Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejlepší bramborový salát: Jak chutná ten váš?

Kromě vánočního cukroví, ovoce, ořechů a vánočky patří na klasický štědrovečerní stůl jako hlavní jídlo neodmyslitelně smažený kapr a bramborový salát. A zatímco kapra bez problémů v některých rodinách nahradí řízek, případně jinak upravená ryba, bramborový salát prostě musí být snad všude.

Navíc se tato skromná příloha stává občas zdrojem úsměvných rodinných svárů v prvních letech společného života. Každý je totiž zvyklý na ten svůj salát, protože jak pravila jedna moje kamarádka: Nejlepší bramborový salát je ten od maminky. A celý život jde jeho chuť s námi…

Dnes zapomeneme na všechny diety a budeme si bez výčitek povídat právě o fenoménu bramborového salátu. Nejenže v sobě často nese vzpomínku na naše dětství, které se nechceme vzdát,  ale opravdu vlastně asi nikdy nechutná od dvou kuchařek/kuchařů stejně (i kdybyste postupovali písmenko po písmenku podle receptu, který by vám někdo dal).

A protože se blíží Štědrý den, kdy nás čekají převážně jídla sytá a těžká, připravila jsem pro vás text hodně odlehčený, stoprocentně light!  Žádný odborník na výživu, lékař, ani mistr světa či fitness instruktor. Společnost mi bude dělat novinářský kolega se smyslem pro humor – Jan Lipšanský, který píše do rubriky O kaloriích nevážně.

Nejlepší bramborový salát

Je nejlepší bramborový salát s majonézou?

Bramborový salát stokrát jinak

Ale nejdřív něco málo o tom, proč mě vlastně napadlo toto téma. Samozřejmě že i u nás se dělají dva druhy salátu. Jeden se podobá tomu, který dělala manželovi moje tchyně (opravdu jen podobá – jak jsem již zmínila výše, absolutní shody nelze dosáhnout), druhý pak pochází z mojí rodiny, kde ho dělala moje babička, jež pocházela z Moravy. Až do své dospělosti jsem si myslela, že to je jediný správný. Bramborový salát se prostě rovnal nakrájeným bramborám, které se smíchaly s uvařenou kořenovou zeleninou, pokrájenou sterilovanou okurkou a cibulkou spařenou horkým octem. Trochu soli, pepře, hořčice a pár lžic oleje. Výživový poradce by možná zaplesal, avšak můj muž zaplakal. Načež pravil, že tyhle „kyselý“ brambory on jíst nebude a chce na Štědrý den pořádný bramborový salát s majonézou a pokrájeným salámem (fuj).

V duchu hesla „lepší menší ústupky než velké komplikace“ (viz film S tebou mě baví svět) jsem tedy začala s velkým odporem dělat ten „jeho“ salát, který ovšem zase nechutnal mně. A tak každý rok vyrobím dva saláty a každý si pak bráníme „své území“. A věřím, že v tom nejedeme sami (smích).

Protože jsem měl babičky každou jinde, měli jsme i různé bramborové saláty,“ uklidňuje mě Jan Lipšanský. „Prababička ve vesničce kousek od Vyškova dělala jen prostý salát bez salámu, zato s množstvím kořenové zeleniny. Babička v Ústí nad Labem, protože patřila do velmi rozvětvené rodiny, pak dělala bramborový salát do malé vany – takové té plechové, co se v nich kdysi děti špláchaly o letních vedrech. Místo kořenové zeleniny používala směs konzervované zeleniny Moravanka a já měl na starost strouhání měkkého salámu. Také se vařila vajíčka natvrdo, na ozdobu nahoru. Při takové vaničce padlo za vlast mnoho majonézy, to si pište. Ale nakonec ten nejlepší bramborový salát asi přinesl taťka od svých rodičů z Vysočiny – na plátky nakrájené předem uvařené brambory s povařenou cibulí s octem a kořením. Taťka tomu říká salát chudých, a někdy chutná lépe a více, než všechny ty přemajonézované bramborové saláty. A nejspíše bude i zdravější.“

Ale abych dokončila ten svůj příběh. Po téměř dvaceti letech křivdy, že můj salát je „divnej“ a že nikdy nikdo normální nic podobného nedělal (smích), se mi dostalo velké satisfakce. Naše pubertální dcera totiž také odmítá ten plný majonézy a prapodivného měkkého salámu. Ha. Jsem vítěz!

