciálních pomazánek se používají jako základ těstoviny, droždí, houby, ovoce, datle, ovesné vločky, špalda, burské oříšky (arašídové pomazánky), med apod. Většinou se spojují s máslem a vznikne tak medové máslo nebo burákové máslo. Drožďové nebo houbové pomazánky se zase připravují teplé, na cibulce a s přidáním vejce, ale dají se použít také za studena. A těstovinová pomazánka se dělá z uvařených těstovin, ke kterým se přidá trochu oleje, šunka, tavený sýr a vše se rozmixuje nebo „prohňácá“ vidličkou.
I když je těžké si to přiznat, neboť výmluva na nefungující systém je zkrátka příjemně jednoduchá a pohodlná, pojďme si ukázat, že s kalorickým deficitem se opravdu hubne.
A že někteří z nás lžou sami sobě (a občas i okolí), když tvrdí, že hubnutí s aplikací Kalorické Tabulky zrovna jim nefunguje…
S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.
Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.