Vánoce za oknem

Jak asi chutná bramborový salát za tímto oknem?

A ještě jedna historka se k tomu pojí. Když jme letos na jaře navštívili půvabný Lednicko-valtický areál, padl mi na jídelním lístku do oka smažený řízek. A protože vím, že hospodský salát bývá také plný majonézy (navíc z neznámého zdroje), dožaduji se vždy zdvořile záměny příloh. Tentokrát mě však něco osvítilo a já se zeptala číšníka, zda je v salátu majonéza. „Kdepak,“ zatvářil se téměř vylekaně. „To je ten náš!“ A byl. Aleluja. Chutnal výborně, i když samozřejmě ne jako od maminky. Ale konečně vím, odkud pochází naše tradice, že ty „kyselý“ brambory, jak říká manžel, jsou skutečný bramborový salát – samozřejmě jediný a nejlepší (smích).

Za každým oknem jiný salát

Až se půjdete o Štědrém dni třeba projít, vězte, že za každým oknem mají ten nejlepší salát na světě. A všude je zřejmě malinko jiný…

  • Věděli jste, že již několik let se koná pravidelně Hellmann’s cup – Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu?

A pokud nejste soutěživý typ, můžete ten svůj recept napsat aspoň do komentářů pod článkem. Věřím, že svým osobním příspěvkem potěšíte ostatní čtenáře. A o rozdávání radosti jde o Vánocích především, nemyslíte?

Krásné svátky přeje Marcela a dnešní host Jan Lipšanský.

P.S. Před pár lety jsem začala manželovi do toho „jeho“ salátu propašovávat konzervovanou kukuřici, abych aspoň trochu vykompenzovala ty nezdravé věci, co tam jsou. Zatím na to nepřišel. Css 🙂

Z archivu aneb přečtětě si také:

Proč jsme tlustí? Historie nabírání na váze a následné snahy o hubnutí v kostce

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

17.12.2012 Články, Recepty a výživa

Komentáře

1

M.Ber.

17.12.2012 20:55

Rodiče kdysi chovali prasátko, jedno ročně, takže zabíječka byla vždycky velká sláva. Všichni ochutnávali dobroty, které řezník s mamkou připravili. Také prejty pečené pěkně na pekáčkách v troubě lákavě voněly, ale tradiční salát už nikdo nemohl. Asi proto, že mamka nikdy jídlo nešidila, ani majolkou nešetřila. Ale tento den dělala výjimku, připravovala salát „na divoko“, jen z velmi málo surovin: vařené brambory na kostky, osolit, opepřit, spojit obyčejnou hořčicí. Kdo chtěl okurku, vzal si zavařenou k tomu. Takový salát jsme všichni k prejtu dobře strávili.

2

Jiřina Bačová

17.12.2012 22:02

U nás doma dělá nejlepší bramborový salát moje maminka.Myslím,že se asi nějak zvlášť neliší od toho klasického,ale pro mě je ten její, ten nejlepší.
Vařené brambory na kostky,vařená mrkev,celer,petržel vše domácí ze zahrádky,nakrájená cibule, sterilováné okurky, trošku hořtice,osolit, opepřit, ještě přidá malinko vody z okurek a na závěr tatarka.Je výborný,i když se přiznám,že ho jím jen na Štědrý den :).

3

BramBORKA

17.12.2012 22:07

Po odchodu z rodinného hnízda jsem také jako autorka zjistila, že není bramborový salát všude stejný. Ale narozdíl od ní já se nedržela toho „našeho“, mně chutnal ten nový. Jsem z Moravy, z Valašska, a děláme taky nakyslejší, s okurkama a lákem z nich, kořenovou zeleninou, bramborama na kostičky a vařeným vejcem na kostičky. Pak jsem měla přítele z východních Čech a tam dělají se salámem – potvrzuje se, co se píše v tomto článku 🙂
Ale nejn že se salámem, oni si s přípravou hrozně vyhrají, a to mi zůstalo, i když jsem si nakonec vzala zase Moraváka. Vařené brambory se pokrájejí na kostičky, vařená kořenová zelenina (mrkev, petržel i dost celeru) se nastrouhá, sterilované okurky se také strouhají nadrobno (v našem moravském byly na velké kusy) a i vařené vejce se strouhá nadrobno – to se rozmíchá s majonézou, v ní se také rozmíchá na dochucení hořčice, sůl a pepř. Díky tomuto postupu v salátu nejsou kousky, ale je takový hezky rozmíchaný. S touto „kejdou“ se pak smíchají brambory a kořenová zelenina s okurkou.
Můj moravský manžel šunku v bramborovém salátu jako většina moraváků (mimo mě 😉 odmítá, ale jinak děláme salát postupem podobným tomu východočeskému. Tradice jsou sice fajn věc, ale mít oči otevřené a být přístupný různým zvykům a vybrat si z každého to nej taky není od věci 🙂

4

Linda

17.12.2012 22:55

Tak jak tak koukám, u nás se asi také dělá trochu „jiný“ salát! Majonézy trochu ano, ale podomácku vyrobené dle receptu madagaskarské babičky (syrový žloutek je míchán vidličkou, na jejímž konci je polovina ukrojené cibulky, stále ve stejném směru, a dolévá se kvalitní olej). No a hlavní složkou jsou brambory, domácí uvařená kořenová zelenina, a nesmějí chybět tedy kyselé okurky, nejlépe od babičky (té české), hrášek a klidně i nějaká syrová mrkvička. Salám? To by mě nikdy ani nenapadlo, že tam může být!!!!!!

5

Romana Kotěrová

17.12.2012 23:52

Článek mne velmi potěšil a dost se mi ulevilo, že podobné neshody nejsou pouze u nás. Manžel zvyklý na salát s pořádnou dávkou majolky, smaženým gothajem apod. Já jsem zvyklá na salát s bílým jogurtem a šunkou. Přistoupila jsem na lehký kompromis. A míchám majolku s bílým jogurtem, množství majolky záleží na vzdálenosti manžela od mísy, ve které salát připravuji :-). Dětem to chutná bez ohledu na poměry majolka : jogurt. Nejlepší je stejně od babičky ……

6

Věrka

18.12.2012 06:55

Jak to tak vypadá, za každým vánočním oknem se chystá salát trošku jiný. U nás pro jistotu rovnou dva – jeden „chudý“ jen z brambor, spařené cibule, kyselé okurky, trošku octa, soli a pepře. A ten druhý „nezdravý“ s kořenovou zeleninou, hráškem, hořčicí a samozřejmě majonézou. No a já přidávám lžičku cukru, chuť je pak dokonalá. Ale myslím, že nezáleží až tak na receptu, ale na tom, s kým sedíte u stolu. Takže všem přeju hezké Vánoce.

7

Peta

18.12.2012 10:06

U nás v Žiline máme takéto vianočné menu 🙂
Oblátka s medom, vianočná postná kapustnica s popučenými zamiakmi, zemiakový šalát s majonézou (mrkva, petržlen, zeler, hrášok, jablko, vajíčko, kyslá uhorka, zemiaky, lyžica horčice, šťava s kyslých uhoriek, soľ a korenie, majonéza), smažený kapor (stiahnutý z kože a pokrájaný na podkovy) – klasika v trojobale, varený kompót zo sušeného ovocia 🙂

8

Irena

18.12.2012 18:52

Uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladnout ( u nás se vaří 6kg brambor na salát)
V míse připrávíme: 3 velké cibule nakrájím na kostičky, potom celou láhev okurek, také na kostičky, 3 velké slenice zeleniny do bram.salátu (slitá),
1 konzerva hrášku-ta větší, opepřím-docela dost, přidám asi 3-4 polevkové lžíce plnotučné hořčice, rozmíchám a přileji trochu octa.
Vychladlé brambory přidám na tento základ oloupané, nakrájené na kostičky, přidám také jedno střední jablko-oloupané,nakrájené na kostičky(díky jablku cibule nenafukuje).
Osolím a zamíchám majonézu a trochu tatarky-každý podle svého, kolik kdo má rád majonézy (u nás tak akorát).
Salát připravuji den předem, aby se odležel.
Nedávám ani vejce (salát je pak těžce stravitelný, a ani uzeninu-dříve kyše.
Sice není nijak dietní, ale jednou za rok proč ne!

9

Lucie

18.12.2012 21:59

Miluji bramborový salát a strašně mě baví ochutnávat saláty druhých. Přeci jen má každý den svůj „nejlepší“. Já dělám klasiku s majonézou, ale třeba můj děda dělával salát bez majonézy i bez kořenové zeleniny, pouze s okurkou. Byl víc vodnatý a říkali jsme mu „čvachťák“. Ten byl, je a bude pro mě naprosto TOP!

10

Miruna

19.12.2012 13:59

U nás to je taky klasika – brambory, vařená kořenovka, kyselý okurek,cibule, hořčice, sůl, pepř, jablko, majonéza. Letos ale pokukujeme po jiných salátech a nebráním se vyzkoušet něco nového. Náš salát je klasický „maminčin“. Objevila jsem saláty s červenou cibulí, syrovým hráškem, láká mě i ten „náš“ kyselý. Jsem kombinace Valašska a Slovácka :-). Jinak neskutečný salátek na chlebíčky (domácí veka a rozhodně ne! Vlašák)= vše nastrouhané, brambory, vařená mrkvička, sterilovaný okurek, cibulka na jemno, hořšice, sůl, pepř, jablko, spojené majonézou z mléka a oleje. Podle mě – úplně nej 🙂

11

Kasei2

15.4.2013 12:07

Vánoce už jsou dávno pryč a je tady začátek jara, ale stejně mi to nedá a musím napsat… náš brambuládový salát prostě mluju 😀 (a to dostávám pravidelné ochutnávky od kamarádek stejně nad ten náš není). Na salát používáme klasiku vařené brambory ve slupce (bez toho by to nešlo) a vařenou kořeněnou zeleninu (mrkev, petržel nebo pastinák, celer – žádné náhrašky v nálevu z obchodů) po uvaření a vychladnutí se vše nakrájí na kostky a přidá se hráček (buď Bonduel v plechovce nebo mražený, který se zpaří v horké vodě), najemno nakrájená bílá cilbue a kyselé okurky. Na nálev použáváme jedno malé balení majonézy a jeden bílý jogurt, lák z okurek, pořádnou dávku hořčice, pepř a sůl. Vše se důkladně pomíchá a nechá odležet… mňam mňam hned na něj mám chuť. PS: tenhle rok bych chtěla vyzkoušet domácí majonézu) ono jednou za rok ta majonéza nikoho nezabije :DD

12

Ovečka

22.11.2013 19:27

U nás se jí úplně jiný salát, než tu všichni popisují. Nakrájíme na kostičky uvařené brambory, vejce (já poslední dobou dávám jen bílky,bez žloutků je salát méně tučný), mrkev,sterilované okurky,samozřejmě domácí,cibuli spařenou octem. Někdy přidám i jablíčko. Osolíme,opepříme,přidáme majolku a dochutíme octem. majolky dávám jen tolik,aby se salát tzv. nesypal,nemáme rádi když je jí tam dost. Když chci salát použít na chlebíčky, rozmixuju ho trochu v ručním robotu se sekacími noži a přidám trošku majolky. Poslední dobou moje maminka začala přidávat sterilovaný hrášek,ale ten už mi tam chutí neštymuje,tak ho vyndavám 🙂

13

Julie

19.12.2013 12:16

Bramborový salát na Vánoce být musí, bez něj by to nešlo 😉
Jelikož manžel je rom a já češka, tak máme smíšenou kuchyni.Manželová maminka,tchýně,dělala salát z kořenové zeleniny,brambor,kys.okurky,bez hrášku a přidávala bílý jogurt s majonézou, byl dobrý,ale moje maminka,původem Ruska, dělala salát úplně jinak,brambory-klasika,kořenová zelenina uvařená v octové vodě,půlka syrové cibulky,dále přidávala orestovaný špek, druhou půlkou cibule,kolíbkou se uvařená zelenina a okurek a sýrová cibule nakrála na drobno,přidala k bramborům na kostky,k tomu orestovaný špek na cibulce,nakonec tatarka…vím,kalorické,ale dobré,samo,že toho špeku se tam moc dát nesmí,jen tak na chut,mín než deset deka.Manžel tento typ salátu nemusí,ale jednou do roka udělá výjimku,za co jsem mu vděčná.Všem přeji hezké prožití vánočních svátků.

14

Pepa

23.12.2013 15:22

My děláme salát jako Vaše babička z Moravy a je moc dobrý. Majonézový už nám nechutná 🙂

15

nina

19.9.2016 12:32

Dát šunkový salám do bramborového salátu může dát jenom barbar!!!

16

danuše

25.10.2016 09:18

U nás doma říkáme tomu „kyselému“ salátu ( uvařené brambory, nakládané okurky + lák, cibule libovolné barvy, slunečnicový olej, sůl, pepř) „žravý“. Babička tam přidávala pokrájené vajíčko a jmenovala ho „obyčejný“.
O Vánocích, ale opravdu jen o nich, dělám salát tento: uvařené brambory na kostičky, uvařená mrkev na kostičky, uvařené vajíčko na kostičky, nakládané okurky na kostičky, dobrý šunkový salám na kostičky, oloupané jablíčko na kostičky, sterilovaný hrášek, plnotučná hořčice, sůl, pepř a majonéza. Tu si vyrobím z vajíček a slunečnicového oleje. Rodina stojí kolem mne a „ochutnávᡓ a udílí rady, jak je nutně ještě chuť vyladit. Dělám ho tedy pokaždé víc, aby zbylo na slavnostní stůl.

17

danuše

25.10.2016 09:20

ještě cibuli na jemno nakrájenou!!!!!

18

Linda

28.12.2016 16:50

Suroviny: brambory 2 kg, 1 velká cibule, sterilovaný hrášek 1 konzerva, sterilované okurky cca 5 ks, petržel 4 ks, mrkev 3 ks, plnotučná hořčice 1 lžíce, vejce 3 ks, 300 ml domácí tatarky a 200 ml zakysané smetany

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu (mrkev a petržel) očistíme, uvaříme (vcelku) a necháme vychladnout. Zeleninu nakrájíme na kostičky. Zeleninu můžeme vařit spolu s kořením: 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, špetka soli. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Okurky a cibuli také nakrájíme nadrobno. Přidáme sterilovanou směs Moravanka 🙂

Vše smícháme ve velké míse a přidáme hrášek. Vmícháme domácí tatarku, zakysanou smetanu, hořčici, osolíme a opepříme. Promícháme a nakonec přidám vejce.

Salát připravujeme den předem, aby se pěkně uležel, umístíme do chladu (lednička nebo balkon pokud nemrzne 🙂

19

Ing. Macáková Marcela

28.12.2016 16:54

Děkujeme. Kdo se chce zúčastnit soutěže o krásnou knihu o zdravém životním stylu, kterou napsala herečka Cameron Diaz, tak prosím své bramborové saláty i s fotografií vložte na náš facebook. https://www.facebook.com/KalorickeTabulky/ Soutěž končí 29.12.2016 v 17 hod. Těšíme se.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Martin Schmiedl: Desatero zdravého jídelníčku

Martin Schmiedl: Desatero zdravého jídelníčku

Často se mě lidé ptají na to, jak si správně sestavit jídelní plán.

S tvorbou jídelníčku vždy ochotně pomůžu, i přesto však věřím, že pro sestavení nutričně vyváženého jídelníčku nemusíme být výživovými experty či vědci z laboratoří.

Celý článek 8.4.2019 0